Kledinghersteller

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kledinghersteller
Werken als gespecialiseerde kledinghersteller
Beroepsmatig werken als kledinghersteller is lastig
Kleding herstellen:
Opleidingen tot kledinghersteller
Bedrijven waar een kledinghersteller werkzaam kan zijn
Competenties kledinghersteller
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kledinghersteller
Arbeidsvoorwaarden en salaris kledinghersteller
Eigen bedrijf starten als Kledinghersteller
Boekhoudprogramma vergelijken Kledinghersteller

Beroep kledinghersteller

Een kledinghersteller is een coupeur, die zich gespecialiseerd heeft in het vermaken en herstellen van kledingstukken. Het herstellen van kapotte kleding is vooral zinvol als we spreken van kostbare kleding of van kleding waaraan mensen gehecht zijn. Soms is een kledingstuk nog in prima conditie en is er alleen iets kleins stuk, zoals een rits die kapot gegaan is, of een kleine scheur. Dit soort reparaties kan prima uitgevoerd worden door een professionele kledinghersteller, waardoor het kledingstuk een langere periode mee kan gaan. Het belangrijkste is dat de kledinghersteller de reparaties zo uitvoert dat ze bijna niet zichtbaar zijn. Een andere benaming voor kledinghersteller is kleermaker, maar een kledinghersteller hoeft geen kleermaker te zijn, omdat het beroep kleermaker veel uitgebreider is. In praktijk is het denkbaar dat een kledinghersteller ook een kleermaker is. Het laten herstellen van kleding is in alle gevallen specialistenwerk, omdat niet iedereen zomaar kleding kan herstellen. Een kledinghersteller zal in de meeste gevallen ook andere werkzaamheden uitvoeren die met kleding te maken hebben, zoals het vermaken van kleding. Wat een kledinghersteller precies doet qua werkzaamheden kan verschillen per kledinghersteller en bedrijf. Tegenwoordig laten lang niet alle mensen meer hun kapotte kleding herstellen, omdat de meeste mensen ervoor kiezen om nieuwe kleding te kopen. Toch zijn er tegenwoordig nog steeds genoeg mensen die ervoor kiezen om hun kapotte kleding te laten herstellen. In het verleden was het herstellen van kleding de normaalste zaak van de wereld, omdat kleding kostbaar was. Tegenwoordig wordt kapotte kleding meestal vervangen door nieuwe kleding. Mensen die hun kleding willen laten herstellen kunnen bijvoorbeeld terecht bij een stomerij, een kledingzaak of bij een naaiatelier. Vanzelfsprekend hoeft een kledinghersteller niet beroepsmatig werkzaam te zijn. Er zijn ook veel particulieren die zelf hun kleding repareren.

Werken als gespecialiseerde kledinghersteller

Een kledinghersteller is dus een coupeur, die zich gespecialiseerd heeft in het repareren van kleding. In de meeste gevallen zal een kledinghersteller ook aangemerkt kunnen worden als kleermaker, echter gaan de inhoudelijke werkzaamheden van een kleermaker verder dan alleen het herstellen van kapotte kleding. Het alleen kunnen herstellen van kapotte kleding maakt iemand dan ook geen kleermaker. Zoals eerder omschreven wordt het herstellen van kleding niet meer door veel mensen gedaan. De maatschappij is teveel veranderd en mensen kopen nu eenmaal sneller nieuwe kleding. Is een kledingstuk kapot dan gaat het al snel de voddenbak in en zal er nieuwe kleding gekocht worden. Dit fenomeen zien we niet alleen bij kleding, maar eigenlijk in alle branches. Zo verdwijnen er ook steeds meer schoenmakers, omdat het repareren van schoenen steeds minder voorkomt. Net zoals bij kleding worden over het algemeen alleen de duurdere schoenen gerepareerd. Toch kan het de moeite lonen om een kledingstuk niet meteen weg te gooien als het beschadigd raakt. De meeste kledingherstellers geven een eerlijk advies of iets te repareren is en of het nog de moeite waard is. Een duur maatpak laten repareren waar alleen de naad van losgekomen is zal eerder de moeite waard zijn om te repareren dan een goedkoop bloesje met een grote scheur. Bij de meeste stomerijen kan men terecht om kleding te laten herstellen. Een kledinghersteller repareert meestal niet alleen kleding, maar ook andere kledingaccessoires, zoals riemen en tassen van leer of andere materialen.

Beroepsmatig werken als kledinghersteller is lastig

Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle kledingherstellers beroepsmatig werkzaam zijn. Er zijn ook redelijk veel particulieren die zelfstandig kleding repareren met een naaimachine. Vroeger was het heel normaal dat scheuren in een broek gerepareerd worden met een stuk stof, die ook voorzien kon zijn van borduurwerk. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer vrijwilligers te vinden, die binnen een repair café kleding herstellen om het milieu te ontlasten. Dit heeft meestal betrekking op het repareren van kleding voor mensen die het minder hebben. Het leren herstellen van kapotte kleding kan ook interessant zijn voor mensen die nog geen textielkennis hebben. Professionele confectiebedrijven maken ook gebruik van kledingherstellers. In dat geval is een kledinghersteller meestal verantwoordelijk voor het repareren van kleine beschadigingen. Denk hierbij aan het vastzetten van losse knopen of aan het strijken van de voering.

Kleding herstellen:

Opleidingen tot kledinghersteller

Wie als kledinghersteller wil gaan werken kan uit diverse opleidingsmogelijkheden kiezen via reguliere scholen, zoals de Mbo-opleiding allround medewerker mode/maatkleding, of een externe opleiding. Daarnaast is het in dit beroep niet ongebruikelijk dat je de werkzaamheden leert door het simpelweg te doen. Tijdens de Mbo-opleiding leer je onder andere normale kleding herstellen, bruidsmode en/of galamode vermaken, stoffen in kleding aan te passen en kleding te reinigen zoals kwetsbaar textiel. Daarnaast is er aandacht voor het werken met patronen en stofkennis. Maar ook vakken als Nederlands, Engels en rekenen komen tijdens de opleiding aan bod. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een kledinghersteller werkzaam kan zijn

In de meeste gevallen zal een kledinghersteller werkzaam zijn als ondernemer, maar het beroep kledinghersteller komt ook voor in loondienst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reparatie- of veranderateliers, of aan een confectiebedrijf. Daarnaast kan een kledinghersteller werkzaam zijn voor een stomerij. Het is mogelijk dat een kledinghersteller ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden dan alleen het herstellen van kleding. Over het algemeen is het wel zo dat de meeste kledingherstellers werkzaam zijn binnen een eigen kledingherstel-bedrijf.

Competenties kledinghersteller

De belangrijkste competentie van een kledinghersteller is dat je voldoende vakinhoudelijke kennis bezit, omdat het kunnen repareren of vermaken van kleding specialistenwerk is. Kleding wordt gemaakt van veel verschillende stoffen en andere materialen, die vaak hun eigen specifieke eigenschappen hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, omdat je met verschillende klanten te maken hebt. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, kwaliteit, service, dienstbaarheid, zelfstandigheid, plannen en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kledinghersteller

Het arbeidsmarktperspectief van een kledinghersteller is redelijk te noemen. Er zijn redelijk veel bedrijven actief binnen de kledingbranche, waardoor het vinden van werk vroeg of laat moet lukken. Het is wel zo dat de meeste kledingherstellers werkzaam zijn als ondernemer en niet in loondienst. De doorgroeimogelijkheden van een kledinghersteller moeten gezien worden in het verder specialiseren en het opbouwen van een succesvolle onderneming. Het verder specialiseren zal in de meeste gevallen betrekking hebben op het beroep kleermaker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kledinghersteller

Als kledinghersteller kan je voor verschillende bedrijven werkzaam zijn en kan je bijvoorbeeld onder de cao voor de detailhandel of de kledingbranche vallen, afhankelijk vanwaar je precies werkt. Er zijn verder geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat deze te verschillend zullen zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een kledinghersteller in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende kledinghersteller verdient is natuurlijk niet zomaar aan te geven, omdat dat geheel afhankelijk is van je opdrachten en kostenstructuur, zoals de huur van een winkelpand of atelier en eventueel personeel.

Eigen bedrijf starten als Kledinghersteller

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kledinghersteller, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kledinghersteller

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kledinghersteller bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kledinghersteller.

Mijnzzp.nl