Toneelschrijver

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep toneelschrijver
Wat doet een toneelschrijver
Toneelschrijver worden
Kan iedereen toneelschrijver worden
Film: Theater Tekst Talent
Opleidingen tot toneelschrijver
Bedrijven waar een toneelschrijver werkzaam kan zijn
Competenties toneelschrijver
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als toneelschrijver
Arbeidsvoorwaarden en salaris toneelschrijver
Eigen bedrijf starten als Toneelschrijver
Boekhoudprogramma vergelijken Toneelschrijver

Beroep toneelschrijver

Een toneelschrijver of toneelschrijfster is verantwoordelijk voor het bedenken en schrijven van toneelstukken en/of theaterstukken voor theatergezelschappen. Daarnaast kan een toneelschrijver werkzaam zijn voor theatermakers of voor zichzelf schrijven als toneelspeler. Een andere benaming voor toneelschrijver kan ook zijn dramaticus of dramatisch schrijver. Het beroep toneelschrijver heeft niet betrekking op alle vormen van toneelvoorstellingen, omdat er ook sprake kan zijn van een improvisatietheater waarbij niet gewerkt wordt met vaste teksten. Een toneelschrijver is een bijzondere schrijver, omdat een toneelschrijver gezien moet worden als theaterschrijver dat weer toegepaste kunst betreft. Als toneelschrijver is het erg belangrijk dat de toneelschrijver over ruimte toneelervaring beschikt om zich op de juiste manier in te kunnen leven. Het beroep toneelschrijver moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een toneelschrijver in sommige gevallen ook een dichter, een toneelspeler of bijvoorbeeld een amateur kan zijn. Als toneelschrijver ben je dus een kunstenaar binnen de toegepaste kunst. Toegepaste kunst heeft betrekking op tastbare kunst die niet alleen een artistieke functie heeft. Met andere woorden heeft toegepast kunst ook een functionele functie. In dit geval zal de toegepaste kunst gebruikt worden om een theatervoorstelling mogelijk te maken. Over het algemeen is het zo dat toneelschrijvers veel samenwerken en/of overleggen met de regisseur en dramaturg, die actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van een theatervoorstelling. Als toneelschrijver ben je over het algemeen niet alleen verantwoordelijk voor het schrijven van toneelstukken. Denk bijvoorbeeld ook aan het omschrijven van de juiste decors en aan het omschrijven van de kleding die toneelspelers moeten dragen tijdens de voorstelling. Ook het bepalen van de positie van de verschillende toneelspelers op het toneel kan tot de werkzaamheden van de toneelschrijver behoren.

Wat doet een toneelschrijver

Een toneelschrijver schrijft dus toneelstukken voor toneelgezelschappen, zodat toneelspelers het toneelstuk kunnen opvoeren. Het beroep toneelschrijver kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep scenarioschrijver, omdat beide beroepen inhoudelijk verschillen van elkaar. Een scenarioschrijver hoeft zich bijvoorbeeld niet inhoudelijk bezig te houden met de positie van acteurs. Een toneelschrijver zal wel rekening houden met de positie van toneelspelers. Binnen de praktijk kan het echter wel voorkomen dat een vakman of vakvrouw zichzelf toneel- en scenarioschrijver noemt, echter betreft dit wel verschillende disciplines die raakvlakken hebben met elkaar. Zoals eerder omschreven kunnen toneelschrijvers op verschillende manieren werkzaam zijn. Ondanks dat het beroep toneelschrijver een volwaardig beroep is, maken lang niet alle theatergezelschappen gebruik van professionele toneelschrijvers. Het komt redelijk vaak voor dat toneelspelers ook aangemerkt kunnen worden als toneelschrijver. Dit is vooral het geval binnen amateurgezelschappen, die niet beschikken over een groot budget.

Toneelschrijver worden

Zoals eerder aangegeven kan een toneelschrijver ook aangemerkt worden als kunstenaar, omdat het tastbare kunst betreft. Een andere benaming voor toneelschrijver kan dan ook beeldend kunstenaar zijn. Beeldend kunstenaar is een algemene benaming voor verschillende kunstenaars die zich gespecialiseerd hebben in beeldende kunst. Ook film en theater behoren tot de beeldende kunst, omdat het tastbare kunst betreft. Andere vormen van beeldend kunstenaars zijn bijvoorbeeld beeldhouwers en kunstschilders. Alle vormen van tastbare kunst vallen onder de noemer beeldende kunst. Binnen de beeldende kunst bestaat er wel een verschil tussen scheppende kunstenaars en uitvoerende kunstenaars. Toneelschrijvers behoren toe tot de scheppende kunstenaars.

Kan iedereen toneelschrijver worden

Iedereen kan toneelschrijver worden, echter moet een toneelschrijver wel over de nodige toneelkennis en toneelervaring beschikken om een goed toneelstuk te kunnen schrijven. Daarnaast bestaat er een groot verschil tussen een professioneel toneelschrijver en een amateurschrijver. De meeste toneelgezelschappen zijn amateurgezelschappen die ook hun eigen toneelstukken schrijven. In alle gevallen is het erg belangrijk dat een toneelschrijver kennis heeft van dramaturgie. Dramaturgie is de leer die het theaterspel bestudeert en beschrijft. Een toneelschrijver maakt dus gebruik van dramaturgie om een toneelspel te kunnen schrijven. Een ander woord voor toneelschrijver kan dan ook zijn dramaturg (oude benaming). Een dramaturg kan ook gezien worden als een toneelspeler of regisseur, die aanduidt hoe een voorstelling overkomt. Een dramaturg kan betrekking hebben op een toneelschrijver, een toneelspeler, een regisseur of moet gezien worden als de eerste toeschouwer.

Film: Theater Tekst Talent

Opleidingen tot toneelschrijver

De meeste gerichte opleiding tot toneelschrijver is de opleiding Writing For Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, wat een theateropleiding betreft op Hbo-niveau. Deze opleiding is niet alleen specifiek gericht op het schrijven van toneelstukken, omdat de opleiding breder gezien moet worden. Als toneelschrijver is het niet noodzakelijk om een opleiding te volgen omdat iedereen toneelstukken kan schrijven. Ervaring en kennis zijn wel twee belangrijke woorden als toneelschrijver. Het schrijven van een goed toneelstuk is niet makkelijk. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een toneelschrijver werkzaam kan zijn

Een toneelschrijver kan werkzaam zijn voor theatergezelschappen, theaterproducenten of werkzaam zijn als zelfstandig toneelschrijver. Een toneelschrijver hoeft niet altijd beroepsmatig werkzaam te zijn, omdat de meeste theatergezelschappen niet beroepsmatig actief zijn.

Competenties toneelschrijver

De belangrijkste competenties van een toneelschrijver zijn wellicht ervaring en kennis, omdat deze een belangrijke rol spelen als toneelschrijver. Ook creativiteit en inlevingsvermogen zijn belangrijke competenties. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende andere belanghebbenden. Ook inspiratie en motivatie mogen niet ontbreken als toneelschrijver. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, innovatief, zelfstandigheid, inzicht, flexibiliteit, sensitiviteit, resultaatgerichtheid en stressbestendigheid. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook commercieel zijn als toneelschrijver.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als toneelschrijver

Het arbeidsmarktperspectief als professioneel toneelschrijver is zeer matig te noemen, ook omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Het worden van een beroepsmatige toneelschrijver is niet zomaar mogelijk. De doorgroeimogelijkheden als toneelschrijver kunnen gezien worden in het worden van een professioneel toneelschrijver.

Arbeidsvoorwaarden en salaris toneelschrijver

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als toneelschrijver, omdat het beroep niet veel voorkomt. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het beroep bijna niet voorkomt. Een toneelschrijver zal in de meeste gevallen een vaste vergoeding krijgen en bijvoorbeeld niet een maandsalaris ontvangen.

Eigen bedrijf starten als Toneelschrijver

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Toneelschrijver, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Toneelschrijver

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Toneelschrijver bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Toneelschrijver.

Mijnzzp.nl