Zeilmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een zeilmaker is een ambachtsman die zeilen maakt voor zeilschepen in een zeilmakerij. Dit kan betrekking hebben op handgemaakte zeilen en machinaal vervaardigde zeilen. Het beroep zeilmaker komt tegenwoordig minder vaak voor dan dit vroeger het geval was. Dit komt onder andere doordat moderne zeilen steeds vaker met machines gemaakt worden. Dat er nog steeds zeilmakerijen te vinden zijn komt, omdat er genoeg schippers te vinden zijn die liever een handgemaakt zeil willen hebben. Deze handgemaakte zeilen zijn meestal van katoen gemaakt in plaatst van van kunststof, zoals de moderne zeilen. Omdat er steeds minder vraag is naar hand gemaakte zeilen zijn er relatief veel zeilmakers gestopt. Een zeilmaker maakt dus zeilen voor zeilboten. Het maken van zeilen is aan te merken als een echt ambacht, omdat je als zeilmaker veel met je handen zal werken en omdat de zeilmaker over veel kennis moet beschikken om een goed zeil te kunnen maken. Tegenwoordig werken de meeste zeilmakerijen met computers en moderne machines, om zeilen te kunnen ontwerpen en te maken. Zeilen komen in alle maten en vormen voor, omdat er nu eenmaal verschillende soorten zeilboten bestaan. Vanzelfsprekend zijn zeilen voor zeilboten belangrijk, omdat ze voor een groot deel het zeilplezier zullen bepalen. Het zeilplezier zal niet alleen bepaald worden door de vorm of afmeting van een zeil maar ook door de betrouwbaarheid van het zeil. De meeste ervaren zeilers hebben zo hun eigen voorkeur als het aankomt op zeilen. Deze voorkeur kan betrekking hebben op de vorm van het zeil en de gebruikte materialen van het zeil. Het is de zeilmaker, die alle specifiek wensen voor opdrachtgevers kan realiseren. Het daadwerkelijk kunnen ontwerpen en maken van zeilen is alleen voorbehouden aan echte vaklieden, die beschikken over veel kennis en ervaring. In de meeste gevallen zal een zeilmaker te maken hebben met opdrachtgevers, die precies weten hoe ze een zeil willen hebben.

Als zeilmaker ben je werkzaam binnen een zeilmakerij, waarbinnen je verschillende zeilen zal ontwerpen en maken. Zeilen worden tegenwoordig niet alleen maar toegepast op zeilboten, omdat ook de beroepsvaart gebruik kan maken van zeilen. Dit zijn dan zeilen, die opgelaten worden om brandstof te kunnen besparen. Dit soort zeilen wordt over het algemeen niet gemaakt door een zeilmaker maar industrieel vervaardigd. De klassieke zeilmaker heeft te maken met zeilers en met zeilinstructeurs, die specifieke wensen hebben. Zoals eerder omschreven komt het klassieke beroep zeilmaker tegenwoordig wel steeds minder voor, omdat de meeste zeilers gebruikmaken van standaard zeilen, die aangeleverd worden door de scheepsbouwer.

Leren maken van zeilen

Het leren maken van zeilen als zeilmaker is niet makkelijk, omdat zeilen groot en complex kunnen zijn. Daarnaast moet je als zeilmaker zeer precies kunnen tekenen, knippen, stikken en naaien. Een handgemaakt zeil betreft maatwerk dat aan alle wensen van de opdrachtgever kan voldoen. Dit is meestal niet het geval als we spreken van de industrieel gemaakte zeilen. Vooral voor de echte zeilers is het hebben van een handgemaakt zeil meestal erg belangrijk. Het leren maken van zeilen is meestal een kwestie van veel ervaring opdoen. Een traditionele zeilmaker kan in sommige gevallen aangemerkt ambachtsman.

Wat doet een zeilmaker allemaal:

  • Het ontwerpen van zeilen
  • Het uittekenen van zeilen
  • Het knippen van stoffen
  • Het stikken en naaien van stoffen
  • Het uitvoeren van reparaties aan zeilen

Hoe worden zeilen gemaakt:

Opleidingen tot zeilmaker

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep zeilmaker. De meeste mensen die zeilen willen maken leren het vak intern van ervaren medewerkers. Wel zijn er diverse cursussen te vinden voor mensen die het vak onder knie willen krijgen. Tijdens de cursus kunnen aankomende zeilmakers onder andere leren aftekenen, knippen, snijden, lassen, plakken, stikken en het monteren van zeilen. Daarnaast zijn er vervolgcursussen mogelijk die nog dieper ingaan op het maken van zeilen. In de meeste gevallen is het leren maken van zeilen een kwestie van opdoen van veel ervaring. Het is dan ook prima denkbaar dat nieuwe zeilmakers onder begeleidingen zullen werken van een ervaren zeilmaker, die in dat geval aangemerkt kan worden als leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een zeilmaker werkzaam kan zijn

Als zeilmaker werk je doorgaans bij een zeilmakerij of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer met je eigen bedrijf. Zoals eerder omschreven komt het beroep zeilmaker tegenwoordig steeds minder vaak voor, omdat er in steeds meer gevallen sprake is van industrieel gefabriceerde zeilen. Met andere woorden zijn er niet veel zeilmakerijen meer actief.

Competenties zeilmaker

Als zeilmaker is je belangrijkste competentie dat je nauwkeurig en volgens de opgave kunt werken. Daarnaast moet je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken als allround vakman. Omdat je te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, stressbestendigheid, secuur, vakmanschap, presteren, inzicht, zelfstandigheid en materiaalkennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zeilmaker

Als zeilmaker is er niet heel veel werk te vinden. Dit komt ook doordat tegenwoordig veel zeilen machinaal gemaakt worden. De klanten die een zeilmaker tegenwoordig nog heeft zijn doorgaans klanten die iets unieks willen hebben. Het doorgroeien als zeilmaker is niet mogelijk. Het aantal zeilmakers is de laatste jaren erg afgenomen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zeilmaker

De arbeidsvoorwaarden voor een zeilmaker zijn lastig aan te geven, ook omdat de meeste zeilmakers zelfstandig ondernemer zijn en dus hun eigen arbeidsvoorwaarden zullen bepalen. Als zeilmaker in loondienst zal je salaris ergens tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand liggen en val je onder het SZS-Cao. Maar de meeste zeilmakers werken als zelfstandig ondernemer.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Zeilmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zeilmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl