Metal stud monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een metal stud monteur is verantwoordelijk voor het plaatsen van metaal verstevigde constructies, bijvoorbeeld wanden en plafonds. Daarnaast is een metal stud monteur verantwoordelijk voor het monteren van scheidingswanden of luxe wanden en plafonds. Metal stud maakt het mogelijk om op een snelle en flexibele manier wanden en plafonds te maken, die later afgewerkt kunnen worden met bijvoorbeeld gipsplaten. Metal stud wordt met name toegepast in kantoorgebouwen en publieke gebouwen zoals ziekenhuizen. Bij plafonds kan ook gekozen worden voor een ander systeem, omdat het hier meestal gaat om minder zware profielen. Een metal stud monteur kun je dus zien als een plafond- en wandmonteur die verantwoordelijk is voor het plaatsen van metal stud plafonds en wanden. De werkzaamheden bestaan uit het optrekken van aluminium frames, het plaatsen van gipsplaten en het aanbrengen van benodigde gaten voor bijvoorbeeld elektriciteit. Daarnaast kan een metal stud monteur ook verantwoordelijk zijn voor het aanbrengen van geluids- of warmte-isolatie. Bij de uitvoer van de werkzaamheden moet altijd rekening worden gehouden met brandwerende eisen. Als metal stud monteur ben je vaak werkzaam binnen grotere gebouwen waar behoefte is aan een flexibele indeling. Dit kunnen nieuwbouwprojecten zijn, maar het kan ook gaan om renovaties. De meeste metal stud monteurs werken in teamverband en maken veel vierkante meters per werkdag. Het is denkbaar dat een metal stud monteur verantwoordelijk is voor het afwerken van gipsnaden. Het afwerken van gipsnaden is nodig om wanden en plafonds later af te kunnen werken. Als metal stud monteur is het belangrijk dat je nauwkeurig kan werken. Een metal stud monteur heeft veel te maken met maatvoering. Metal stud profielen worden tegenwoordig veel toegepast. In het verleden werden frames voor wanden en plafonds vooral opgetrokken uit hout.

Een metal stud monteur kan verschillende soorten functies uitvoeren. Zo kun je aan de slag als allround monteur, timmerman of plafond- en wandmonteur. Deze functies zijn in loondienst uit te voeren, maar worden ook vaak door zzp’ers (zelfstandige zonder personeel) opgepakt. Op deze manier kan een bedrijf of organisatie een metal stud monteur inhuren om mee te werken aan een specifiek project. Ga je als zzp’er aan de slag, dan is het goed om te weten dat hierbij meer werkzaamheden komen kijken. Je moet bijvoorbeeld facturen maken en administratie bijhouden. Daarnaast moet je als zzp’er actief op zoek naar opdrachten. Als je in loondienst bent, dan zorgt het bedrijf ervoor dat je genoeg werk hebt. In alle gevallen is het belangrijk dat een metal stud monteur goed kan tekening lezen. Ook het isoleren en afwerken van wanden en plafonds kan tot de werkzaamheden behoren van een metal stud monteur. In de meeste gevallen heeft een metal stud monteur te maken met een opzichter of uitvoerder.

Werken als metal stud monteur

Op grote bouwlocaties is in veel gevallen een VCA verplicht. Deze afkorting staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu (afgekort tot VGM) Checklist voor Aannemers. Dit is een beproefd programma, waarin diverse Nederlandse industriële branches hun kennis en ervaring op het gebied van werken in een risicovolle omgeving hebben gebundeld. Met een VCA-certificaat kun je als metal stud monteur op een veilige en gezonde manier aan de slag. In de praktijk behaalt de werkgever het certificaat en geeft de kennis en kunde door aan de werknemers. De werkgever moet hiervoor wel aan een aantal eisen voldoen. Wil je als zzp’er een VCA-certificaat behalen, dan moet je een ander proces volgen. Een VCA-certificering is niet mogelijk, omdat je (vaak) geen personeel in dienst hebt. Je kunt wel een VCA-diploma (persoonscertificering) behalen, zodat je door een VCA gecertificeerd bedrijf ingehuurd kunt worden.

Werkzaamheden metal stud monteur:

 • Het plaatsen van metal stud plafonds en wanden;
 • Het monteren van andere/luxe plafonds en wanden;
 • Het aanbrengen van scheidingswanden;
 • Het lezen van tekeningen;
 • Het interpreteren van tekeningen en deze nauwkeurig volgen;
 • Het aanbrengen van geluidsisolatie;
 • Het plaatsen van warmte-isolatie;
 • Het uitvoeren van andere werkzaamheden met betrekking tot afwerking van wanden en plafonds;
 • Het samenwerken met collega’s, maar daarnaast ook in staat zijn om zelfstandig te werken;
 • Het toezien op een schone en opgeruimde werkplek;
 • Het uitvoeren van overige bijbehorende werkzaamheden;
 • Eventueel: het begeleiden en aansturen van een leerling-monteur.

Tussenwand maken van gipsplaten:

Verlaagd plafond plaatsen:

Opleidingen tot metal stud monteur

Het is goed om te weten dat bij het aannemen van metal stud monteurs werkervaring vaak belangrijker is dan de opleiding. Er zijn een aantal opleidingen beschikbaar voor allround plafond- en wandmonteur. Het gaat hierbij vaak om mbo-opleidingen op niveau twee met een duur van ongeveer twee jaar. Na afronding van deze opleidingen zijn er verschillende vervolgtrajecten mogelijk. Zo kan de mbo-opleiding timmerman op niveau drie een goede volgende stap zijn. Daarna kun je eventueel nog verder gaan met de mbo-opleiding voortgezet timmerman, ook op niveau drie. In de praktijk is het zo dat de meeste nieuwe metal stud monteurs het vak aanleren in de praktijk. Wanneer een metal stud monteur als zelfstandige werkt, is ook de boekhouding belangrijk.

Bedrijven waar een metal stud monteur werkzaam kan zijn

Als metal stud monteur werk je vaak in loondienst of ben je in te huren als zzp’er. Daarnaast kun je werkzaam zijn via een uitzendbureau. Deze instanties voorzien in werk voor zowel zzp’ers als voor loondienstverbanden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij afwerkingsbedrijven. Dit zijn ondernemingen die zich bezighouden met de totale afwerking van een project. Daarnaast zijn er ook afwerkingsbedrijven die zich alleen richten op het plaatsen van wanden en plafonds.

Competenties metal stud monteur

Als metal stud monteur moet je beschikken over allround vakkennis van plafond- en wandtechnieken, technisch inzicht en werkervaring. Het is belangrijk dat je een doorpakker bent, snel kunt werken en oog hebt voor detail. Je moet de maatvoeringen en bouwtekeningen namelijk exact kunnen opvolgen. Omdat je iedere dag fysiek werk uitvoert, moet je lichamelijk in goede conditie zijn. Daarnaast kan een metal stud monteur goed samenwerken. Je werkt vaak voor een uitvoerder en in een team met collega’s. Het kan voorkomen dat de collega’s per project verschillen. Het is daarom belangrijk dat je een sociaal persoon bent en met iedereen kunt opschieten. Omgaan met feedback moet geen probleem voor je zijn. Daarnaast heb je oog voor jouw eigen veiligheid, maar ook voor die van jouw collega’s. Als er onveilige situaties ontstaan, ben je niet bang om collega’s daarop aan te spreken. Naast samenwerken kun je ook goed zelfstandig werken. Je bent in staat om een bouwtekening te lezen en zelf aan de slag te gaan met de werkzaamheden die uit de tekening volgen. Andere belangrijke competenties zijn plannen, organiseren, overleggen, oplossingsgericht handelen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als metal stud monteur

Het arbeidsperspectief voor een metal stud monteur is goed. Er worden eigenlijk altijd monteurs gezocht in de bouw. Ook voor het specialistische vak van metal stud monteur zijn veel vacatures beschikbaar. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden voor zzp’ers. Metal stud monteurs werken vaak via uitzendbureaus. Dit kan een voordeel zijn, omdat deze instanties alle randvoorwaarden voor je regelen. Een nadeel van deze constructie kan zijn dat het uitzendbureau een klein deel van jouw salaris krijgt, waardoor je iets minder verdient. Ga je als zzp’er aan de slag, dan zul je meer verdienen maar je moet alle randvoorwaarden zelf regelen. Denk hierbij aan pensioen en een arbeidsongevallenverzekering. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden voor metal stud monteurs. Om te beginnen kun je begeleider worden van een leerling-monteur. Deze monteur is vaak nog bezig met zijn of haar opleiding en wil met een stage de kneepjes van het vak leren. De leerling-monteur loopt met jou mee en jij legt de werkzaamheden zo helder mogelijk uit. Waar mogelijk laat je de leerling-monteur werkzaamheden uitvoeren, terwijl jij hem of haar begeleidt. Naast stagebegeleiding, kan een metal stud monteur ook doorgroeien naar een leidinggevende functie. Zo kun je bijvoorbeeld ploegbaas worden of uitvoerder bij grote opdrachten. In deze functies voer je zelf minder fysiek werk uit en besteedt je meer tijd aan coördinerende taken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris metal stud monteur

Arbeidsvoorwaarden verschillen per organisatie of uitzendbureau. Sommige organisaties bieden een auto of bus van de zaak. Is dit niet het geval, dan krijg je vaak een reiskostenvergoeding. Daarnaast is de kans groot dat je bedrijfskleding ontvangt en met bedrijfsgereedschap gaat werken. Verder krijg je een pensioenregeling en een bepaald aantal vakantiedagen per jaar. De inhoud van de regeling en het aantal vakantiedagen verschilt per organisatie. Het salaris van een metal stud monteur ligt meestal tussen de € 2000,- en € 2500,- bruto per maand. Zoals al eerdergenoemd zijn metal stud monteurs vaak werkzaam als zzp’ers. In deze werkconstructies verdien je vaak iets meer, maar heb je ook meer verantwoordelijkheden. Zo moet je zelf voor opdrachten zorgen en je verzekering, pensioen en administratie regelen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Metal stud monteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Metal stud monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl