Commentator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Commentator is een algemene benaming voor vaklieden die commentaar geven tijdens sportwedstrijden of andere evenementen waarbij het geven van commentaar belangrijk kan zijn. Een commentator kan dus bij verschillende soorten evenementen of sportwedstrijden commentaar geven die meestal live zijn, zoals bij voetbalwedstrijden of bepaalde televisie-uitzendingen. De benaming commentator krijgt dan meestal ook een extra toevoeging zoals de benaming voetbalcommentator of Eurovisiesongfestival commentator, afhankelijk van het soort evenement. Het live verslag geven als commentator zal doorgaans door een commentator gedaan worden die zelf over veel kennis beschikt van de betreffende sportwedstrijd of het evenement. Een commentator kan op verschillende manieren verslag geven van bepaalde sportwedstrijden of evenementen, die ook nog eens kunnen verschillen per medium zoals televisie, radio of internet. Een commentator die voor een radiozender verslag geeft moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat mensen de sportwedstrijd of andere evenement niet kunnen zien en zal dus meer moeten uitleggen. Een andere benaming voor een commentaarstem kan ook zijn voice-over, echter is een commentator over het algemeen niet verantwoordelijk voor het inspreken van teksten. Een commentator is juist verantwoordelijk voor het geven van commentaar tijdens live-uitzendingen. In sommige gevallen is een commentator ook weer een belangrijke aanvulling met betrekking tot informatieve programma's, zoals van een documentaire. Binnen documentaires kan een commentator bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het op een duidelijke manier extra uitleggen van bepaalde onderwerpen. Over het algemeen heeft het beroep commentator betrekking op sportwedstrijden zoals voetbal.

Een belangrijke taak als commentator is toch wel je vooronderzoek omdat bepaalde namen belangrijk kunnen zijn alsmede de geschiedenis van bepaalde mensen. Het volpraten van een voetbalwedstrijd kan natuurlijk vanzelf gaan wanneer de wedstrijd vol actie zit maar wanneer dit niet het geval is zal de commentator ook feiten moeten kunnen brengen. Een goeie commentator heeft dan ook veel vakinhoudelijke kennis en zal ook vooronderzoek uitvoeren zodat er geen dooie momenten kunnen vallen tijdens een wedstrijd. De meeste commentators die verslag mogen geven van belangrijke evenementen zoals het Europees kampioenschap voetbal zijn doorgaans ook bekende Nederlanders die regelmatig te zien of te horen zijn op televisie of radio.

Als commentator komt het regelmatig voor dat er gasten aanwezig zijn die meestal specifieke kennis hebben van een bepaalde sport of evenement en wellicht clubgebonden zijn geweest om het commentaar boeiend te kunnen houden en de kijkers of luisteraars van extra informatie te voorzien. Het vak commentator is doorgaans geen makkelijk werk omdat je over veel kennis moet beschikken en snel moet kunnen schakelen wanneer dit nodig mocht zijn. Daarnaast kan je het als commentator heel goed doen of breekt juist de kritiek snel los onder de kijkers of luisteraars en kan je carrière als commentator snel afgelopen zijn. Het beroep commentator heeft veel raakvlakken met de beroepen presentator en verslaggever maar is toch wel verschillend te noemen omdat een commentator doorgaans live verslag zal voeren en een bepaalde uitzending niet of nauwelijks kan voorbereiden en ook geen opname stop kan zetten wanneer het fout dreigt te gaan.

Selectiedag voetbalcommentator:

Jack van Gelder wordt helemaal gek:

Opleidingen tot commentator

Er bestaan geen gerichte opleidingen als commentator via reguliere scholen. Wie een carrière ambieert als commentator kan het beste een opleiding tot journalist volgen dat natuurlijk veel raakvlakken heeft met de mediabranche. Echter zal een commentator doorgaans gevraagd worden om zijn specifieke kennis van een bepaalde branche zoals de voetbalbranche en zijn het doorgaans oud gediende zoals sportmensen die werkzaam zijn als commentator. Omdat niet iedere commentator een gerichte opleiding gevolgd zal hebben kan een mediatrainer ook veel technieken bijbrengen die handig kunnen zijn in de mediabranche. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een commentator werkzaam kan zijn

Als commentator ben je doorgaans werkzaam voor televisieomroepen of radio-omroepen echter is het tegenwoordig ook denkbaar dat je voor de grotere internetwebsites werkzaam bent. Een commentator hoeft zeker geen fulltime baan te hebben omdat er ook veel commentators zijn die maar een paar keer per maand of per jaar verslag geven tijdens wedstrijden of andere evenement. 

Competenties commentator

Als commentator zal je een energiek persoon moeten zijn en communicatief een natuurtalent moeten zijn. Daarnaast is een prettige stem vol met passie ook erg belangrijk. Maar ook het duidelijk kunnen articuleren mag natuurlijk als commentator geen probleem zijn. Als laatste is het natuurlijk erg belangrijk dat je onbevooroordeeld verslag weet te geven zonder vooringenomenheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als commentator

Voor het beroep commentator bestaan eigenlijk nooit vacatures en is er dan ook geen echt arbeidsmarktperspectief voor het beroep. Om als commentator aan het werk te kunnen zal je zeer specifieke kennis moeten beschikken en wellicht zelf ook een belangrijk persoon moeten zijn met een goed verleden binnen de branche waar je actief bent. De doorgroeimogelijkheden als commentator zijn zeer beperkt maar het is denkbaar dat je een natuurtalent bent en voor steeds meer wedstrijden of evenement gevraagd zal worden. 

Arbeidsvoorwaarden en salaris commentator

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep commentator omdat je voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn in verschillende branches. Ook is het beroep commentator lang niet altijd een fulltime baan en is het denkbaar dat je tegen een vaste vergoeding je werkzaamheden uitvoert. Het salaris als commentator zal sterk afhankelijk zijn van het soort evenement en je bekendheid als commentator. Een voetbalcommentator voor bekende teams en wedstrijden zal doorgaans stukken meer verdienen dan een commentator van een klassiek concert.

Mijnzzp.nl