Scriptschrijver

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep scriptschrijver
Werken als scriptschrijver
Verschil tussen een scenario en script?
Waarom een script schrijven?
Taken als scriptschrijver:
Wat doet een scriptschrijver:
Hoe een video script schrijven:
Opleidingen tot scriptschrijver
Bedrijven waar een scriptschrijver werkzaam kan zijn
Competenties scriptschrijver
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als scriptschrijver
Arbeidsvoorwaarden en salaris scriptschrijver
Eigen bedrijf starten als Scriptschrijver
Boekhoudprogramma vergelijken Scriptschrijver

Beroep scriptschrijver

Een scriptschrijver is een persoon die zich bezighoudt met het bedenken en uitwerken van scripts met als doel een bepaalde voorstelling te maken. Het kan daarbij gaan om allerlei soorten voorstellingen, variërend van een script voor een korte bedrijfsvideo tot een script voor een radioprogramma. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een script te schrijven voor een computergame, net als voor een documentaire, film of voor een promotievideo. Het werk van een scriptschrijver is als kunst op zich te zien, waarbij er sprake is van een specifiek format. Het uitgangspunt van het schrijven van een script is als een voorstelling, waarin de nadruk ligt op het vertellen van een verhaal. Een scriptschrijver maakt veel gebruik van beelden om zonder woorden duidelijk te maken waar de situatie betrekking op heeft. Denk aan een korte film, waarin een personage op vakantie gaat. Een scriptschrijver schrijft dan een script, waarin het karakter een koffer pakt en het paspoort klaarlegt. Er valt zelfs rekening te houden met de vakantiebestemming. Zo is het duidelijk als een personage winterkleding en ski’s pakt dat deze op wintersport gaat. Komt er badkleding en shorts in de koffer dan is er bij de kijker sprake van een associatie met een zonnige vakantiebestemming. Een scriptschrijver dient zich dan ook in te leven in allerlei situaties. Daarbij komt een goed gevoel van timing natuurlijk van pas, zoals op welk moment een deur opengaat. Er zijn door een scriptschrijver op deze manier allerlei emoties op te roepen. Dat is bij het schrijven van een script voor een promotievideo natuurlijk van belang, zoals het opwekken van emotie bij de kijker dat je wat misloopt als je het product niet koopt. Een scriptschrijver maakt daarbij een raamwerk van het script, waarbij per scene een beschrijving van gebeurtenissen volgt.

Werken als scriptschrijver

Een scriptschrijver is in elk geval dus niet zomaar te vergelijken met een scenarioschrijver, want de werkzaamheden zijn inhoudelijk anders. Het is overigens wel zo dat beide beroepen overeenkomsten en raakvlakken met elkaar hebben, zoals het vertellen van een verhaal. Een scriptschrijver voorziet in richtlijnen om aan te geven wat er bijvoorbeeld in een video script dient te komen. Het is belangrijk om een script te hebben, om zo de focus op het onderwerp te houden en in een logische opbouw te voorzien. Een scriptschrijver zorgt onder meer voor omschrijvingen, net als handelingen en de dialoog die in het script komen te staan. Een scriptschrijver maakt dan ook gebruik van een bepaalde structuur om scripts te schrijven. Denk daarbij simpelweg aan een inleiding, midden en aan een eind. Daarmee neemt een scriptschrijver de kijker namelijk vanaf het begin mee in het verhaal. In plaats van een begin, midden en eind te benoemen, kan ook het uitgangspunt wat, hoe en waarom worden genomen. Bijvoorbeeld bij een promotievideo, waarbij een scriptschrijver bedenkt wat het probleem is dat een bedrijf oplost. Dat is dan het begin, waarbij in het midden aandacht is van hoe een bedrijf het probleem dan oplost. Aan het einde van het script volgt dan waarom de doelgroep voor het bedrijf moet kiezen.

Verschil tussen een scenario en script?

Het grootste verschil tussen een scenario en script is dat een script geen scenario hoeft te zijn, maar dat een scenario altijd een script is. Het is bijvoorbeeld nodig om een scenario te hebben om een speelfilm of een soap te maken. Een regisseur moet net als acteurs in een film of soapacteurs in een soap inzicht hebben in het verloop van een verhaallijn. Ook een filmregisseur heeft een scenario nodig om een speelfilm te maken. Een script hoeft daarentegen niet altijd een verhaal voor een speelfilm te hebben, want er zijn ook andere voorstellingen waar een script voor nodig is. Denk daarbij onder meer aan computergames, waarbij er een script is voor een game ontwikkelaar. Zo kan je ook denken aan animatiefilms, waarbij een grafisch vormgever een rol speelt of aan radioprogramma, waarbij een radiopresentator het script volgt. Zo is er ook vaak sprake van een script voor korte video’s, zoals die een YouTuber maakt. Of aan filmproductiebedrijven, waarbij het script voor een filmproductie specialist van belang is.

Waarom een script schrijven?

Het is belangrijk om een script te schrijven om producties uit te werken. Overigens hoeft een scriptschrijver niet altijd complexe scripts te schrijven. Zo kan een blogger als scriptschrijver bijvoorbeeld een kort script maken om aan de hand daarvan vervolgens een goed blog te schrijven.

Taken als scriptschrijver:

  • Verdieping in het onderwerp.
  • Doel vaststellen.
  • Raamwerk maken.
  • Begin, midden en einde bepalen.
  • Script schrijven.
  • Meedenken met opdrachtgever.
  • Korte videoscripts maken.
  • Filmscript schrijven.
  • Script voor videogames ontwikkelen.
  • Script schrijven voor promotievideo’s.
  • Script schrijven voor bedrijfsvideo’s.
  • Script schrijven voor radio- of televisieprogramma’s.

Wat doet een scriptschrijver:

Hoe een video script schrijven:

Opleidingen tot scriptschrijver

Het is niet altijd nodig om als scriptschrijver een opleiding te volgen. Bijvoorbeeld als het schrijven van scripts als aanvulling te zien is op andere werkzaamheden. Het is wel van belang om over goede taalvaardigheden te beschikken en creatief te zijn. Wanneer je gaat starten met een eigen bedrijf als zzp scriptschrijver, dan ben je verplicht om de boekhouding bij te houden. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een goed boekhoudpakket.

Bedrijven waar een scriptschrijver werkzaam kan zijn

Een scriptschrijver is veelal als ondernemer werkzaam en dan met name in de mediabranche. Denk daarbij onder meer aan presentators net als aan scriptschrijvers die als redactiemedewerker in de mediawereld werkzaam zijn, net als aan algemene tekstschrijvers.

Competenties scriptschrijver

Creativiteit is een van de belangrijke competenties voor een scriptschrijver. Dat geldt ook voor het doen van research, waarbij inlezen een belangrijk onderdeel vormt. Het is daarom ideaal als een scriptschrijver over een onderzoekende houding beschikt. Daarbij is het eveneens van belang om daarin een kritische blik te hebben. Innovatieve vaardigheden komen altijd van pas, net als dat het sociale aspect van belang is in het kader van overleggen met betrokken partijen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als scriptschrijver

Het arbeidsmarktperspectief is niet echt van toepassing op het beroep scriptschrijver. Dat is namelijk echt afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Het is namelijk ook zo dat het schrijven van scripts vaak onderdeel is van een andere functie of als aanvulling op andere werkzaamheden is te zien. Het is mogelijk om door te groeien tot bekende scriptschrijver die gevraagd wordt om voor belangrijke producties scripts te schrijven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris scriptschrijver

Er is niet specifiek een gemiddeld salaris te benoemen voor een scriptschrijver. Dat komt doordat de inkomsten van de werkzaamheden afhankelijk zijn, net als van het specifieke beroep, waar het schrijven van scripts onderdeel van vormt. Indien het een zelfstandig werkende scriptschrijver betreft, is het inkomen onder meer van het aantal en soort opdrachten afhankelijk. Bekende scriptschrijvers die naam hebben gemaakt, kunnen wat dat betreft uiteraard meer verdienen.

Eigen bedrijf starten als Scriptschrijver

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Scriptschrijver, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Scriptschrijver

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Scriptschrijver bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Scriptschrijver.

Mijnzzp.nl