Behanger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een behanger is verantwoordelijk voor het aanbrengen van decoratief behang of ander materiaal op wanden. Daarnaast kan een behanger verantwoordelijk zijn voor bijkomende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van oud behang en aan het repareren van wanden. Voordat een behanger gaat behangen zal hij of zij eerst alle oneffenheden in de muur verwijderden, omdat dit anders later zichtbaar zal zijn. Als wanden in slechte conditie verkeren kan het nodig zijn dat er eerst een stukadoor komt, omdat een behanger meestal geen hele wanden zal repareren. De grote kunst van het behangen is dat het net moet lijken alsof er een grote print tegen de wand is geplaatst zonder dat er naden zichtbaar zijn. Daarnaast is het erg belangrijk dat alle afbeeldingen op het behang netjes in elkaar overlopen. Ook is het van belang dat er geen luchtbellen ontstaan achter het behang. Kleine luchtbellen zijn nog wel te verwijderen door er een gaatje in te prikken, maar bij grote luchtbellen is dit lastig. Een goede behanger is aan te merken als vakman, omdat goed behangen nog niet zo makkelijk is. Over het algemeen is het zo dat het beroep behanger gecombineerd zal worden met het beroep schilder, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn ook behangers werkzaam die alleen behang werkzaamheden uitvoeren. Het op een goede en vooral nette manier behangen is iets wat alleen aan te leren is door veel te oefenen. Als behanger zul je met verschillende behangsoorten te maken krijgen, die ook door middel van verschillende technieken aangebracht kunnen worden. Behang is er tegenwoordig in veel verschillende soorten, van goedkoop tot kostbaar. Overigens is het niet zo dat een behanger alleen te maken heeft met behang van papier. Het behangen kan ook gedaan worden met andere materialen en stoffen. In sommige situaties kan een behanger ook te maken hebben met plafonds die behangen moeten worden.

Een behanger is dus gespecialiseerd in het behangen van binnenwanden en/of plafonds. Over het algemeen is het zo dat behang toegepast wordt om een ruimte te verfraaien. Door middel van het toepassen van behang kan een ruimte op een snelle manier een totaal andere uitstraling krijgen. Tegenwoordig maakt men ook veel gebruik van glasvezelbehang dat breder is dan normaal behang. Bij glasvezelbehang kan de breedte oplopen tot meer dan een meter. Bij normaal behang is dit 53 centimeter. Glasvezelbehang heeft het voordeel dat het goed overschilderbaar is en makkelijk schoon te maken is. Door moderne technieken is het zelfs mogelijk om een eigen foto op behang te laten afdrukken. Het zelf behangen is niet voor iedereen weggelegd. Het netjes kunnen behangen is erg belangrijk om tot een goed resultaat te kunnen komen. Veel mensen besteden behangwerkzaamheden liever uit, omdat ze er zelf niet goed in zijn. De meeste behangers rekenen een vaste prijs per rol die ze behangen. Een goede professionele behanger kan naadloos behangen. Het naadloos behangen is over het algemeen niet makkelijk. Zoals eerder omschreven behoort het beroep behanger officieel toe tot de werkzaamheden van een schilder.

Verschillende behangsoorten

Er zijn vandaag de dag veel behangsoorten te verkrijgen, van goedkoop tot duur. De meeste goedkopere behangsoorten voelen aan als papier en zijn vaak lastig te verwerken. Met deze goedkope behangsoorten is over het algemeen geen kwaliteit behangwerk te maken. De goedkopere behangsoorten zijn dan ook meer geschikt voor slaapkamers. In de woonkamer of andere ruimtes op de begane grond worden over het algemeen wat betere soorten behang geplakt. De duurdere behangsoorten zijn ook veel dikker en sterker dan de goedkope soorten. Bij het uitkiezen van nieuw behang is het belangrijk om op het motief te letten. Een druk motief is bijvoorbeeld minder mooi in kleine ruimtes, omdat het de ruimte kleiner doet lijken. Een goede interieuradviseur kan wellicht helpen bij het uitkiezen van het juiste behang.

Aandachtspunten behangen

Wie wil gaan behangen zal eerst moeten bepalen welk behangpapier het meeste geschikt is voor de wanden. Er zijn vandaag de dag veel verschillende behangsoorten, die ook verschillende toepassingen kennen. Wie bijvoorbeeld te maken heeft met minder goede wanden kan het beste kiezen voor renovatievliesbehang. Renovatievliesbehang maakt het mogelijk om minder goede wanden een strak uiterlijk te geven. Ook kleine oneffenheden en haarscheurtjes zijn met renovatievliesbehang prima weg te werken. Renovatievliesbehang is overschilderbaar. Wie juist op zoek is naar een luxe behangsoort voor een bijzondere uitstraling kan weer kiezen voor textielbehang. Textielbehang bestaat uit linnen, wol, katoen en zijde. Textielbehang is relatief gezien wel kostbaar. De kwaliteit van behangwerk is niet alleen afhankelijk van de behanger. De ondergrond van behangwerk zal in grote mate de uiteindelijke kwaliteit van behangwerk bepalen. Met andere woorden is het niet verstandig om zomaar over minder goede wanden heen te behangen. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om wanden eerste te laten stukadoren om tot de beste behang kwaliteit te kunnen komen.

Wat doet een behanger:

  • Het adviseren over behang
  • Het afsteken van oud behang (in overleg)
  • Het lokaal repareren van wanden
  • Het opmaat snijden van behang
  • Het aanbrengen van behang

Informatiefilm behangen:

Opleidingen tot behanger

Als behanger zijn er geen specifieke opleidingen, maar wel diverse cursussen te volgen. Het behangen is wel een onderdeel van de schildersopleiding. Het behangen is dan ook een onderdeel van het vak schilder. Om goed te kunnen behangen zijn er wel cursussen te volgen, waar alle kneepjes van het behangen geleerd worden aan de cursisten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een behanger werkzaam kan zijn

Een behanger kan op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een behanger die werkzaam is als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een behanger ook andere werkzaamheden zal uitvoeren, zoals schilderswerkzaamheden. Oorspronkelijk behoort het beroep behanger toe tot de werkzaamheden van een huisschilder. Het is ook mogelijk dat een behanger werkzaam is als klusjesman. De meeste behangers voeren ook andere werkzaamheden uit dan alleen het behangen.

Competenties behanger

De belangrijkste competentie van een behanger is het netjes kunnen werken. Opdrachtgevers die een behanger inhuren verwachten vakwerk van een behanger. Dit zal ook inhouden dat er van een goede behanger verwacht mag worden dat deze ook de juiste voorbehandelingen zal uitvoeren, zoals het eventueel repareren van wanden. In dat opzicht is het ook belangrijke dat een behanger over goede communicatieve vaardigheden beschikt, omdat behangen ook te maken heeft met het adviseren van opdrachtgevers. Als een behanger werkzaam is als ondernemer moet de behanger ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken. Algemene belangrijke woorden zijn vakmanschap, verantwoordelijkheidsgevoel, secuur, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als behanger

Het arbeidsmarktperspectief als behanger is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste kennis en ervaring. Het is als behanger wel zo dat je over het algemeen ook verantwoordelijk zal zijn voor andere werkzaamheden dan alleen behangwerkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden als behanger kunnen gezien worden in het uitvoeren van andere werkzaamheden binnen de afwerkingsbranche. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitvoeren van schilderswerkzaamheden, of aan het ophangen van gordijnen en vitrages. Daarnaast kan het starten van een eigen behangbedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris behanger

Een behanger zal doorgaans onder het CAO van Schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf vallen. Een behanger verdient afhankelijk van de opleiding, ervaring en leeftijd tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Behanger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Behanger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl