Organist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep organist
Wat doet een organist
Werken als organist
Film: organist
Film: wereldberoemde organist
Opleidingen tot organist
Bedrijven waar een organist werkzaam kan zijn
Competenties organist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als organist
Arbeidsvoorwaarden en salaris organist
Eigen bedrijf starten als Organist
Boekhoudprogramma vergelijken Organist

Beroep organist

Een organist is een muzikant die hobbymatig of beroepsmatig een orgel bespeelt. Een andere benaming voor een organist kan ook zijn musicus of bijvoorbeeld kerkmusicus. Omdat er verschillende soorten orgels bestaan die gebruikt kunnen worden op verschillende manieren en locaties bestaan er ook diverse benamingen voor een organist. Een organist kan solo-uitvoeringen geven als organist, maar kan ook onderdeel uitmaken van een orkest waarbinnen andere musici aanwezig zijn. De bekendste vormen van een organist zijn de kerkorganist, de theater-organist, de concert-organist en de thuis-organist. De meeste mensen kennen organisten alleen van kerkmuziek, maar er bestaan veel meer vormen van muziek waarbij het orgel een belangrijke rol speelt. Afhankelijk van de soort rol kan een organist dus ook andere benamingen gebruiken. Organisten kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het begeleiden van koorzangers, zoals een kerkkoor. Een orgel is een bijzonder muziekinstrument, omdat orgels gebruikmaken van meerdere afzonderlijke pijpen waardoor lucht stroomt. Orgels behoren toe tot de aerofonen. Aerofonen heeft betrekking op muziekinstrumenten die voor geluid voortbrenging een luchtstroom nodig hebben, zoals het geval is bij een orgel. De grotere imposante orgels zoals die in kerken voorkomen noemt men weer pijporgel. Ook een kerkorgel is een aerofoon die een luchtstroom nodig heeft om geluid te kunnen maken. Het beroep organist moet vrij algemeen gezien worden, omdat een organist verschillende soorten orgels kan bespelen die wel allemaal op dezelfde manier werken. Het beroep organist is aan te merken als bijzonder beroep, omdat organisten verantwoordelijk zijn voor het bespelen van een bijzonder muziekinstrument. Daarnaast is het zo dat orgels zeer grote muziekinstrumenten kunnen zijn, die imposant kunnen overkomen. Het geluid van een orgel is dan ook in de meeste gevallen dominant te noemen.

Wat doet een organist

Als een organist een orgel bespeelt spreekt men van een organist of van een orgelist. Als een orgel niet zelf bespeeld wordt, zoals het geval is bij een draaiorgel, spreekt men juist van een orgelman en niet van een organist of orgelist. Er bestaat dan ook een belangrijk verschil tussen een organist en een orgelman. Een orgelman werkt met vaste draaiorgelboeken, die de muziek bepalen via geponste gaten in het orgelboek. Een organist is dan ook aan te merken als een muzikant of musicus en een orgelman niet. Orgels zijn complexe muziekinstrumenten, die bediend worden met de handen en voeten. Deze orgels worden gebouwd en onderhouden door orgelbouwers, die de orgels kunnen stemmen als dat nodig is. Orgels hebben meestal een grote aantrekkingskracht op mensen, omdat het zulke imposante muziekinstrumenten zijn. Vooral kerkorgels kunnen veel indruk maken op mensen, omdat kerkorgels in veel gevallen heel mooi klinken tijdens kerkdiensten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een kerkorgel tijdens een trouwerij. Het is de organist die het kerkorgel zal bespelen, wat in veel gevallen een extra dimensie kan geven aan bruiloften en andere diensten. Overigens kan een organist niet zomaar aangemerkt worden als een beiaardier.

Werken als organist

Als organist heb je over het algemeen niet vaak te maken met andere muziekinstrumenten. Dit neemt niet weg dat een organist wel regelmatig te maken kan hebben met vocalisten (zangers). Denk bijvoorbeeld aan koorzangers, die tijdens een kerkdienst of andere soort voorstelling verantwoordelijk zijn voor de muzikale begeleiding. Zoals eerder omschreven komen orgels niet alleen voor binnen kerken. Ook binnen de grotere theatergebouwen of concertzalen kan er sprake zijn van een orgel. Het is niet zo dat organisten alleen solo-voorstellingen geven. Afhankelijk van de soort voorstelling kan er ook sprake zijn van andere muzikanten of musici. Denk bijvoorbeeld aan trombonisten en aan violisten.

Film: organist

Film: wereldberoemde organist

Opleidingen tot organist

Er bestaan geen echte specifieke opleidingen tot organist. De meeste beroepsorganisten hebben een opleiding gevolgd aan een conservatorium. Wel worden er diverse soorten cursussen aangeboden die wel per doelgroep kunnen verschillen. Kerkorgelmuziek als kerkorganist is bijvoorbeeld andere muziek dan theatermuziek als theater-organist. Zie ook de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een organist werkzaam kan zijn

Een organist is over het algemeen niet voor bedrijven actief. De meeste organisten zijn net zo als andere muzikanten werkzaam als amateurmuzikant. De werkzaamheden van een organist betreffen bijzondere werkzaamheden, die niet zomaar overal uitgevoerd kunnen worden. In algemene zin zal een organist dan ook alleen hobbymatig actief kunnen zijn.

Competenties organist

De belangrijkste competentie van een organist is de kennis van muziek en ritmegevoel. Ook orgel-kennis kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat orgels complexe muziekinstrumenten zijn, die op de juiste manier bespeeld en onderhouden moeten worden. Een andere belangrijke competentie kan uithoudingsvermogen zijn. Dit is het geval omdat het bespelen van een orgel in sommige gevallen relatief zwaar is. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, motivatie, verantwoordelijkheidsgevoel en inspiratie. Als je als organist ook te maken hebt met andere muzikanten kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als organist

Er is als organist over het algemeen geen sprake van een arbeidsmarktperspectief, omdat het beroep in de meeste gevallen niet gezien kan worden als gewoon beroep. De doorgroeimogelijkheden als organist moeten gezien worden in het worden van een goede en bekende organist. Vanzelfsprekend hebben lang niet alle organisten te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. De meeste organisten zijn hobbymatig actief en niet beroepsmatig.

Arbeidsvoorwaarden en salaris organist

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een organist, omdat de meeste organisten hobbymatig actief zijn en meestal ook geen vast loon ontvangen. Daarnaast is het zo dat de meeste organisten niet fulltime werkzaam zijn als organist.

Eigen bedrijf starten als Organist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Organist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Organist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Organist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Organist.

Mijnzzp.nl