Beheerder milieustraat

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Als beheerder milieustraat ben je de leidinggevende van een milieustraat en de werknemers die op de milieustraat werkzaam zijn. De werkzaamheden als beheerder milieustraat zijn divers, zoals het informeren van bezoekers die afval komen brengen, het houden van toezicht op de milieustraat, het aansturen van andere medewerkers en administratieve werkzaamheden. Ook het onderhouden van contacten met andere leidinggevenden, zoals milieuambtenaren van de gemeente en toeleveranciers, behoren tot het takenpakket van een beheerder milieustraat. De werkzaamheden moeten over het algemeen als uitvoerende werkzaamheden gezien worden, waarbij de beheerder zelf ook mee zal werken. Dit kan per milieustraat en gemeente verschillen, omdat er ook grote milieustraten bestaan. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een beheerder milieustraat het beste omschrijven als het dagelijks aansturen van de milieustraat, inclusief het aansturen van alle medewerkers van de betreffende milieustraat. Als beheerder milieustraat zal je over het algemeen niet alleen met vast personeel te maken hebben, omdat gemeentes over het algemeen ook veel stagiairs op een milieustraat laten werken om werkervaring op te doen. In dat geval kan een beheerder milieustraat ook gezien worden als een stagebegeleider of leermeester van de betreffende stagiairs.

De werkzaamheden van een beheerder milieustraat zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat binnen milieustraten over het algemeen meerdere werknemers actief zijn die allemaal op de juiste manier aangestuurd moeten worden. Een beheerder milieustraat kan ook gezien worden als een manager. Het beroep beheerder milieustraat is de afgelopen jaren steeds verder geprofessionaliseerd, omdat gemeentes en bedrijven steeds meer aandacht hebben voor het zo goed mogelijk scheiden van afval. Dit betekent ook dat de medewerkers van een milieustraat steeds beter getraind worden in het voorlichten van bezoekers die afval komen wegbrengen. Als beheerder milieustraat is het dan ook belangrijk dat je beschikt over leidinggevende capaciteiten, zodat medewerkers precies begrijpen wat het belang is van afvalscheiding. Als afval niet goed gescheiden wordt binnen de milieustraat kost het de gemeente over het algemeen meer geld om het afval af te kunnen voeren, omdat afvalverwerkingsbedrijven hierdoor extra handelingen moeten uitvoeren.

De belangrijkste taak als beheerder milieustraat is het houden van toezicht en het coördineren van de bezoekersstromen. Vooral in de weekenden kan het nogal eens druk zijn op de milieustraten, waardoor het houden van toezicht dan erg belangrijk is. Lang niet alle mensen weten vanzelf wel afval in welke container geplaatst moet worden. Het is de taak van de beheerder milieustraat en andere medewerkers om te voorkomen dat afval in de verkeerde bakken terecht komt. Ook is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor conflictbeheersing, omdat lang niet alle mensen het kunnen hebben als ze aangesproken worden op het verkeerd aanbieden van afval.

Binnen milieustraten werken over het algemeen ook regelmatig mensen die beperkte mogelijkheden hebben op de arbeidsmarkt. Als beheerder milieustraat ben je dan ook in de meeste gevallen een soort van leermeester om mensen een nieuwe kans te geven binnen de arbeidsmarkt. Deze mensen zijn vaak tijdelijk werkzaam binnen de milieustraat en kunnen wellicht op termijn andere werkzaamheden uitvoeren binnen de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een baan als vuilnisman, straatveger of als medewerker groenvoorzieningen.

Werkzaamheden milieustraat:

Nieuwe milieustraat:

Opleidingen tot beheerder milieustraat

Wie een carrière ambieert als beheerder milieustraat zal over het algemeen eerst de opleiding medewerker milieustraat moeten volgen, waarna een extra opleiding of cursus gevolgd kan worden tot beheerder milieustraat. Tijdens deze opleiding is er onder andere aandacht voor het inrichten van een milieustraat, soorten afval, hergebruik van afval, arbeidsomstandigheden, administratie, het leiding geven, het klantgericht handelen en conflictbeheersing. Deze opleiding moet gezien worden als een Mbo-opleiding op niveau drie.

Bedrijven waar een beheerder milieustraat werkzaam kan zijn

Als beheerder milieustraat ben je over het algemeen werkzaam als ambtenaar voor een gemeente. Daarnaast bestaan er grote bedrijven waar afval gebracht kan worden door particulieren en bedrijven, maar deze bedrijven kunnen over het algemeen niet vergeleken worden met een milieustraat.

Competenties beheerder milieustraat

De belangrijkste competentie als beheerder milieustraat is je verantwoordelijkheidsgevoel en je leidinggevende capaciteiten. Daarnaast heb je zeker een voorbeeldfunctie als beheerder milieustraat en ben je eigenlijk een soort van afvalcoach. Omdat je veel met verschillende soorten mensen te maken zal krijgen moeten je communicatieve vaardigheden goed zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, klantvriendelijkheid, overtuigingskracht en conflictbeheersing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beheerder milieustraat

Het arbeidsmarktperspectief als beheerder milieustraat is over het algemeen matig te noemen omdat de meeste gemeentes maar over één milieustraat beschikken. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als beheerder milieustraat. Dit is natuurlijk wel erg afhankelijk van de genoten opleidingen en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beheerder milieustraat

Als beheerder milieustraat ben je meestal werkzaam als ambtenaar en val je onder de gemeente cao, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een beheerder milieustraat zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl