Lichttechnicus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een lichttechnicus is iemand die zich gespecialiseerd heeft in verlichtingstechnieken die toegepast worden tijdens voorstellingen, zoals theatervoorstellingen of concerten. Daarnaast kan een lichttechnicus werkzaam zijn voor de filmindustrie of verzorgt een lichttechnicus de verlichting voor modeshows of fotoshoots. Een lichttechnicus is dan ook werkzaam binnen de audiovisuele sector, dat naast licht ook betrekking heeft op geluid, echter is een lichttechnicus meestal alleen verantwoordelijk voor het verzorgen van de verlichting. Licht maakt artistiek gezien een belangrijk onderdeel uit van producties, omdat licht voor een belangrijk deel bijdraagt aan het gewenste resultaat en de uiteindelijke beleving van een voorstelling. Het bereiken van de juiste sfeer is in veel gevallen alleen mogelijk door het toepassen van de juiste verlichting. De inhoudelijke werkzaamheden van een lichttechnicus kunnen in het kort het beste omschreven worden als het bedienen van de lichtinstallatie of de lichtcomputer en het toepassen van speciale lichteffecten op het juiste moment. Ook het installeren van lichtinstallaties kan tot de werkzaamheden van een lichttechnicus behoren, afhankelijk van de werkgever en opdrachten. Het installeren van lichtinstallaties is aan te merken als specialistisch werk, omdat er vaak gebruikgemaakt zal worden van complexe lichtinstallaties. Het beroep lichttechnicus betreft een technisch beroep, waarbinnen creativiteit ook een belangrijke rol speelt. Een lichttechnicus is over het algemeen ook verantwoordelijk voor het maken van lichtplannen, waarbinnen precies is opgenomen welke verlichting er toegepast moet worden tijdens evenementen. Artistiek gezien is goede verlichting tijdens evenementen en andere voorstellingen onmisbaar. Een lichttechnicus kan verantwoordelijk zijn voor het belichten van mensen en voorwerpen.

Een lichttechnicus is dus verantwoordelijk voor het verzorgen van de juiste belichting en lichteffecten met betrekking tot podia en evenementen. De voornaamste taak van een lichttechnicus is het belichten van mensen en/of voorwerpen met de bedoeling ze zo goed mogelijk weer te geven. Als lichttechnicus ben je onder andere verantwoordelijk voor het aanleggen van de verlichting, de instellingen van de verlichting en het aansturen van de verlichting. De aansturing van de verlichting zal in de meeste veel gevallen uitgevoerd worden met speciale lichtcomputer en het regelpaneel. Het is ook de lichttechnicus die op het juiste moment lichteffecten toepast als dat nodig is om een bepaalde sfeer te creëren. Lichteffecten zijn over het algemeen heel belangrijk om een extra dimensie te geven aan een voorstelling. Denk bijvoorbeeld aan deejays en aan toneelspelers, die op het juiste moment extra belicht moeten worden. Het is niet zo dat lichttechnici alleen werkzaam zijn tijdens concerten. Een lichttechnicus kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn tijdens modeshows om modellen op de juiste manier te belichten.

Werken als lichttechnicus

Ondanks dat het beroep lichttechnicus grote zelfstandigheid kent, zal je als lichttechnicus wel regelmatig overleggen met andere vakmensen die betrokken zijn bij de voorstelling, de opname of het concert. Denk hierbij aan regisseurs, decorbouwers, podiumbouwers, cameramensen, geluidsmensen en de productieleider. Dit overleg heeft meestal betrekking op de manier van belichten, zodat de productie zo goed mogelijk weergegeven zal worden. Dit kan ook inhouden dat de verlichting uitgebreid getest wordt tijdens de repetitie, zodat de gewenste resultaten behaald worden. Zoals eerder omschreven kan een lichttechnicus tijdens grote voorstelling ook te maken hebben met een lichtplan. Een lichtplan is een script of scenario, waarbinnen precies is opgenomen welke verlichting toegepast moet worden en op welke manier dit gedaan moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van de juiste filters, de lichtrichting en het aantal spots dat gebruikt moet worden.

Taken van een lichttechnicus:

  • Het opstellen van lichtplannen
  • Het installeren van lichtinstallaties
  • Het overleggen met andere AV-medewerkers
  • Het testen van lichtinstallaties
  • Het bedienen van de lichtinstallatie
  • Het afbreken van lichtinstallaties

Wat doet een lichttechnicus:

Beroep evenemententechnicus:

Opleidingen tot lichttechnicus

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden tot lichttechnicus, zoals de Mbo-opleiding Lichttechnicus of de Mbo-opleiding Podium- en Evenemententechnicus Geluid. Deze opleidingen zijn wel breder dan alleen lichttechnieken. Denk bijvoorbeeld ook aan geluidsleer, elektrotechniek, muziekleer en aan opnametechnieken. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen voor het beroep lichttechnicus. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een lichttechnicus werkzaam kan zijn

Als lichttechnicus ben je werkzaam binnen de audiovisuele sector, die betrekking heeft op productiebedrijven zoals de filmindustrie, televisiemaatschappijen of het theater. Daarnaast kan je werkzaam zijn voor evenementenbureaus, schouwburgen, poppodia of werkzaam zijn voor gespecialiseerde verhuurbedrijven binnen de audiovisuele sector. Het is ook denkbaar dat een lichttechnicus werkzaam is als ondernemer.

Competenties lichttechnicus

De belangrijkste competentie van een lichttechnicus is je algemene kennis van techniek en verlichting. De techniek heeft vooral betrekking op de verschillende toepassingsmogelijkheden van verlichting. Daarnaast moet een lichttechnicus aangemerkt kunnen worden als monteur, omdat een lichttechnicus verantwoordelijk is voor het installeren van lichtinstallaties. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je veel te maken hebt met andere vaklieden binnen de audiovisuele sector. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, flexibiliteit, inzicht, passie, creativiteit, plannen, organiseren, verantwoordelijkheidsgevoel en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lichttechnicus

Het arbeidsmarktperspectief als lichttechnicus is over het algemeen redelijk te noemen. In de praktijk is het niet ongebruikelijk dat de lichttechnicus ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, zoals het verzorgen van het geluid. De doorgroeimogelijkheden als lichttechnicus moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals het mogen verzorgen van het geluid of een leidinggevende functie. Zonder verdere opleidingen zijn er binnen dit beroep geen echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lichttechnicus

Er zijn voor het beroep lichttechnicus geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Het salaris als lichttechnicus kan nogal verschillen per werkgever en je verantwoordelijkheden. Wanneer je als lichttechnicus werkt zal je over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1900 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Read this information on Lighting technician in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Lichttechniker auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Tecnico de iluminacion en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Lichttechnicus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lichttechnicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl