Stemacteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een stemacteur of voice-over is een persoon die beroepsmatig voice-overwerk verricht. Een stemacteur of voice-over kan verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals het nasynchroniseren van speelfilms en televisieseries of reclamespotjes, of tekenfilms inspreken. Het op de juiste manier inspreken of nasynchroniseren van teksten is niet makkelijk en vraagt om veel ervaring en kennis. Het kiezen van de juiste toonhoogte en luidheid van de stem is meestal iets wat alleen aangeleerd kan worden door veel te oefenen. Ook het synchroon laten verlopen van de stem met het beeld is niet makkelijk. Een andere benaming voor stemacteur of een voice-over kan ook zijn buitenbeeld acteur. In sommige gevallen kan een stemacteur ook werkzaam zijn als commentaarstem. In dat geval is een stemacteur verantwoordelijk voor het inspreken van teksten als aanvulling op een uitzending. Dit is vaak het geval als we spreken van beelden die extra uitleg nodig hebben, zoals een natuurfilm of andere soorten educatieve programma's. Het is dus niet zo dat stemacteurs alleen verantwoordelijk zijn voor het nasynchroniseren van speelfilms, televisieseries, tekenfilms en reclames. Binnen bepaalde programma's kan er juist gekozen worden voor stemacteurs, omdat hierdoor geen gebruikgemaakt hoeft te worden van presentators. Dit is meestal het geval als producenten willen besparen op het budget. Het gebruiken van stemacteurs is over het algemeen goedkoper dan het gebruiken van presentators. Het beroep stemacteur is aan te merken als bijzonder beroep, omdat de meeste mensen stemacteurs verder niet kennen ondanks dat goede stemacteurs populair kunnen zijn. Dit is dan vaak het geval, omdat een stemacteur over een prettige vertelstem beschikt. Als stemacteur kan je tegenwoordig ook te maken krijgen met computergames, die in veel gevallen ook nagesynchroniseerd moeten worden.

Een stemacteur is dus verantwoordelijk voor het nasynchroniseren van filmbeelden of het inspreken van teksten. Het nasynchroniseren van speelfilms komt in Nederland niet tot nauwelijks voor. Een stemacteur kan wel tekenfilms, computergames, reclames en korte televisieprogramma's nasynchroniseren. De belangrijkste reden dat stemacteurs geen speelfilms nasynchroniseren is, omdat de meeste Nederlands geen moeite hebben met de Engelse taal. In andere landen, zoals Duitsland, is het heel normaal dat alle films nagesynchroniseerd worden. Het is vaak bijzonder gek om bekende acteurs in het Duits te horen praten. Bij tekenfilms is het nasynchroniseren meestal minder hinderlijk, omdat we geen duidelijke voorstelling kunnen maken van een bekende acteur en dus de stem niet vreemd over zal komen door het nasynchroniseren. Het ondertitelen van films of andere soorten programma's behoort niet tot de werkzaamheden van een stemacteur. Zoals eerder aangegeven kan een stemacteur in sommige gevallen ook aangemerkt worden als commentaarstem. Dit houdt niet in dat een stemacteur aangemerkt kan worden als commentator. Een commentator is een presentator, die meestal live verslag zal doen van een sportwedstrijd of ander soort evenement.

Stemacteur reclamespotjes

Zoals eerder omschreven hebben ook wij binnen Nederland ook veel met stemacteurs te maken. Daarnaast is het beroep breder dan je in eerste instantie misschien zal denken. Denk bijvoorbeeld ook aan stemacteurs die verantwoordelijk zijn voor het inspreken van radioreclames. Daarnaast komt het regelmatig voor dat televisiereclames ingesproken of nagesynchroniseerd moeten worden. Voor dit soort reclameboodschappen is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste stemacteur. Zo heeft een reclamespotje over geurtjes behoefte aan een warme zwoele stem en niet aan een kinderstem. Een kinderreclame kan daarentegen prima een kinderstem gebruiken. Als stemacteur is het dus niet zo dat je automatisch overal voor inzetbaar bent. Stemacteurs zijn dus ook verantwoordelijk voor het inspreken en/of nasynchroniseren van reclameboodschappen. Als een stemacteur verantwoordelijk is voor het inspreken van reclameboodschappen zal de stemacteur meestal ook te maken hebben met verschillende andere vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan de art director reclame, editors en aan de eventuele stemregisseur.

Verschil stemacteur en voice-over

Een stemacteur is meestal verantwoordelijk voor het vertellen van verhalen, het nasynchroniseren van teksten of het inspreken van animaties. Een voice-over is meer verantwoordelijk voor het aankondigen van boodschappen of het vertellen over bepaalde onderwerpen als aanvulling op een programma of documentaire. Een voice-over kan dus aangemerkt worden als commentaarstem, die ook verantwoordelijk is voor geven van educatieve informatie. Een stemacteur moet eerder gezien worden als acteur. Inhoudelijke hebben de beroepen stemacteur en voice-over veel raakvlakken met elkaar.

Stemacteur Mario:

Jan Kooijman stemacteur in Cats & Dogs:

Opleidingen tot stemacteur

Er zijn geen erkende beroepsopleidingen voor het beroep stemacteur. Dit neemt niet weg dat er wel voldoende externe opleidingen en cursussen aangeboden worden tot stemacteur. Dit soort opleidingen wordt over het algemeen aangeboden door ervaren vaklieden, die over veel ervaring beschikken als stemacteur en/of als voice-over. Het leren spreken als stemacteur vraagt om bepaalde vaardigheden, die over het algemeen alleen aangeleerd kunnen worden door veel te oefenen en te trainen. Niet iedereen zal geschikt zijn om te werken als stemacteur, omdat een stemacteur wel over de juiste competenties en stem moet beschikken. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een stemacteur werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een stemacteur werkzaam zijn voor een productiebedrijf of als ondernemer binnen een eigen productiemaatschappij. Daarnaast kan een stemacteur werkzaam zijn voor televisieproducenten, filmproducenten of voor radioproducenten. Over het algemeen is het zo dat redelijk veel stemacteurs werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast is het zo dat bekende artiesten werkzaam kunnen zijn als stemacteur. In dat geval verbinden bekende artiesten hun stem meestal aan bepaalde televisie- of reclamecommercials.

Competenties stemacteur

De belangrijkste competentie van een stemacteur is inlevingsvermogen. Dit is belangrijk, omdat teksten op een warme en vooral juiste manier ingesproken moeten worden. Met andere woorden moet een stemacteur op de juiste manier communiceren om over te komen. Ook creativiteit en aanpassingsvermogen zijn belangrijke competenties van een stemacteur. Vooral het aanpassingsvermogen is erg belangrijke als stemacteur. Denk bijvoorbeeld aan het spreken op verschillende manieren, zoals met een warme stem, een vriendelijke stem, een boze stem, een grappige stem of aan het spreken met een krachtige stem. Daarnaast moet een stemacteur beschikken over uitstekende taalbeheersing en mondeling uitdrukkingsvermogen. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, analytisch, doorzettingsvermogen, inspiratie, innovatie en stressbestendigheid. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken en onderhandelen aangemerkt worden als belangrijke competenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stemacteur

Het arbeidsmarktperspectief voor stemacteurs is over het algemeen redelijk te noemen. Daarnaast is het zo dat redelijk veel stemacteurs werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Om als stemacteur voldoende opdrachten te kunnen krijgen is het netwerken en dus het kennen van de juiste mensen belangrijk. Ook moet je als stemacteur een beetje mazzel hebben met een mooie natuurlijke stem, die iedereen graag wil horen. De doorgroeimogelijkheden van een stemacteur moeten gezien worden in het doorbreken als stemacteur, zodat je grotere en betere opdrachten krijgt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stemacteur

Omdat je als stemacteur meestal werkzaam bent als freelancer bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Met andere woorden hebben de meeste stemacteurs verder niks te maken met mogelijke arbeidsvoorwaarden. Het is niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep stemacteur. Dit is het geval omdat de meeste stemacteurs tegen een vaste vergoeding werken per opdracht. Over het algemeen zijn er niet veel stemacteurs die fulltime werkzaam zijn als stemacteur. Het is dus prima denkbaar dat een stemacteur ook andere werkzaamheden uitvoert.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Stemacteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stemacteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl