Plafond en wandmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een plafond en wandmonteur is een timmerman en/of monteur die zich heeft gespecialiseerd in het maken van wanden en plafonds, wat meestal betrekking heeft op het maken van systeemwanden en systeemplafonds. Het meest voorkomende systeem dat een plafond en wandmonteur zal gebruiken is het systeem Metal Stud. Metal Stud profielen maken het mogelijk om op een relatief makkelijke manier wanden en plafonds op te bouwen, die later afgewerkt kunnen worden met diverse materialen zoals gipsplaten. Vooral systeemwanden worden opgebouwd met Metal Stud. Bij plafonds kan er ook sprake zijn van een ander systeem, omdat deze profielen meestal minder zwaar uitgevoerd worden. Als plafond en wandmonteur werk je hoofdzakelijk binnen bedrijfsgebouwen, zoals kantoren en fabrieken, omdat in dit soort gebouwen over het algemeen veel gebruikgemaakt wordt van systeemwanden en systeemplafonds. Ook binnen andere gebouwen komen systeemwanden en systeemplafonds voor, zoals schoolgebouwen, ziekenhuizen en bibliotheken. Als plafond en wandmonteur ben je meestal werkzaam binnen de grotere gebouwen, waar behoefte bestaat aan een flexibele indeling. Dit kunnen nieuwbouwprojecten betreffen maar ook renovatieprojecten. Omdat je meestal aan grote projecten werkt is het belangrijk dat een plafond en wandmonteur goed tekening kan lezen, zodat de juiste maatvoering overgenomen wordt. Daarnaast kan er sprake zijn van verschillende extra aandachtspunten, zoals het mogelijk moeten toepassen van dubbele gipsplaten. Dit is meestal het geval als er extra eisen zijn vanuit de gemeente, die betrekking hebben op de brandwerendheid van gebouwen. Als plafond en wandmonteur zal je in de meeste gevallen samenwerken met verschillende collega's, omdat het vaak om grote projecten gaat. Een plafond en wandmonteur zal veel gebruikmaken van gipsplaten om wanden af te kunnen werken. Ook het dichtsmeren van de gipsnaden kan tot de werkzaamheden behoren.

Een plafond en wandmonteur is dus verantwoordelijk voor het maken van wanden en plafonds. In de meeste gevallen zal een plafond en wandmonteur ook aangemerkt kunnen worden als metal stud monteur. De werkzaamheden van een plafond en wandmonteur zijn niet heel moeilijk, maar ze vragen wel om de juiste vakmensen. Dit heeft vooral te maken met het kunnen doorvoeren van alle juiste maatvoering als plafond en wandmonteur, omdat het meestal om precisie werkzaamheden gaat. Ook het netjes waterpas kunnen stellen van alle wanden is als plafond en wandmonteur erg belangrijk. Daarnaast kan het werktempo als plafond en wandmonteur nogal eens hoog liggen, omdat ervaren plafond en wandmonteurs meestal van aanpakken houden. Ook fysiek gezien kan het beroep plafond en wandmonteur aangemerkt worden als zwaar beroep, omdat een plafond en wandmonteur in de meeste gevallen werkt met grote en zware platen. Het netjes kunnen werken is als plafond en wandmonteur over het algemeen erg belangrijk, omdat in veel gevallen de wanden en plafonds alleen nog afgewerkt zullen worden door middel van vliesbehang en/of latexverf. Het mag dus niet voorkomen dat wanden en plafonds niet strak zijn, omdat dit zichtbaar is.

Voordelen gipsplaten

Gipsvezelplaten worden gemaakt door een middel van gips en papiervezels, die samen tot een harde plaat worden gedrukt door de materialen samen te persen. Gipsplaat is een ideaal bouwmateriaal om lichte scheidingswanden mee te kunnen maken. Gipsplaten zijn door hun samenstelling ook brandwerend. Wanden die van gipsplaten gemaakt worden kennen echter ook wel nadelen, zoals het bevestigen van mogelijke kasten aan de gipswanden. Om dit goed te kunnen doen is het nodig dat vooraf extra stroken hout worden aangebracht aan de achterkant, zodat deze stroken hout de kast kunnen dragen. Zonder deze extra aangebrachte stroken hout is het ophangen van zware spullen aan gipswanden eigenlijk niet te doen. Dit is over het algemeen ook belangrijk bij plafonds, zoals voor de ramen waar vaak gordijnen komen te hangen. Zonder deze extra stroken hout is ook het ophangen van gordijnen aan gipsplafonds meestal moeilijk.

Voordelen systeemplafond

In grote gebouwen, zoals kantoren en openbare gebouwen, worden meestal systeemplafonds toegepast, omdat deze snel te maken zijn en ook relatief makkelijk te veranderen zijn zonder dat er veel gesloopt hoeft te worden. Ook zijn er vaak veel leidingen weggewerkt boven de systeemplafonds, die met het weg tillen van één plaatje toegankelijk worden. Een systeemplafond is meestal wit of crème van kleur, maar kan ook in andere kleuren geleverd worden, of met patronen opgebouwd worden door het werken met verschillende kleuren. Het maken van een systeemplafond is relatief simpel, mits de goede volgorde gehanteerd wordt tijdens het opbouwen. De profielen waar de plafondtegels in komen te liggen hebben allemaal een uitsparing waar de andere ligger in geklikt kan worden, zodat de juiste maat ontstaat voor het leggen van de plafondtegels.

Systeemplafond maken

Het is belangrijk dat een systeemplafond waterpas opgehangen wordt, omdat het anders geen gezicht is. Een systeemplafond moet waterpas zijn. Ook is het belangrijk dat het plafond voldoende opgehangen wordt aan het frame, omdat anders het hele plafond naar benden kan komen. Een ander groot voordeel van een systeemplafond is dat bij het beschadigen van een plafondplaat of bij waterlekkage er zo een nieuwe plaat in gelegd kan worden, zonder dat het hele plafond vernieuwd hoeft te worden. In het systeemplafond is het mogelijk om alles weg te werken, zodat er niks onder het plafond uitsteekt, zoals de verlichting, sprinklerinstallatie en de mogelijke alarminstallatie.

Gipsplaat plaatsen:

Verlaagd plafond:

Opleidingen tot plafond- en wandmonteur

Wie een carrière ambieert als plafond en wandmonteur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround plafond- en wandmonteur op niveau twee. De Mbo-opleiding allround plafond- en wandmonteur zal over het algemeen twee jaar in beslag nemen en kan gezien worden als geschikte startersopleiding binnen de afwerk-branche. Een andere geschikte opleiding kan de Mbo-opleiding allround timmerman zijn, echter gaat deze opleiding veel verder dan alleen het leren maken van plafonds en wanden. Het is als plafond en wandmonteur niet ongebruikelijk dat de verschillende werkzaamheden in de praktijk aangeleerd worden van ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als zzp'er. Als bouwvakker kun je kiezen uit meerdere goede online boekhoudpakketten die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers.

Bedrijven waar een plafond- en wandmonteur werkzaam kan zijn

Een plafond en wandmonteur is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde plafond- en wandbedrijven binnen de afwerk-branche. Daarnaast is het als plafond en wandmonteur denkbaar dat je werkzaam bent als ondernemer. Het beroep plafond en wandmonteur kan ook betrekking hebben op andere bouwvakkers die werkzaam zijn voor een aannemersbedrijf, zoals timmerlieden.

Competenties plafond- en wandmonteur

De belangrijkste competentie als plafond en wandmonteur is de allround vakkennis van plafond- en wandtechnieken. Met andere woorden moet een plafond en wandmonteur als allround monteur zelfstandig alle voorkomende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Daarnaast kan het nauwkeurig en secuur werken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een plafond en wandmonteur in de meeste gevallen te maken heeft met uitvoerders, collega's en andere vaklieden kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Voor een plafond en wandmonteur kan ook doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat de meeste plafond en wandmonteur harde arbeiders zijn die veel meters per dag maken. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, plannen, organiseren, veiligheid, samenwerken, overleggen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als plafond- en wandmonteur

Het arbeidsmarktperspectief als plafond en wandmonteur is over het algemeen heel goed te noemen. De meeste bedrijven die actief zijn binnen de afwerkingsbranche zitten te springen om goede vaklieden, zoals goed opgeleide plafond en wandmonteurs. Het verkrijgen van werk als plafond en wandmonteur zal dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. Er zijn als plafond en wandmonteur over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van extra opleidingen waardoor er wel doorgroeimogelijkheden ontstaan. Het is denkbaar dat een ervaren plafond en wandmonteur vroeg of laat kan doorgroeien tot werkvoorbereider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris plafond- en wandmonteur

Een plafond- en wandmonteur in loondienst staat meestal voor een vast loon en kan extra verdienen door voldoende meters te maken. Een plafond- en wandmonteur in loondienst zal ongeveer afhankelijk van de leeftijd tussen de 2000 en 2500 euro bruto verdienen per maand. Als zelfstandig plafond- en wandmonteur is er ook voldoende werk te vinden. Meestal zal de plafond- en wandmonteur zichzelf verhuren aan een opdrachtgever. Als de plafond- en wandmonteur zelfstandig klussen kan aannemen zijn de inkomsten meestal een stuk hoger.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Plafond en wandmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Plafond en wandmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl