Opleiding tot Modefotograaf

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Fotografie en Beeldcommunicatie
VooropleidingFotograaf (AV-productie) (Mbo 4)
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie

Wie een passende opleiding zoekt als professioneel fotograaf op Hbo-niveau zal al snel uitkomen bij de Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie (TFB) aan de fotovakschool of fotoacademie. Tijdens deze opleiding leer je onder andere alle technische vaardigheden kennen waarover een fotograaf moet beschikken. Daarnaast is er binnen deze Hbo-opleiding veel aandacht voor andere disciplines die raakvlakken hebben met de fotografie, zoals multimedia, video, kunstgeschiedenis, cultuurfilosofie en algemene zaken zoals communicatie en ondernemersvaardigheden. De Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie kent twee minors waaruit gekozen kan worden tijdens de opleiding, namelijk de minor Fotografie en de minor Get visual. Een minor moet gezien worden als een specialistenopleiding binnen de bestaande opleiding, die voor een groot deel je toekomst zal bepalen. Tijdens de opleiding zal je op school veel fotowerk maken en moet je ook rekenen op veel huiswerk. Wie overweegt deze opleiding te volgen moet zich goed laten voorlichten, omdat deze studie redelijk veel bijkomende kosten heeft, zoals voor apparatuur, materialen en eventuele excursies. Een andere mogelijke Hbo-opleiding die raakvlakken heeft met de Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is de Hbo-opleiding Beeldende Kunst.

Opleidingsduur en niveau Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie

De Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is geen bijzonder zware Hbo-opleiding te noemen. De opleiding moet natuurlijk wel bij je passen. Daarnaast kent de opleiding een redelijk grote thuisstudiebelasting van ongeveer 25 uur per week.

Vervolgopleidingen Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie

Na de Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is ook mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie

De meeste fotovakscholen verwachten minimaal een passende vooropleiding op Mbo-niveau vier, zoals de Mbo-opleiding Fotograaf (AV-productie) of een havo of vwo-diploma, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie. Wanneer je beschikt over een andere opleiding en/of diploma is het in de meeste gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn, en zal er bekeken worden of deze opleiding wel bij je past. Over het algemeen zijn de toelatingsvoorwaarden voor de Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie redelijk streng te noemen.

Mijnzzp.nl