Behanger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een behanger is verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die met behangen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van oud behang, het repareren van wanden en het behangen van nieuw behang. Voordat een behanger gaat behangen zal hij of zij eerst alle oneffenheden in de muur verwijderden, omdat dit anders later zichtbaar zal zijn. Als wanden heel slecht zijn kan het nodig zijn dat er eerst een stukadoor komt, omdat een behanger doorgaans geen hele wanden kan repareren. De grote kunst van het behangen is dat het net moet lijken alsof er een grote print tegen de wand is geplaatst zonder dat er naden zichtbaar zijn. Daarnaast is het erg belangrijk dat alle afbeeldingen op het behang netjes in elkaar overlopen. Ook is het van belang dat er geen luchtbellen ontstaan achter het behang. Kleine luchtbellen zijn nog wel te verwijderen door er een gaatje in te prikken, maar bij grote luchtbellen is dit al lastiger. Een goede behanger is aan te merken als een, specialist omdat goed behangen nog niet zo makkelijk is.

Er zijn veel verschillende soorten behang

Tegenwoordig maakt men ook veel gebruik van glasvezelbehang die over het algemeen breder is dan normaal behang. Bij glasvezelbehang kan de breedte oplopen tot meer dan een meter. Bij normaal behang is dit 53 centimeter. Glasvezelbehang heeft het voordeel dat het goed overschilderbaar is en makkelijk schoon te maken is. Door moderne technieken van tegenwoordig is het nu zelfs mogelijk om een eigen foto op behang te laten afdrukken. Zo heeft u straks een eigen persoonlijke foto aan de wand hangen.

Oud behang verwijderen

Om oud behang te verwijderen heeft u meestal handwarm water nodig. U kunt er dan een weekmiddel in doen of u doet er afwasmiddel in. U kunt dit er met een plantenspuit op spuiten of met een spons er in wrijven. Dit goed in laten trekken en het behang met een plamuurmes wegsteken. Vinylbehang of geschilderd behang kan men het best eerst insnijden met het plamuurmes zodat het vocht er makkelijker achter kan komen. Afstomen van behang is ook een goede manier en werkt vaak snel. Let er bij oud stukwerk op dat deze niet loslaat door de stoom.

Wanden glad maken

Kleine barsten en gaten kunt dichten met vulmiddel. Vervolgens deze plekken met fijn schuurpapier schuren. Gebruik hiervoor een schuurklos. Controleer de wand door met een lamp langs de wand te schijnen zodat eventuele bulten zichtbaar worden. Sterk zuigende ondergronden eerst instrijken met een voorstrijkmiddel om de zuiging van de ondergrond weg te nemen.

Behangen

Laat eerste de lijm op het behang inwerken zoals in de gebruiksaanwijzing staat, dan kun je beginnen met behangen. Begin vanuit de hoek van de muur. Zet bovenaan de muur vanaf de hoek een potloodstreepje op 50 cm. Laat een schietlood vanaf dit streepje naar beneden hangen en teken deze lijn zorgvuldig af op je muur. De eerste baan moet recht langs die lijn hangen. Plak de eerste baan tegen de loodlijn aan. Borstel de baan vanuit het midden glad naar de zijkanten toe. Die omgevouwen rand snijd je met een scherp stanleymes en behangliniaal netjes af. De volgende strook behang plak je er precies tegen aan of met een overlap van 5 mm. Dat is afhankelijk van het soort behang.

Zelf behangen is niet voor iedereen weggelegd. Het netjes kunnen behangen is erg belangrijk om tot een goed resultaat te kunnen komen. Veel mensen besteden dit liever uit omdat ze er zelf niet goed genoeg in zijn. De meeste behangers rekenen een prijs per rol die ze behangen. Een professionele behanger kan naadloos behangen, wat niet voor iedereen te zeggen is.

Er zijn vandaag de dag heel veel soorten behang te verkrijgen, van goedkoop tot duur. De meeste goedkopere behangsoorten voelen aan als papier en zijn vaak lastig te verwerken. Met deze goedkope behangsoorten moet men vaak niet de beste kwaliteit behangwerk verwachten. De goedkopere behangsoorten zijn dan ook eigenlijk meer geschikt voor slaapkamers. In de woonkamer of andere ruimtes op de begane grond worden over het algemeen wat betere soorten behang geplakt. De duurdere behangsoorten zijn ook veel dikker en sterker dan de goedkope soorten.

Informatiefilm over vliesbehang begangen:

Opleidingen tot behanger

Als behanger zijn er geen specifieke opleidingen, maar wel diverse cursussen te volgen. Het behangen is wel een onderdeel van de schildersopleiding. Het behangen is dan ook een onderdeel van het vak schilder. Om goed te kunnen behangen zijn er wel cursussen te volgen, waar alle kneepjes van het behangen geleerd worden aan de cursisten.

Bedrijven waar een behanger werkzaam kan zijn

Een behanger is doorgaans werkzaam voor een schildersbedrijf, klusbedrijf of woninginrichtbedrijf. Er zijn ook behangersbedrijven die niks anders doen dan behangen.

Competenties behanger

Een behanger hoeft geen schilder te zijn om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Als beroeps behanger is het netjes kunnen behangen erg belangrijk, omdat klanten vaak naadloos behangen wensen. Ook zijn er veel verschillende patronen die de behanger moet kunnen behangen, zonder dat ze verspringen. Een behanger zal ook regelmatig wanden moeten voorbewerken, zoals het dichten van gaten of het glad maken van de muren. Vooral wanden waar al behang op gezeten heeft kunnen nogal eens onregelmatigheden hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als behanger

Als behanger is er doorgaans voldoende werk te vinden. Als een behanger werkzaam is voor een schildersbedrijf zal de behanger niet de hele dagen aan het behangen zijn maar ook andere werkzaamheden uitvoeren, zoals schilderen. Een behanger die werkzaam is bij een behangbedrijf is doorgaans wel de hele dag aan het behangen. Als behanger zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden binnen de afwerkingsbranche.

Arbeidsvoorwaarden en salaris behanger

Een schilder valt onder de CAO van Schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf en verdient afhankelijk van de opleiding, ervaring en leeftijd tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand. Als behanger is het ook mogelijk om als zelfstandige te starten, mits de behanger voldoende werk heeft. Is er te weinig werk dan doet de behanger er slim aan om ook andere werkzaamheden op te pakken, zoals schilderen. De inkomsten als zelfstandige zijn doorgaans hoger dan in loondienst.

Mijnzzp.nl