Servicemedewerker bioscoop

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Servicemedewerker bioscoop is een algemene benaming voor personen die werkzaam zijn in een bioscoop. Enkele voorbeelden van de werkzaamheden kunnen zijn het verkopen van kaartjes, het controleren van de toegangskaartjes, het ophangen van jassen in de garderobe, barwerkzaamheden, het aanwijzen van stoelen en het schoonmaken van de bioscoopzalen. Een combinatie van werkzaamheden en verantwoordelijkheden hoort tot de mogelijkheden. De meeste bioscopen maken gebruik van verschillende servicemedewerkers, die verschillende taken en verantwoordelijkheden kunnen hebben. Het beroep servicemedewerker bioscoop is vooral populair onder jongeren, zoals studenten die extra inkomen willen verdienen. Een servicemedewerker bioscoop kan ook werkzaam zijn voor een filmhuis. Omdat er binnen bioscopen verschillende werkzaamheden uitgevoerd worden is het verder niet mogelijk om specifieke taken te benoemen als servicemedewerker bioscoop. Ook het ophangen van posters of het bedrijfsklaar maken van de films kan tot het takenpakket behoren, evenals het schoonmaken van de bioscoop. De meer ervaren servicemedewerkers bioscoop hebben meestal ook andere verantwoordelijkheden, zoals het inzetbaar zijn als bedrijfshulpverlener. Bedrijfshulpverlening is een belangrijke taak, omdat een bedrijfshulpverlener precies weet hoe te handelen tijdens mogelijke calamiteiten. Een bedrijfshulpverlener heeft in veel gevallen ook kennis van EHBO. Daarnaast zijn ervaren medewerkers in veel gevallen sleuteldrager, die verantwoordelijk zijn voor het open en afsluiten van de bioscoop. Welke verantwoordelijkheden een servicemedewerker bioscoop precies heeft is sterk afhankelijk van de specifieke functie. Binnen bioscopen is er over het algemeen veel sprake van tijdelijke arbeidskrachten, zoals mogelijk studenten.

Zoals eerder omschreven moet de benaming servicemedewerker bioscoop vrij algemeen gezien worden en kan dit betrekking hebben op verschillende werkzaamheden. Enkele veel voorkomende werkzaamheden zijn gaderobewerkzaamheden, het klaarzetten en/of starten van films, schoonmaakwerkzaamheden, barwerkzaamheden, verkoopwerkzaamheden en het fungeren als gastheer of gastvrouw. Daarnaast is het prima denkbaar dat de meer ervaren medewerkers aangemerkt kunnen worden als bedrijfshulpverlener, EHBO'er en crisismanager. Vooral binnen bioscopen waar dagelijks veel verschillende bezoekers komen is het belangrijk dat de medewerkers over aanvullende opleidingen beschikken. In de meeste gevallen behoren de werkzaamheden van een bedrijfshulpverlener, EHBO'er en crisismanager toe tot de werkzaamheden van een bioscoopmanager. Reguliere bioscoopmedewerkers, die wellicht parttime werkzaam zijn, moeten eerder als operationeel medewerkers aangemerkt worden.

Werken in een bioscoop

Het werken binnen een bioscoop is in veel gevallen alleen voorbehouden aan jongeren die extra inkomsten willen verdienen. Het beroep servicemedewerker bioscoop is een bijzonder beroep, omdat het beroep ook een belangrijk voordeel heeft. Dit voordeel heeft betrekking op het gratis kunnen zien van de nieuwste films. Het kijken van gratis films zal over het algemeen wel gedaan moeten worden na je dienst. Tijdens de dienst ben je gewoon werkzaam op de werkvloer en is het niet de bedoeling dat je films zal kijken. Zoals eerder omschreven kan je als servicemedewerker bioscoop verschillende werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld ook aan het controleren van de bioscoopkaartjes, het verkopen van popcorn en aan het aanwijzen van de juiste bioscoopzalen en/of bioscoopstoelen. In de meeste gevallen zal een servicemedewerker bioscoop aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die voor verschillende werkzaamheden inzetbaar is.

Enkele werkzaamheden binnen een bioscoop zijn:

  • Het aannemen en ophangen van jassen
  • Het aanwijzen van bioscoopzalen en stoelen
  • Het controleren van toegangsbewijzen
  • Het houden van toezicht op de veiligheid
  • Het plaatsen van filmposters
  • Het schoonmaken van de bioscoop
  • Het verkopen van drank en eten
  • Het verkopen van tickets

Werken in een bioscoop:

Opleidingen tot servicemedewerker bioscoop

Er bestaan geen algemene opleidingen tot servicemedewerker bioscoop. De meeste nieuwe servicemedewerkers bioscoop leren de werkzaamheden van ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Voor het beroep servicemedewerker bioscoop is verder geen specifieke opleiding nodig, omdat het om relatief simpele werkzaamheden gaat. Een belangrijke aanvulling hierop is wel het mogen bedienen van de technische installatie. In dat geval kan het wel belangrijk zijn dat je beschikt over een passende interne opleiding. Over welke opleiding een servicemedewerker bioscoop precies moet beschikken is ook afhankelijk van de specifieke functie. Zie voor meer informatie over bioscopen ook de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten.

Bedrijven waar een servicemedewerker bioscoop werkzaam kan zijn

Een servicemedewerker bioscoop is werkzaam voor een bioscoop of een filmhuis. Wanneer we spreken van bioscopen betreft dit in de meeste gevallen landelijke bioscoopketens. Filmhuizen zijn over het algemeen kleiner en regionaler. Over het algemeen zal een servicemedewerker bioscoop aangemerkt moeten worden als parttime medewerker, die bijvoorbeeld enkele dagen in de week werkzaam is. De meeste servicemedewerkers bioscoop kunnen niet aangemerkt worden als fulltime medewerker. Dit neemt niet weg dat bioscopen ook gebruik kunnen maken van fulltime medewerkers.

Competenties servicemedewerker bioscoop

De belangrijkste competenties van een servicemedewerker bioscoop is dienstbaarheid en gastheerschap. Voor veel bioscoopbezoekers is het bezoeken van een bioscoop een speciale beleving waarbij service verwacht wordt. Het zijn de servicemedewerkers bioscoop die deze beleving waar moeten waken. Daarnaast moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Dit is het geval, omdat je met veel verschillende bezoekers en collega's te maken hebt. In algemene zin zal je ook aangemerkt moeten kunnen worden als commercieel medewerker. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, sociaal, inzicht, flexibiliteit, klantgerichtheid en motivatie. Als laatste is het ook belangrijk om conflictbeheersing te benoemen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicemedewerker bioscoop

Het arbeidsmarktperspectief voor het beroep servicemedewerker bioscoop is over het algemeen redelijk te noemen. Wie echt voor een bioscoop wenst te werken zal vroeg of laat zeker werk kunnen vinden. De meeste bioscopen zijn wel op zoek naar flexibel en jong personeel zoals studenten. Er bestaan als servicemedewerker bioscoop geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het volgen van een reguliere schoolopleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris servicemedewerker bioscoop

Een servicemedewerker bioscoop zal over het algemeen onder de Cao Bioscoopbedrijf vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een fulltime servicemedewerker bioscoop zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1600 en 2400 euro bruto per maand wat in de meeste gevallen neerkomt op het minimumloon. Over het algemeen zijn de meeste servicemedewerkers bioscoop niet fulltime werkzaam, waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen.

Mijnzzp.nl