Plafond en wandmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een plafond en wandmonteur is gespecialiseerd in het maken van wanden en plafonds, wat meestal betrekking zal hebben op het maken van systeemwanden en systeemplafonds. Het meest voorkomende systeem dat een plafond en wandmonteur zal gebruiken is het systeem Metal Stud. Metal Stud profielen maken het mogelijk om op een makkelijke manier wanden en plafonds op te bouwen die later afgewerkt kunnen worden met diverse materialen, zoals gipsplaten. Vooral systeemwanden worden opgebouwd met Metal Stud. Bij plafonds kan er ook sprake zijn van een ander systeem, omdat deze profielen meestal minder zwaar uitgevoerd hoeven te worden. Als  plafond en wandmonteur werk je hoofdzakelijk binnen bedrijfsgebouwen, zoals kantoren en fabrieken, omdat binnen dit soort gebouwen over het algemeen veel gebruik maakt zal worden van systeemwanden en systeemplafonds. Ook andere gebouwen zijn denkbaar, zoals schoolgebouwen, ziekenhuizen en bibliotheken.

Als plafond en wandmonteur ben je meestal werkzaam binnen de grotere gebouwen, waar behoefte bestaat aan een flexibele indeling. Dit kan nieuwbouwprojecten betreffen maar ook renovatieprojecten. Omdat je meestal aan grote projecten werkt is het belangrijk dat de plafond en wandmonteur goed tekening kan lezen, zodat de juiste maatvoering overgenomen wordt. Daarnaast kan er sprake zijn van verschillende extra aandachtspunten, zoals het mogelijk moeten toepassen van dubbele gipsplaten. Dit is meestal het geval als er eisen zijn vanuit de gemeente die betrekking hebben op de brandwerendheid van gebouwen.

De werkzaamheden van een plafond en wandmonteur zijn niet heel moeilijk, maar ze vragen wel om de juiste vakman. Dit omdat het meestal om precisie werkzaamheden gaat. Daarnaast kan het werktempo als plafond en wandmonteur nogal eens hoog liggen, omdat ervaren plafond en wandmonteurs meestal van aanpakken houden. Vooral voor onervaren medewerkers zal het nogal eens aanpoten zijn om de meer ervaren collega's bij te houden.

Gipsplaten

Gipsvezelplaten worden gemaakt door een middel van gips en papiervezels die samen tot een harde plaat worden gedrukt, door deze samen te persen. De gipsplaten zijn dan ook ideaal bouwmateriaal om lichte scheidingswanden mee te maken. De gipsplaten zijn door hun samenstelling ook brandwerend. Wanden die van gipsplaten gemaakt worden kennen echter ook wel nadelen, zoals het bevestigen van van kasten aan een muur. Om dit goed te kunnen doen is het nodig dat vooraf extra stroken hout worden geplaatst aan de achterkant, zodat deze de kast kan dragen. Zonder deze extra stroken hout is het ophangen van zware spullen eigenlijk niet te doen aan de wand. Dit is is belangrijk bij plafonds, zoals voor de ramen waar vaak gordijnen komen te hangen. Zonder deze stroken hout is ook het ophangen van gordijnen moeilijk aan een gipsplafond.

Systeemplafond

In gebouwen die commercieel gebruikt worden, zoals kantoren en openbare gebouwen, worden meestal systeemplafonds toegepast omdat deze snel te maken zijn en ook relatief makkelijk te veranderen zijn, zonder dat er te veel gesloopt hoeft te worden. Ook zijn er vaak veel leidingen weggewerkt boven de systeemplafonds, die met het weg tillen van één plaatje toegankelijk worden. Een systeemplafond is vaak wit of crème van kleur, maar kan ook in andere kleuren geleverd worden, of met patronen opgebouwd worden door het werken met verschillende kleuren.

Opbouwen systeemplafond

Het maken van een systeemplafond is relatief simpel, mits de goede volgorde gehanteerd wordt tijdens het opbouwen. De profielen waar de plafondtegels in komen te liggen hebben allemaal een uitsparing waar de andere ligger in geklikt kan worden, zodat de juiste maat ontstaat voor het leggen van de plafondtegels. Het is zeer belangrijk dat een systeemplafond waterpas opgehangen wordt, omdat het anders geen gezicht is. Een systeemplafond moet waterpas zijn. Ook is het zeer belangrijk dat het plafond voldoende opgehangen wordt aan het frame, omdat anders het hele plafond naar benden kan komen.

Een ander groot voordeel van een systeemplafond is dat bij het beschadigen van een plafondplaat of bij waterlekkage er zo een nieuwe plaat in gelegd kan worden, zonder dat het hele plafond vernieuwd hoeft te worden. In het systeemplafond is het mogelijk om alles weg te werken zodat er niks onder het plafond uitsteekt, zoals de verlichting, sprinklerinstallatie en boxen voor de radio of alarminstallatie.

Gipsplaat plaatsen:

Verlaagd plafond:

Opleidingen tot plafond- en wandmonteur

Voor het beroep allround plafond- en wandmonteur bestaan enkele Mbo-opleiding. Wie een andere opleiding zoekt voor dit beroep kan het beste de opleiding tot timmerman volgen. Het monteren van wanden en plafonds wordt over het algemeen in de praktijk geleerd. Het vlak plaatsen van wanden en plafonds is doorgaans wel een nauwkeurig klusje en behoeft ervaring.

Bedrijven waar een plafond- en wandmonteur werkzaam kan zijn

Een plafond- en wandmonteur werkt doorgaans bij een wandenbedrijf en/of een plafondbedrijf. Ook zijn er redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden in dit vak.

Competenties plafond- en wandmonteur

Het werken als plafond- en wandmonteur is vaak behoorlijk doorbuffelen, omdat meters gemaakt moeten worden. Het werk kan redelijk zwaar zijn omdat er vaak met grote platen gewerkt zal worden, zoals gipsplaten. Het recht en haaks kunnen werken is in dit vak belangrijk omdat anders het resultaat niet goed zal zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als plafond- en wandmonteur

Als plafond- en wandmonteur werk je meestal in kantoren en niet in woonhuizen. Het werk richt zich doorgaans op de nieuwbouw en komt soms voor bij renovatieprojecten. Er is redelijk veel werk te vinden als plafond- en wandmonteur, mede omdat de projecten doorgaans groot van aard zijn en men een langere periode op een locatie bezig is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris plafond- en wandmonteur

Een plafond- en wandmonteur in loondienst staat meestal voor een vast loon en kan extra verdienen door voldoende meters te maken. Een plafond- en wandmonteur in loondienst zal ongeveer afhankelijk van de leeftijd tussen de 1500 en 2500 euro bruto verdienen per maand. Als zelfstandig plafond- en wandmonteur is er ook voldoende werk te vinden. Meestal zal de plafond- en wandmonteur zichzelf verhuren aan een opdrachtgever. Als de plafond- en wandmonteur zelfstandig klussen kan aannemen zijn de inkomsten meestal een stuk hoger.

Mijnzzp.nl