Team Mijnzzp

Afval

Duurzaamheid is een groot thema, maar als ondernemer heb je altijd de mogelijkheid om een kleine bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld door het afval binnen je bedrijf te beperken. Het doel van de overheid is om over veertig jaar een circulaire-economie te hebben. Dat betekent dat afval in die tijd voor hergebruik in aanmerking komt. Het is voor jou als ondernemer nu al mogelijk om de hoeveelheid afval binnen je bedrijf te verminderen. Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als je de volgende tips opvolgt.

Inhoudsopgave
Verstuur minder brieven
Doe wegwerpbekers de deur uit
Beperk het printwerk
Afval scheiden

Verstuur minder brieven

Het versturen van brieven naar zakelijke klanten en particulieren is simpelweg te verminderen. In plaats van papieren post is het gewoon mogelijk om er een digitale versie van te maken. Wil je niet in een keer overstappen van papier naar digitaal dan is het ook mogelijk om je klanten de keuze te bieden. Grote bedrijven zijn daar al mee bezig of hakken zelf de knoop door om alles digitaal te laten verlopen. Alle kleine beetjes helpen om de economie in de toekomst volledig circulair te maken.

Doe wegwerpbekers de deur uit

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om even een kopje koffie te pakken in een plastic wegwerpbeker. Iedereen snapt dat plastic niet milieuvriendelijk is en er gaan dagelijks heel wat kopjes koffie doorheen. Doe de wegwerpbekers daarom de deur uit en gebruik gewoon een mok of glas om steeds opnieuw te gebruiken.

Beperk het printwerk

Het kost soms wat moeite om gewoontes te doorbreken. Misschien heb je zaken liever op papier voor je in plaats van digitaal. Het is een kwestie van wennen om minder zaken uit te printen en alles digitaal voor je neus te hebben. Ook hiervoor geldt dat alle kleine beetjes helpen. Minder printwerk sluit natuurlijk ook goed aan bij het versturen van minder post.

Afval scheiden

Het scheiden van afval is niet alleen goed voor het milieu, maar geeft je als ondernemer ook inzicht in wat voor soort afval er allemaal is. Misschien produceer je wel grote hoeveelheden plastic afval. Dan is dat ook meteen een mooie aanleiding om te kijken of het gebruik van plastic is te verminderen.

Mijnzzp.nl