Orgelman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep orgelman
Wat doet een orgelman
Werken als orgelman
Film: beroep orgelman
Opleidingen tot orgelman
Bedrijven waar een orgelman werkzaam kan zijn
Competenties orgelman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orgelman
Arbeidsvoorwaarden en salaris orgelman
Eigen bedrijf starten als Orgelman
Boekhoudprogramma vergelijken Orgelman

Beroep orgelman

Een orgelman of orgelspeler is een bespeler of bediener van een orgel zoals een draaiorgel. Een draaiorgel kenmerkt zich doordat een draaiorgel automatisch speelt door middel van een orgelboek, zoals die gebruikt worden bij straatdraaiorgels en de handdraaiorgels. Deze draaiorgels maken gebruik van een orgelboek waarbinnen de muziek is opgenomen door middel van geponste gaten in het karton, waardoor het draaiorgel de juiste noten zal spelen. Een andere benaming voor een orgelboek is ook wel weer een draaiorgelboek. Een orgelman bedient dan ook in de meeste gevallen alleen het handwiel waardoor de orgel muziek maakt. Als een muzikant ook echt een orgel bespeelt spreekt men juist weer van een organist of orgelist. Een orgelman is dan ook geen organist of orgelist omdat deze niet zelf het orgel bespeelt. Een orgelman kan dus feitelijk niet gezien worden als een muzikant, omdat de orgelman niet zelf een muziekinstrument bespeelt. Een orgelman moet juist meer als een bediener gezien worden van een automatisch muziekinstrument, namelijk het draaiorgel. Een draaiorgel kan ook voorzien van slagwerkinstrumenten, echter worden deze slagwerkinstrumenten ook niet bespeeld door een orgelman omdat ze ook automatisch werken. Orgelmannen zijn in de meeste gevallen te vinden op kermissen, in binnensteden en op evenementen, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor het enthousiasmeren van het publiek door het maken van orgelmuziek. De meeste orgelmannen proberen ook een kleine vergoeding te ontvangen voor hun werkzaamheden. In de meeste gevallen staan draaiorgels op een onderstel, waardoor orgelmannen op verschillende locaties orgelmuziek kunnen maken. Een orgelman kan, zoals eerder omschreven, niet aangemerkt worden als muzikant. Een orgelman is dan ook alleen verantwoordelijk voor het ten gehore brengen van verschillende composities zonder het bespelen van een muziekinstrument.

Wat doet een orgelman

Een orgelman is dus een bediener van een geautomatiseerd muziekinstrument dat verschillende vaste composities kan afspelen. Omdat de orgelman verder geen invloed kan uitoefenen op de gespeelde composities, kan de orgelman niet aangemerkt worden als muzikant. Een orgelman maakt gebruik van een speciaal orgel, dat werkt door middel van een orgel-draaiboek, waardoor het orgel de juiste muziek maakt. Doordat de orgelman aan het draaiwiel draait komt de blaasbalg in het orgel in beweging, die de verschillende luchtkleppen aansturen in het orgel. Het op de juiste manier sluiten en openen van de luchtkleppen in het orgel bepaalt de toonhoogte en tijdsduur van de tonen. De toonhoogte en de tijdsduur van de tonen worden bepaald door het draaiorgelboek, door middel van de geponste gaatjes. Tegenwoordig kan een modern draaiorgel ook aangestuurd worden door middel van een computer, zodat de orgelman geen gebruik meer hoeft te maken van draaiorgelboeken. Binnen Nederland zijn draaiorgels nog regelmatig te vinden op straat en tijdens evenementen en spreekt men wel van een staart-orgelcultuur. Draaiorgels hoeven niet alleen gebruik te maken van luchtpijpen, omdat de grotere draaiorgels ook voorzien kunnen zijn van slagwerkinstrumenten, die aangestuurd worden door het draaiorgelboek.

Werken als orgelman

Ondanks dat een orgelman niet aangemerkt kan worden als muzikant kan een orgelman wel aangemerkt worden als entertainer. Dit is het geval, omdat orgelmannen sfeer brengen op verschillende locaties door middel van een draaiorgel. Zoals eerder omschreven moeten de meeste orgelmannen aangemerkt worden als straatartiest, die vooral binnen binnensteden of op kermissen actief zijn. Daarnaast worden orgels regelmatig gebruik op feestlocaties en binnen pretparken. Zoals eerder omschreven bestaan er ook orgels die wel echt bediend moeten worden door muzikanten. In dat geval is de benaming organist van toepassing. De beroepen orgelman en organist kunnen verder niet met elkaar vergeleken worden, omdat bespelen van een orgel geheel andere werkzaamheden betreft.

Film: beroep orgelman

Opleidingen tot orgelman

Er bestaan geen opleidingen tot orgelman. In de meeste gevallen zal een orgelman een grote passie hebben met betrekking tot orgels en hoeven de werkzaamheden ook geen betrekking te hebben op een gewoon beroep. Passie en energie zijn in dit geval als orgelman wellicht belangrijker dan een echte opleiding. Voor alleen het bedienen van een draaiorgel is het verder niet nodig om een opleiding te volgen. Iedereen kan werkzaam zijn als orgelman, zolang je maar beschikt over een eigen draaiorgel. Zie voor meer informatie ook de website Kring van Draaiorgelvrienden. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een orgelman werkzaam kan zijn

In de meeste gevallen zal een orgelman aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast kan een orgelman hobbymatig actief zijn en alleen een geringe vergoeding vragen voor de diensten. Het is wel denkbaar dat orgelmannen ingehuurd worden door een artiestenbemiddelaar. Orgelmannen zijn redelijk vaak op bijzondere evenementen en festivals te vinden. In algemene zin komt het beroep orgelman verder niet voor binnen bedrijven.

Competenties orgelman

De belangrijkste competentie als orgelman is de passie voor orgels en het willen vermaken van andere mensen. Een andere belangrijke competentie als orgelman is wellicht het begrijpen hoe een orgel precies werkt, omdat een orgel een complex muziekinstrument is dat op de juiste manier onderhouden zal moeten worden. Ook de juiste motivatie mag als orgelman niet ontbreken. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken belangrijk zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn plezier, passie, wet- en regelgeving, sensitiviteit, energie, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orgelman

Er is geen arbeidsmarktperspectief als orgelman. De meeste orgelmannen zijn zelfstandig werkzaam of hobbymatig actief. Er bestaan ook geen echte doorgroeimogelijkheden omdat het beroep orgelman niet gezien kan worden als een gewoon beroep. Het werken als orgelman is juist een kwestie van de straat opgaan met het orgel en het publiek vermaken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris orgelman

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een orgelman. Een orgelman kan over het algemeen aardig wat geld verdienen, echter kan dit geld in de meeste gevallen niet gezien worden als een salaris.

Eigen bedrijf starten als Orgelman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Orgelman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Orgelman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Orgelman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Orgelman.

Mijnzzp.nl