Acteur

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Acteur?

Een acteur of actrice is een artiest die een bepaalde personage uitbeeldt in een verhaal of rollenspel. De acteur kan dit onder andere doen in een film, op televisie, in het theater of als trainingsacteur. Een acteur hoeft niet in beeld te komen om als acteur aangemerkt te worden. Ook het inspreken van teksten of reclameboodschappen is een onderdeel van het vakgebied. Het beroep acteur heeft over het algemeen een grote aantrekkingskracht op mensen, omdat de meeste mensen al snel denken aan een wereld vol met glitter en glamour, waarbinnen de acteur of actrice veel aandacht krijgt. Helaas is de werkelijkheid vaak anders, omdat er relatief gezien maar weinig acteurs of actrices doorbreken tot bekende acteur of actrice. Als acteur is het in de eerste plaats erg belangrijk dat je goed toneel kunt spelen. Daarnaast speelt binnen dit beroep de gunfactor en een beetje geluk meestal een belangrijke rol bij het doorbreken als bekende acteur of actrice. Wie een carrière ambieert als acteur of actrice kan het beste kiezen voor een toneelschool. Op toneelscholen leren de aanstaande acteurs onder andere alles over drama, voordracht, het acteren en het spelen in een theater. De meeste toneelscholen of theaterscholen houden een uitgebreide screening onder nieuwe studenten, om teleurstelling te voorkomen. Daarnaast is het voor studenten belangrijk om te beseffen dat het bestaan als acteur niet altijd even makkelijk is, omdat naar schatting ongeveer twee procent van alle afgestudeerde acteurs rond kan komen van het beroep. Het is dus niet zo dat een passende opleiding als acteur of actrice een garantie zal geven op een succesvolle carrière als acteur. In het verleden waren veel acteurs aangesloten bij zogenaamde toneelgezelschappen. Deze toneelgezelschappen hielden zich bezig met het repeteren en uitvoeren van voorstellingen. Tegenwoordig werken de meeste acteurs zelfstandig en zorgen ze zelf voor hun opdrachten. Om een rol te kunnen krijgen als acteur is het meestal nodig om aan een screentest mee te doen. Als de screentest klaar is zal de meest geschikte kandidaat(en) gekozen worden.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Acteur

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Acteur

Welke opleiding is nodig om Acteur te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Acteur? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Acteur

Wat is het salaris en tarief van een Acteur? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Acteur in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Acteur zijn vaak ook:

Boekhoudsoftware vergelijken voor Acteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Acteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl