Vliegtuigmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep vliegtuigmonteur
Wat doet een vliegtuigmonteur
Taken als vliegtuigmonteur:
Film: Werken als vliegtuigmonteur:
Film: Opleiding Fokker:
Opleiding tot vliegtuigmonteur
Bedrijven waar een vliegtuigmonteur werkzaam kan zijn
Competenties vliegtuigmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vliegtuigmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris vliegtuigmonteur
Eigen bedrijf starten als Vliegtuigmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Vliegtuigmonteur

Beroep vliegtuigmonteur

Een vliegtuigmonteur is een monteur en technicus, die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden van vliegtuigen of vliegtuigcomponenten. Als vliegtuigmonteur heb je een verantwoordelijke baan, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden. Binnen de luchtvaartindustrie heb je te maken met strenge voorschriften en regels, die uitgebreid vastgelegd zijn. Onderhoud aan vliegtuigen moet gedocumenteerd worden, zodat de onderhoudsgeschiedenis altijd terug vinden is. Ondanks dat vliegtuigen niet lang buiten gebruik mogen zijn, moet het onderhoud secuur en volgens vaste regels uitgevoerd worden. Voordat een vliegtuig naar de hangar gebracht wordt voor onderhoud is er al een onderhoudsplan uitgewerkt, zodat iedereen weet wat er gebeuren moet aan het vliegtuig. De werkzaamheden die een vliegtuigmonteur uitvoert zijn afhankelijk van het opleidingsniveau en de werkervaring. Het is niet zo dat een vliegtuigmonteur alle werkzaamheden mag uitvoeren. Er zit een groot verschil tussen gasturbine monteurs, vliegtuigmonteurs en de werkzaamheden van een ingenieur. Enkele werkzaamheden, die een vliegtuigmonteur kan uitvoeren zijn het demonteren en vervangen van onderdelen, het uitvoeren van preventief onderhoud, herstelwerkzaamheden, het uitvoeren van modificaties en het schoonmaken van onderdelen en componenten. Een vliegtuig hoeft niet altijd in een hangar te staan voor reparaties. De meeste vliegtuigen worden alleen voor groot onderhoud en inspecties in een hangar geplaatst. Als het om kleine reparaties gaat kan de vliegtuigmonteur dit meestal aan de gate verhelpen. Het is dus niet zo dat je als vliegtuigmonteur alleen in een hangar werkzaam bent. Als vliegtuigmonteur is het belangrijk dat je altijd secuur volgens de regels werkt. Als vliegtuigmonteur heb je een afwisselende baan en zal je meestal met verschillende collega's aan vliegtuigen werken, onder toezicht van een leidinggevende. Het beroep vliegtuigmonteur heeft meestal betrekking op Mbo-niveau.

Wat doet een vliegtuigmonteur

Als vliegtuigmonteur ben je dus verantwoordelijk voor het onderhouden, repareren en inspecteren van vliegtuigen. Een vliegtuigmonteur moet aangemerkt worden als allround monteur en technicus, die inzetbaar is voor verschillende werkzaamheden. Het is niet zo dat een vliegtuigmonteur zomaar alle werkzaamheden zelfstandig mag uitvoeren. Er kan ook sprake zijn van andere specialisten, die verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan gasturbinetechnici, die gespecialiseerd zijn in het werken aan de motoren. Daarnaast kan er bij groot onderhoud sprake zijn van uitgebreide inspecties. Deze inspecties worden in veel gevallen uitgevoerd door ingenieurs en hebben bijvoorbeeld betrekking op niet-destructief onderzoek. In dat geval zal het hele vliegtuig onderzocht worden op mogelijke haarscheurtjes. Dit soort onderzoeken is verplicht om de zoveel vlieguren. Als vliegtuigmonteur heb je te maken met moderne techniek en elektronica. Dit houdt in dat je regelmatig met de computer werkzaam bent om de oorzaak van storingen te kunnen vinden. In dat geval kan de benaming diagnosetechnicus van toepassing zijn. Afhankelijk van de werkzaamheden heb je ook te maken met test ingenieurs.

Taken als vliegtuigmonteur:

  • Het uitvoeren van reparatie en onderhoud.
  • Het controleren en testen van vliegtuigonderdelen.
  • Het onderzoeken en verhelpen van storingen.
  • Het uitvoeren van visuele inspecties.
  • Het administratief vastleggen van alle werkzaamheden.
  • Het schoonmaken van vliegtuigonderdelen en componenten.

Film: Werken als vliegtuigmonteur:

Film: Opleiding Fokker:

Opleiding tot vliegtuigmonteur

Wie een carrière ambieert als vliegtuigmonteur kan kiezen uit verschillende geschikte opleidingen. Een gemiddelde opleiding tot vliegtuigmonteur zal meestal vier jaar in beslag nemen, afhankelijk van de gekozen opleiding. Er zijn ook opleidingsmogelijkheden bij de Koninklijke Luchtmacht voor het beroep vliegtuigmonteur. Tijdens de opleiding tot vliegtuigmonteur zal je meestal vier dagen in de week werken onder toezicht van ervaren een collega, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Als vliegtuigmonteur zijn er verschillende vervolgopleidingen mogelijk en zul je niet snel uitgeleerd zijn. Welke opleiding het beste zal passen is geheel afhankelijk van de werkzaamheden. Wanneer je een bedrijf start als zzp'er, dan is het nodig om een online boekhoudprogramma te gebruiken voor de administratie.

Bedrijven waar een vliegtuigmonteur werkzaam kan zijn

Een vliegtuigmonteur kan voor verschillende vliegtuigmaatschappijen werkzaam zijn. De meeste vliegtuigmaatschappijen beschikken over een eigen onderhoudsdienst. Daarnaast kan een vliegtuigmonteur werkzaam zijn voor bedrijven die zich richten op de luchtvaart. Dit soort bedrijven zit in de meeste gevallen in de directe omgeving van de luchthaven. Als vliegtuigmonteur is het ook mogelijk om als militair voor defensie werkzaam te zijn.

Competenties vliegtuigmonteur

De belangrijkste competentie van een vliegtuigmonteur is dat je volgens de regels werkt. Een vliegtuigmonteur moet over verantwoordelijkheidsgevoel beschikken, omdat piloten moeten kunnen vertrouwen op de werkzaamheden. Omdat je in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Ook het plannen en organiseren spelen een belangrijke rol als vliegtuigmonteur. Dit heeft vooral betrekking op het zorgvuldig plannen van alle werkzaamheden. Algemeen belangrijke woorden zijn inspecteren, controleren, overleggen, documenteren, passie, energie, flexibiliteit, nauwkeurigheid en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vliegtuigmonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een vliegtuigmonteur is goed te noemen. Er is grote vraag naar goed opgeleide vliegtuigmonteurs. Niet iedereen kan zomaar werkzaam zijn als vliegtuigmonteur, waardoor het verkrijgen van werk geen enkel probleem is. De doorgroeimogelijkheden van een vliegtuigmonteur zijn niet zomaar aan te geven. De doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Wel kan het doorleren aangemerkt worden als belangrijke voorwaarde om door te kunnen groeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vliegtuigmonteur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een vliegtuigmonteur voor verschillende vliegtuigmaatschappijen, defensie en andere bedrijven werkzaam kan zijn. Een vliegtuigmonteur zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2400 en 3400 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Vliegtuigmonteurs hebben in de meeste gevallen ook te maken met toeslagen, waardoor het salaris kan oplopen.

Eigen bedrijf starten als Vliegtuigmonteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vliegtuigmonteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Vliegtuigmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vliegtuigmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vliegtuigmonteur.

Mijnzzp.nl