Afvalcoach

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een afvalcoach is verantwoordelijk voor het adviseren en bewust maken van mensen over afval. Afvalcoach is een relatief nieuw beroep, dat door steeds meer gemeentes en bedrijven ingezet wordt om burgers bewuster te maken van afval op een brede manier. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van voedselverspilling en het op een juiste manier scheiden van afval. Een afvalcoach heeft als belangrijkste taak het bieden van informatie op het gebied van afval en afvalstromen. Een afvalcoach is op een brede manier bezig met het geven van tips en adviezen op het gebied van afval, wat zeker niet alleen volwassenen hoeft aan te gaan. Denk ook aan schoolkinderen, die door de afvalcoach bekend gemaakt worden met afval, afvalstromen, voedselverspilling en het milieu. De afvalcoach is tegenwoordig bij veel gemeentes te vinden en kan werkzaam zijn voor de gemeente of is actief als zelfstandig ondernemer. De belangrijkste taak van een afvalcoach is het bewust maken van mensen met betrekking tot hun afval. Afvalcoaches zijn over het algemeen dagelijks op pad om mensen tips en adviezen te geven om bewuster om te kunnen gaan met hun afval, zodat mensen minder restafval overhouden. Ook het op de juiste manier scheiden van afval speelt een belangrijke rol. Het beroep afvalcoach moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat afvalcoaches door gemeentes en bedrijven op verschillende manieren ingezet kunnen worden. De inhoudelijke werkzaamheden van een afvalcoach kunnen dan ook verschillen per afvalcoach, omdat het beroep verder geen vaste omschrijving kent.

De afvalcoach is dus verantwoordelijk voor de informatievoorziening op het gebied van afval, zoals het op een juiste manier scheiden van afval en bewustwording op het gebied van afval. Doordat er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor het scheiden van afval is het voor veel mensen onduidelijk geworden hoe afval precies gescheiden moet worden. Tegenwoordig kennen wij zeker niet alleen meer de grijze en groene container maar scheiden wij veel meer afval, zoals plastic, kleding, papier, luiers, batterijen en huishoudelijke apparaten, die allemaal apart ingezameld worden of weggebracht moeten worden. Het op een juiste manier scheiden van afval is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee, omdat door het actief scheiden van afval de container minder vaak aan de weg zal staan.

De term afvalcoach hoeft niet in alle gevallen betrekking te hebben op gemeentes, omdat ook bedrijven actief kunnen zijn op het gebied van afval en bewustwording. Denk bijvoorbeeld ook aan afvalverwerkingsbedrijven waarbij afvalsorteerders laten zien aan burgers hoe er precies omgaan wordt met afval. Daarnaast maakt dit soort bedrijven in steeds meer gevallen gebruik van speciale demontage medewerkers, die verschillende apparaten demonteren zodat de verschillende grondstoffen op een goede manier gescheiden kunnen worden. Ook het bedrijfsleven is tegenwoordig zeer actief als we spreken van bewustwording met betrekking tot het milieu en afval.

Tips om stank te voorkomen Gft-container:

  • Een theelepel gips in de container zorgt voor minder stankoverlast
  • Er zijn milieuvriendelijke middelen te koop om stankoverlast te voorkomen
  • Kattenkorrels nemen vocht op waardoor er minder stankoverlast zal zijn
  • Laat de deksel van de container op een kiertje staan
  • Laat gft-afval eerst uitlekken om stank te voorkomen
  • Maak de container regelmatig schoon
  • Wissel keukenafval af met laagjes tuinafval om stank te voorkomen
  • Zet de container niet in de zon maar in de schaduw

Afvalcoach deelt bidons uit:

Afval scheiden moet, maar hoe:

Opleidingen tot Afvalcoach

Er bestaan binnen Nederland geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep afvalcoach. De meeste mensen die aangesteld zijn als afvalcoach hebben feitelijk een andere baan, zoals vuilnisman of ambtenaar, of zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer als milieuspecialist. Er zijn wel voldoende cursussen te vinden op het bied van afval en het milieu in het algemeen, die ook nuttig kunnen zijn voor een afvalcoach. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen, omdat de term afvalcoach vrij algemeen gezien moet worden. Een afvalcoach is een coach die kan beschikken over een korte opleiding of een volwaardige Hbo-opleiding. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een Afvalcoach werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een afvalcoach aangemerkt moeten worden als ambtenaar, omdat de meeste afvalcoaches werkzaam zijn voor gemeentes. Daarnaast is het denkbaar dat een afvalcoach werkzaam is als ondernemer voor een gemeente. Lang niet alle afvalcoaches zijn fulltime werkzaam als afvalcoach. Eigenlijk kan een afvalcoach voor veel verschillende bedrijven, instellingen en overheden werkzaam zijn, omdat afval en milieu belangrijk zijn op veel manieren.

Competenties Afvalcoach

Een van de belangrijkste competenties als afvalcoach is dat een afvalcoach aangemerkt kan worden als educatief medewerker, omdat een afvalcoach verantwoordelijk is voor het overbrengen van kennis. Het overbrengen van kennis heeft ook te maken met goede communicatie. Een andere belangrijke competentie is dat een afvalcoach gezien kan worden inspirator. Ook het kunnen overtuigen van mensen als motivatiecoach kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat niet iedereen zin heeft om afval op de juiste manier te scheiden. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, kennis, positiviteit, presteren, plannen en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Afvalcoach

Het arbeidsmarktperspectief als afvalcoach is redelijk goed te noemen, omdat steeds meer gemeentes en bedrijven afvalcoaches aanstellen om burgers te voorzien van informatie. De doorgroeimogelijkheden als afvalcoach zullen sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties en opleidingsniveau. Daarnaast zijn er redelijk veel afvalcoaches actief die feitelijk een andere baan hebben, zoals milieuambtenaren. Natuurlijk kan ook het starten van je eigen bedrijf als afvalcoach gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Afvalcoach

Het is niet mogelijk om voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je als afvalcoach voor uiteenlopende soorten bedrijven of overheden werkzaam kan zijn. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep niet mogelijk, omdat het opleidingsniveau, de functie en de verantwoordelijkheden te verschillend kunnen zijn binnen dit beroep.

Mijnzzp.nl