Advocaat (letselschade)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een letselschade advocaat of LSA is een specialist op het gebied van letselschade en overlijdensschade. Dit soort schades kunnen ontstaan tijdens het sporten, verkeersongeluk, klussen, op het werk en bijvoorbeeld door medische fouten. Letselschade is soms makkelijk aan te tonen, zoals wanneer iemand op het werk valt en vervolgens een periode niet kan werken. Maar er zijn ook gevallen van letselschade die moeilijker aan te tonen zijn, zoals wanneer iemand een auto-ongeluk krijgt en hier pas later de gevolgen van ontdekt. Bijvoorbeeld een wiplash.

Vooral in gevallen dat er sprake is van een zogenaamde beroepsziekte is het vaak moeilijk aan te tonen of dit ook daadwerkelijk is ontstaan door het werk en of de huidige werkgever hier ook voor verantwoordelijk is. Immers kan iemand al zijn hele leven het zelfde werk doen maar wel al 5 werkgevers gehad hebben in het verleden.

In het verleden was de beroepsziekte RSI hier een voorbeeld van. Dat mensen last hadden van RSI was op een gegeven moment wel duidelijk maar niet of de werkgever hier voor verantwoordelijk was. Inmiddels, jaren later heeft een rechter de uitspraak gedaan dat dit wel het geval was.

Als er eenmaal sprake is van letselschade dan is het ook nog niet even makkelijk om te bepalen wat nu precies de schade is. Om vast te stellen wat de schade is zal er rekening gehouden moeten worden met veel aspecten zoals bijvoorbeeld gederfde inkomsten, extra medische kosten, gevolgschade en immateriële schade.

Letselschade is misschien wel een van de lastigste zaken om aan te tonen. Want hoe toon je aan dat iemand niet meer kan werken of voor hoeveel procent er niet meer gewerkt kan worden? De procedures kunnen vaak ook erg lang duren omdat de tegenpartij vaak niet zo maar akkoord zal gaan met een voorstel. Het komt veel voor dat letselschades geschikt worden tussen 2 partijen omdat ze allebei wel inzien dat een weg naar de rechter vaak lang gaat duren wat veel kosten met zich mee zal brengen. Ook voor de eisende partij is het vaak niet te betalen omdat veel verzekeringsmaatschappijen vroeg of laat zullen stoppen met het betalen van de kosten.

Wat doet een letselschade advocaat:

Opleidingen tot advocaat

Wie een carrière ambieert als advocaat zal in eerste instantie de universitaire opleiding rechtsgeleerdheid moeten volgen en afronden. De universitaire opleiding rechtsgeleerdheid is via de meeste universiteiten in Nederland te volgen. Wel kunnen de opleidingen en programma's verschillen per universiteit. De opleiding tot advocaat kan bijvoorbeeld gevolgd worden aan de universiteit van Leiden, aan de rijksuniversiteit Groningen of in Utrecht. De opleiding rechtsgeleerdheid wordt doorgaans ook wel een studie rechten genoemd. De bacheloropleiding rechtsgeleerdheid kent zes afstudeerrichtingen, namelijk: Nederlands recht, internationaal en Europees recht, IT-recht, fiscaal recht, notarieel recht en juridische bestuurskunde. Het eerste jaar van de bacheloropleiding is nog vrij algemeen en moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je vakken krijgt als privaatrecht, staatsrecht en strafrecht.

Na de driejarige bacheloropleiding zal je beginnen aan de masteropleiding, die over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag zal nemen. Na het afronden van de studie rechtsgeleerdheid ben je nog geen advocaat, maar jurist. Om als advocaat te mogen werken zal je eerst een stage/opleiding moeten volgen van drie jaar, onder begeleiding van een erkende advocaat die dan optreedt als leermeester. Na het afronden van stageperiode en de verplichte beroepsopleiding advocatuur kan je je aanmelden bij de Nederlandse Orde van Advocaten, zodat je ingeschreven kan worden als erkend advocaat.

Om als letselschade advocaat te kunnen werken is het belangrijk dat je eerst de opleiding rechtsgeleerdheid hebt afgerond en de nodige ervaring opgedaan hebt als advocaat. Een letselschade advocaat is verplicht om de Grotius opleiding personenschade te volgen van ongeveer tien werkdagen, zodat je je aan kunt sluiten bij de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) of de Vereniging van letselschade advocaten (LSA). Daarnaast kunnen er nog afzonderlijke voorwaarden opgelegd worden wil je erkend blijven als letselschade advocaat. Als letselschade advocaat kan je werkzaam zijn voor een advocatenkantoor of verzekeringsmaatschappij of werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Als letselschade advocaat is ervaring en erkenning van één van de twee verengingen zeer belangrijk.

Als letselschade advocaat kan je verschillende soorten letselschade behandelen, zoals een verkeersongeval, arbeidsongevallen, medische fouten, mensenhandel  en seksueel geweld. Het beroep advocaat met de specialisatie letselschade is wellicht één van de gevoeligste disciplines binnen de advocatuur, omdat de cliënten soms de meest verschrikkelijke ervaringen hebben opgedaan die veel invloed kunnen hebben op hun dagelijks functioneren. Daarnaast zijn letselschades doorgaans lastig aan te tonen en kunnen zaken lang slepen voordat er een resultaat geboekt zal worden.

Bedrijven waar een advocaat werkzaam kan zijn

Als advocaat ben je doorgaans werkzaam voor een advocatenkantoor of werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen je eigen praktijk. Advocaten komen ook bij andere bedrijven en instellingen voor, zoals grote bedrijven of het Ministerie van Justitie. Er zijn in Nederland overigens ongeveer 17.000 beëdigd advocaten werkzaam.

Competenties advocaat

Als advocaat moet je over behoorlijk wat verschillende competenties beschikken, zoals het zelfstandig kunnen werken op een accurate wijze, het goed kunnen communiceren en beargumenteren, het kunnen analyseren, adviseren en overtuigen. Ook zal je natuurlijk integer moeten zijn als advocaat. Daarnaast is het belangrijk dat je als advocaat over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt binnen je specialisatie(s) en dat je ook op de hoogte blijft door bijscholing te volgen. Als laatste zal je over een goed analytisch vermogen moeten beschikken, zodat je op een goede manier de bijzaken van de hoofdzaken weet te onderscheiden zodat je resultaatgericht kunt werken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als advocaat

Het arbeidsmarktperspectief voor advocaten kan nogal verschillen per specialisatie of rechtsgebied. Daarnaast is het zo dat de studie rechtsgeleerdheid behoorlijk populair is en er veel afgestudeerde aspirant advocaten op de markt komen, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt doorgaans beperkt zijn. De grotere advocatenkantoren hebben meestal voldoende aanvragen van aspirant advocaten en zijn dan ook zeer selectief. Ze zullen de beste aspirant advocaten uitkiezen. Over het algemeen zal het verkrijgen van werk als advocaat vroeg of laat zeker lukken. Wel kan het zijn dat je niet meteen bij de bekendste advocatenkantoren aangenomen zal worden, omdat de concurrentie nu eenmaal groot te noemen is. De doorgroeimogelijkheden als advocaat zijn beperkt en moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de advocatuur, zodat je de grotere en interessante zaken krijgt en mogelijk partner kan worden binnen een advocatenkantoor of maatschap. Maar natuurlijk kan je als advocaat ook doorgroeien tot rechter of officier van justitie, nadat je een aanvullende opleiding hebt genoten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris advocaat

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor een advocaat, omdat je voor verschillende bedrijven en overheden werkzaam kan zijn met hun eigen arbeidsvoorwaarden. Wel is er op de website van de Nederlandse Orde Van Advocaten meer informatie te vinden over de arbeidsvoorwaarden als aspirant advocaat. Een aspirant advocaat verdient in het eerste jaar gemiddeld 2.200 euro bruto per maand, het tweede jaar 2.560 euro bruto per maand en het derde jaar 2.900 euro bruto per maand. Wat een volwaardig advocaat precies zal verdienen is lastig aan te geven, omdat er grote verschillen bestaan binnen de advocatuur. Maar over het algemeen zal een advocaat tussen de 2.500 en 9.000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd en verantwoordelijkheden binnen de organisatie. Er zijn natuurlijk ook specialistische advocaten te vinden, die een veelvoud van het genoemde salaris verdienen.

Mijnzzp.nl