Filmmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep filmmaker
Werken als zelfstandig filmmaker
Filmmaker worden
Talen als filmmaker:
Wat doet een filmmaker:
Foto & Filmdesign:
Opleidingen tot filmmaker
Bedrijven waar een filmmaker werkzaam kan zijn
Competenties filmmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als filmmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris filmmaker
Eigen bedrijf starten als Filmmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Filmmaker

Beroep filmmaker

Een filmmaker is een persoon die naar eigen inzicht of in opdracht films maakt. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat een filmmaker in opdracht van bedrijven een film maakt. Het gaat hierbij om bedrijfsfilms die uiteenlopende doelen dienen. Bijvoorbeeld het maken van een bedrijfsfilm om een product of dienst te promoten of het bedrijf zelf onder de aandacht te brengen. Zo is het ook mogelijk dat een filmmaker in opdracht van een bedrijf een jubileumfilm maakt. Er zijn wat dat betreft allerlei soorten films te onderscheiden die een filmmaker voor een bedrijf kan maken. Denk bijvoorbeeld ook aan het maken van informatieve films, net als aan trainingsvideo’s. Een filmmaker kan zich echter ook richten op het maken van andersoortige films, zoals documentairefilms. Daarbij is het mogelijk om dat in opdracht te doen, zoals in opdracht van een omroep of vanuit eigen interesse. In het laatste geval heeft een filmmaker verschillende mogelijkheden om een documentairefilm aan het publiek te tonen. Bijvoorbeeld door de film online te zetten en via social media te promoten. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de documentaire proberen te verkopen aan een omroep. Een filmmaker kan alles zelf doen, van het bedenken van een onderwerp tot filmen en editen of daarin samenwerken met anderen. Een andere uitvoering van het vak filmmaker is het maken van speelfilms of korte films. Een filmmaker heeft in elk geval ongeacht de specifieke filmproductie de verantwoordelijkheid op artistiek gebied aangaande het volledige productieproces. Een filmmaker houdt zich verder bezig met het doen van onderzoek op basis van het thema, schrijven van een script en met de uitwerking van de film. Denk daarbij aan het editen en toevoegen van ondertiteling.

Werken als zelfstandig filmmaker

Een filmmaker is dus meestal aan en merken als filmproducent die de volledige verantwoordelijkheid heeft voor het gehele proces inclusief de eindproductie. In dat kader is een filmmaker ook wel aan te merken als een productieleider film en televisie. In dat kader zijn er allerlei werkzaamheden te verrichten, zo ook het zoeken naar geschikte locatie, waarop het beroep locatiescout film en televisie van toepassing is. Het hangt van het type film af met welke functies er verder een vergelijking valt te maken. Zo is een filmmaker ook als documentairemaker te zien als de film een documentaire betreft. Gaat het om het maken van een bedrijfsfilm dan is de specifieke benaming van bedrijfsfilm maker van toepassing. Maak je als filmmaker een korte film met acteurs dan is het ook mogelijk dat de taken van een regisseur onder de eigen verantwoordelijkheid vallen. Het is bij het maken van een film natuurlijk belangrijk om aandacht voor beeld en geluid te hebben. Ook is het van belang om een film op een juiste manier te editen. Wat dat betreft kan een filmmaker deze werkzaamheden zelf uitvoeren of daarin samenwerken met een cameraman, geluidsman en editor. Aangezien een filmmaker in de meeste situaties zelf verantwoordelijk is voor alle werkzaamheden is ook de benaming filmproductie specialist wel van toepassing. Daarbij valt er te denken aan het bewerken van films als een editor net als aan het toevoegen van ondertiteling aan films.

Filmmaker worden

Het is tegenwoordig op allerlei manieren mogelijk om filmmaker te worden. Het hoeft namelijk niet altijd om speelfilms met filmacteurs te gaan. Het digitale tijdperk biedt namelijk allerlei opties om zelf filmmaker te worden. Zo is het mogelijk om films te maken en deze via internet beschikbaar te stellen. Een professionele Youtuber of vlogger die verschillende filmpjes maakt en abonnees heeft, is wat dat betreft eveneens te zien als filmmaker. Er zijn ook filmmakers die zich specifiek richten op het maken van goede bedrijfsvideo’s voor promotionele doeleinden, trainingsactiviteiten of informatieve doelen.

Talen als filmmaker:

  • Onderwerp bedenken
  • Research
  • Locatie uitzoeken
  • Script bedenken
  • Filmen
  • Editen
  • Promotie
  • Regisseren
  • Produceren

Wat doet een filmmaker:

Foto & Filmdesign:

Opleidingen tot filmmaker

Er zijn meerdere opleidingen geschikt om als filmmaker te gaan werken. Een voorbeeld daarvan is een mbo-opleiding video-editor (AV productie). Als zelfstandige filmmaker is het bijvoorbeeld belangrijk dat je verstand hebt van alle aspecten die betrekking hebben op het maken van films, zo ook het editen ervan. Een andere optie is het volgen van een hbo-opleiding Regie. Daarin komen weer andere aspecten aan bod die bijvoorbeeld betrekking hebben op het regisseren van films. Uiteraard is het mogelijk om eerst een mbo-opleiding te doen en daarna door te stromen naar de opleiding Regie op hbo-niveau. Het is ook van belang voor zzp filmmakers om een correcte boekhouding op te zetten. Voor de zzp administratie kun je het beste gebruikmaken van online boekhouden. Dit kan gedaan worden met meerdere goede boekhoudpakketten voor zzp'ers.

Bedrijven waar een filmmaker werkzaam kan zijn

De meeste filmmakers zijn werkzaam als ondernemer. Daarbij is het mogelijk om zelfstandig films te maken vanuit eigen initiatief op aan de hand van een opdracht. In dat geval komen er bijvoorbeeld opdrachten binnen van bedrijven voor bedrijfsvideo’s of van productiemaatschappijen voor het maken van een korte film of documentaire.

Competenties filmmaker

Een filmmaker dient in elk geval van alle markten thuis te zijn op het gebied van het maken van films. Denk daarbij aan een creatieve inslag om onderwerpen te bedenken en een originele film te maken. Er dient kennis aanwezig te zijn van onder meer camera’s en cameratechnieken net als van montagewerkzaamheden. Als filmmaker regel en plan je van alles, zodat het belangrijk is om nauwkeurig te werken. Ook kennis van budget en van andere financiële zaken is wat dat betreft van belang. Een filmmaker heeft regelmatig met mensen te maken, zoals met opdrachtgevers, maar ook met personages die onderdeel uitmaken van een film. In dat kader is het belangrijk om sociaal in de omgang te zijn. Bij het maken van films op eigen initiatief is het handig om over commerciële eigenschappen te beschikken om de film aan de man te brengen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als filmmaker

De markt voor filmmakers is weliswaar beperkt, maar door onderscheidend en goed te zijn, is het arbeidsmarktperspectief naar eigen hand te zetten. Een goede filmmaker krijgt veel opdrachten en het helpt daarbij om gespecialiseerd te zijn, zoals in het maken van bedrijfsfilms of specifieke documentaires. Een filmmaker met ambities kan bovendien doorgroeien en zich richten op het maken van echte speelfilms om daarbij als filmregisseur te functioneren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris filmmaker

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van het salaris van een filmmaker. Dat komt onder meer omdat een filmmaker doorgaans als zelfstandig ondernemer werkzaam is. Een filmmaker die als ondernemer werkt, hanteert eigen tarieven voor het maken van films. Het kan wel zijn dat er sprake is van vaste tarieven voor het maken van een bedrijfsvideo met een bepaalde tijdsduur. Er zijn maar weinig filmmakers die met de verantwoordelijkheid voor het gehele productieproces in dienst zijn van bedrijven. Daarom is het lastig een gemiddeld salaris voor het beroep filmmaker te duiden.

Eigen bedrijf starten als Filmmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Filmmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Filmmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Filmmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Filmmaker.

Mijnzzp.nl