Opleiding tot Regisseur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Regie
VooropleidingCameraman (AV-productie) (Mbo 4)
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Regie

Wie een passende beroepsopleiding zoekt als regisseur op Hbo-niveau kan binnen Nederland het beste kiezen voor een opleiding aan de Nederlandse Filmacademie, die verschillende opleidingen aanbiedt zoals de opleiding regie. De Nederlandse Filmacademie is een onderdeel van de Amsterdamse hogeschool voor de kunsten. Tijdens de opleiding staat het ontwikkelen van een eigen visie, creativiteit en originaliteit centraal als regisseur. Binnen de opleiding kan er gekozen worden voor de afstudeerrichting documentaire en de afstudeerrichting fictie. Het beroepsperspectief met beide afstudeerrichtingen is zeer goed te noemen, omdat je met deze opleiding verschillende kanten op kan binnen de filmwereld. Denk bijvoorbeeld aan het maken van bedrijfsfilms, videofilms, korte films, commercials of wellicht eigen producties. Het eerste studiejaar van de opleiding is vrij algemeen. Vanaf het tweede studiejaar zal er een richting gekozen moeten worden. Binnen de afstudeerrichting regie staat het ontwikkelen van een eigen visie als regisseur centraal.

Opleidingsduur en niveau Regie

Over het algemeen zal een opleiding aan de Nederlandse Filmacademie minimaal vier jaar in beslag nemen. De opleidingen die aangeboden worden door de Nederlandse Filmacademie, zoals de opleiding regie, zijn over het algemeen zwaar te noemen en vragen veel doorzettingsvermogen, creativiteit en passie van studenten.

Vervolgopleidingen Regie

Na de Hbo-opleiding regie is het mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Regie

Over het algemeen zal men minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een havo of vwo-diploma verwachten, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding regie. De opleidingen aan de Nederlandse Filmacademie zijn zeer populair en de selectieprocedure is dan ook zwaar. De selectieprocedure heeft niet alleen betrekking op mogelijke vooropleidingen. Er zal ook sterk gekeken worden naar creativiteit, originaliteit en beeldend vermogen van de kandidaat studenten. Een belangrijk onderdeel binnen de selectieprocedure is het inzenden van een zelf gemaakte film of ander beeldmateriaal, inclusief het scenario. Het aantal beschikbare plaatsen binnen deze opleiding en andere opleidingen aan de Nederlandse Filmacademie is zeer beperkt.

Mijnzzp.nl