Winkelombouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep winkelombouwer
Werken als winkelombouwer
Waarom winkels moderniseren
Het ombouwen van winkels
Verbouwing winkel in 30 seconden:
Nieuwe uitstraling voor winkelketen:
Opleidingen tot winkelombouwer
Bedrijven waar een winkelombouwer werkzaam kan zijn
Competenties winkelombouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als winkelombouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris winkelombouwer
Eigen bedrijf starten als Winkelombouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Winkelombouwer

Beroep winkelombouwer

Een winkelombouwer is verantwoordelijk voor het ombouwen van winkels. Het beroep winkelombouwer kan betrekking hebben op interieurbouwers of heeft betrekking op interne medewerkers van de organisatie, afhankelijk van de werkzaamheden. In veel gevallen betreft het ombouwen van winkels, modernisering van winkels. Denk aan winkels die een nieuwe kleurstijl doorvoeren, of winkels die voorzien worden van een nieuw interieur. Winkelombouwers zijn meestal verantwoordelijk voor het ombouwen van operationele winkels, die maximaal enkele dagen gesloten mogen zijn vanwege de verbouwing. Het beroep winkelombouwer moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende vaklieden en hulpkrachten. De hulpkrachten kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het winkelpersoneel dat helpt met het leeghalen van de winkel en later helpt met het inrichten van de winkel. Het ombouwen van bestaande winkels op een snelle en effectieve manier is binnen de detailhandel voor winkelketens belangrijk, omdat de tijdelijke sluiting van winkels de retailer veel omzet kan kosten. Voordat winkelombouwers daadwerkelijk aan de slag gaan met het ombouwen van winkels zijn de werkzaamheden in de meeste gevallen uitvoerig doorgenomen en voorbereid, zodat er geen problemen kunnen ontstaan tijdens de werkzaamheden. De inhoudelijke werkzaamheden van een winkelombouwer zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat dit per opdracht en specifieke functie kan verschillen. Over het algemeen is het wel zo dat een winkelombouwer gezien kan worden als allround medewerker, omdat bij het ombouwen van winkels diverse vaklieden en hulpkrachten in teamverband werkzaam zijn. Winkelombouwers zijn over het algemeen alleen werkzaam voor de grotere retailers, die beschikken over meerdere winkelfilialen. Grotere retailers hebben regelmatig te maken met winkelfilialen die gemoderniseerd moeten worden.

Werken als winkelombouwer

Het beroep winkelombouwer kan dus betrekking hebben op verschillende medewerkers en vaklieden, afhankelijk van de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan interieurbouwers die de winkelinrichting verzorgen, aan elektriciens, die alle stroomvoorzieningen verzorgen en aan verhuizers, die de winkel tijdelijk leeghalen. Welke vaklieden er precies nodig zijn voor het ombouwen van winkels kan per opdracht en winkel verschillen. Over het algemeen zijn er diverse vaklieden nodig. Welke vaklieden precies nodig zijn kan per opdracht verschillen, omdat het ombouwen van winkels relatief simpele werkzaamheden kan betreffen, maar ook zeer complexe werkzaamheden. Voor alleen het leeghalen van winkels kan er ook gebruikt gemaakt worden van interne verkoopmedewerkers. In de meeste gevallen is de vastgoedmanager of regiomanager van de winkelketen verantwoordelijk voor het coördineren van alle werkzaamheden. Retailers werken over het algemeen met een strak schema. Dit houdt in dat alle winkel bekleding al gemaakt is voordat de winkel tijdelijk zal sluiten. Ook andere voorzieningen, zoals koelinstallaties moeten al aanwezig zijn voor de aanvang van de werkzaamheden. Dit is om te voorkomen dat een winkel niet volgens de planning geopend kan worden.

Waarom winkels moderniseren

Binnen de detailhandel is de uitstraling van winkels erg belangrijk met betrekking tot klantbeleving. Klanten verwachten moderne winkels die er netjes en verzorgd uitzien. Omdat winkels druk bezocht kunnen worden door klanten moeten winkels om het aantal jaar omgebouwd worden, zodat alle apparatuur en winkelinrichting vervangen kan worden. Dit soort ombouwwerkzaamheden van winkels is over het algemeen organisatorisch lastig in te plannen als winkels open zijn voor klanten. In veel gevallen zal alles in de winkel vervangen worden zoals de koelapparatuur, de kassa's, de plafonds en de schappen. Het daadwerkelijk moderniseren van winkels kan om verschillende redenen uitgevoerd worden, zoals vanwege nieuwe technieken, op advies van een retaildeskundige of vanwege een naamsverandering na een overname.

Het ombouwen van winkels

Het ombouwen van winkels betreft over het algemeen alleen de grotere winkelketens die over veel winkels beschikken. Daarnaast kan er sprake zijn van franchisenemers die onder een bepaalde formule werkzaam zijn. Kleinere middenstanders hebben over het algemeen nooit te maken met winkelombouwers. De kracht van winkelombouwers zit hem vooral in de snelheid waarmee ze winkels kunnen ombouwen. Grote supermarkten of ander soort winkels kunnen door goede winkelbouwers in veel gevallen compleet getransformeerd worden binnen enkele dagen waardoor ze niet lang gesloten hoeven te blijven voor de klanten.

Verbouwing winkel in 30 seconden:

Nieuwe uitstraling voor winkelketen:

Opleidingen tot winkelombouwer

Er bestaan geen opleidingen tot winkelombouwer. Het beroep winkelombouwer is verder ook niet specifiek genoeg om een passende opleiding te kunnen benoemen. Het beroep winkelombouwer kan betrekking hebben op uiteenlopende soorten beroepen. Zie voor mogelijke passende opleidingen dan ook de meer specifieke beroepen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een winkelombouwer werkzaam kan zijn

Een winkelombouwer kan werkzaam zijn voor verschillende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan aannemers, interieurbedrijven of aan installatiebedrijven. Daarnaast kan een winkelombouwer intern werkzaam zijn voor een retailer. Ook het inzetten van uitzendkrachten komt regelmatig voor bij het ombouwen van winkels. Zoals eerder omschreven zijn het vooral de grotere retailers, die regelmatig te maken krijgen met modernisering. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, drogisterijen, bouwmarkten, apothekers en aan tuincentrums.

Competenties winkelombouwer

De belangrijkste competenties van een winkelombouwer zijn inzet en aanpakken. Winkels moeten meestal binnen een korte periode omgebouwd worden, waardoor inzet en aanpakken belangrijke competenties zijn. Ook speelt communicatie een belangrijke rol, omdat je meestal zal samenwerken met veel verschillende collega's. Ook stressbestendigheid is aan te merken als een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, samenwerken, flexibiliteit, kennis, inzicht, plannen, organiseren, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als winkelombouwer

Het arbeidsmarktperspectief van een winkelombouwer is niet groot te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Het arbeidsmarktperspectief van een winkelombouwer is meestal afhankelijk van het specifieke beroep als winkelombouwer. Er bestaan als winkelombouwer geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het worden van een teamleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris winkelombouwer

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden en het salaris als winkelombouwer, omdat het beroep daarvoor niet specifiek genoeg is. Een winkelombouwer kan bijvoorbeeld een hulpkracht zijn of een interieurbouwer. Daarnaast hoeft een winkelombouwer ook niet fulltime werkzaam te zijn als winkelombouwer.

Eigen bedrijf starten als Winkelombouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Winkelombouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Winkelombouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Winkelombouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Winkelombouwer.

Mijnzzp.nl