Opleiding tot Filmproductie specialist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingAllround medewerker AV-productie (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingNederlandse Filmacademie (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie)

Wie een passende opleiding zoekt als filmproductiespecialist op Mbo-niveau kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie). De Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie) is een uitstroomrichting van de opleiding AV-productie, die verschillende uitstroomrichtingen kent, zoals de uitstroomrichting cameraman en fotograaf. Tijdens deze opleiding leer je onder andere videomateriaal te bewerken, te monteren, ondertitels toevoegen, geluiden toevoegen en speciale effecten toevoegen. Over het algemeen zal je als filmproductiespecialist alleen met digitaal beeldmateriaal werken, maar analoog beeldmateriaal kan ook nog voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het omzetten van analoog beeldmateriaal naar digitaal. De Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie) is via de meeste scholen alleen te volgen via de zogenaamde BOL-vorm. Tijdens een BOL-opleiding zal je over het algemeen zestig procent van de tijd doorbrengen op school en de rest van de periode stage lopen bij erkende leerbedrijven, zoals een videoproductiebedrijf. Op school krijg je binnen deze opleiding onder andere vakken op het gebied van beeldopname- en bewerking, videomontage, geluidsbewerking, lichttechniek, camerabediening en het werken met speciale effecten. Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, Natuurkunde rekenen en algemene beroepsvorming.

Opleidingsduur en niveau Video-editor (AV-productie)

Over het algemeen zal de Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie) tussen de drie en vier jaar in beslag nemen. Het is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen Video-editor (AV-productie)

Na het afronden van de Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie) niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals die aan de Filmacademie. Een gemiddelde Hbo-opleiding zal nog eens vier jaar in beslag nemen.

Vooropleiding Video-editor (AV-productie)

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten wordt tot de Mbo-opleiding Video-editor (AV-productie) niveau vier. Daarnaast zal je toegelaten worden met een vooropleiding op Mbo-niveau, zoals de Mbo-opleiding Allround medewerker AV-productie op niveau drie. De meeste scholen houden eerst een intakegesprek met nieuwe leerlingen, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl