Afvalcoach

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Afvalcoach is een relatief nieuw beroep, dat door steeds meer gemeentes en bedrijven ingezet wordt om burgers bewuster te maken van afval op een brede manier. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van voedselverspilling en het op een juiste manier scheiden van afval. Een afvalcoach heeft als belangrijkste taak het bieden van informatie op het gebied van afval en afvalstromen. Een afvalcoach is op een brede manier bezig met het geven van tips en adviezen op het gebied van afval, wat zeker niet alleen volwassen hoeft aan te gaan. Denk ook aan schoolkinderen, die door de afvalcoach bekend gemaakt worden met afval, afvalstromen, voedselverspilling en het milieu. De afvalcoach is tegenwoordig bij veel gemeentes te vinden en kan werkzaam zijn voor de gemeente of is actief als zelfstandig ondernemer.

De afvalcoach is dus verantwoordelijk voor de informatievoorziening op het gebied van afval, zoals het op een juiste manier scheiden van afval en bewustwording op het gebied van afval. Doordat er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor het scheiden van afval is het voor veel mensen onduidelijk geworden hoe afval precies gescheiden moet worden. Tegenwoordig kennen wij zeker niet alleen meer de grijze en groene container maar scheiden wij veel meer afval, zoals plastic, kleding, papier, luiers, batterijen en huishoudelijke apparaten, die allemaal apart ingezameld worden of weggebracht moeten worden. Het op een juiste manier scheiden van afval is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee, omdat door het actief scheiden van afval de container minder vaak aan de weg zal staan.

Tips om stank te voorkomen Gft-container:

  • Een theelepel gips in de container zorgt voor minder stankoverlast
  • Er zijn milieuvriendelijke middelen te koop om stankoverlast te voorkomen
  • Kattenkorrels nemen vocht op waardoor er minder stankoverlast zal zijn
  • Laat de deksel van de container op een kiertje staan
  • Laat gft-afval eerst uitlekken om stank te voorkomen
  • Maak de container regelmatig schoon
  • Wissel keukenafval af met laagjes tuinafval om stank te voorkomen
  • Zet de container niet in de zon maar in de schaduw

Afvalcoach deelt bidons uit tijdens Fiets4Daagse:

Afval scheiden moet, maar hoe:

Opleidingen tot Afvalcoach

Er bestaan binnen Nederland geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep afvalcoach. De meeste mensen die aangesteld zijn als afvalcoach hebben feitelijk een andere baan, zoals vuilnisman of ambtenaar, of zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer als milieuspecialist. Er zijn wel voldoende cursussen te vinden op het bied van afval en het milieu in het algemeen, die ook nuttig kunnen zijn voor een afvalcoach.

Bedrijven waar een Afvalcoach werkzaam kan zijn

Een afvalcoach is doorgaans werkzaam voor gemeentes of bedrijven of is werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Competenties Afvalcoach

De belangrijkste competentie als afvalcoach zijn je communicatieve vaardigheden, omdat de werkzaamheden van een afvalcoach voornamelijk bestaat uit het delen van informatie en kennis. Daarnaast is het belangrijk om gemotiveerd te zijn op het gebied van afval, afvalstromen en het milieu in zijn algemeenheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Afvalcoach

Het arbeidsmarktperspectief als afvalcoach is redelijk goed te noemen, omdat steeds meer gemeentes en bedrijven afvalcoaches aanstellen om burgers te voorzien van informatie. De doorgroeimogelijkheden als afvalcoach zullen sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties en opleidingsniveau. Daarnaast zijn er redelijk veel afvalcoaches actief die feitelijk een andere baan hebben, zoals milieuambtenaren. Natuurlijk kan ook het starten van je eigen bedrijf als afvalcoach gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Afvalcoach

Het is niet mogelijk om voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je als afvalcoach voor uiteenlopende soorten bedrijven of overheden werkzaam kan zijn. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep niet mogelijk, omdat het opleidingsniveau, de functie en de verantwoordelijkheden te verschillend kunnen zijn binnen dit beroep.

Mijnzzp.nl