Afvalsorteerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een afvalsorteerder of vuilsorteerder is verantwoordelijk voor het op de juiste manier scheiden en sorteren van afval, zodat de verschillende afvalsoorten op de juiste manier verwerkt kunnen worden. Het op de juiste manier scheiden en sorteren van afval zal in veel gevallen automatisch plaatsvinden door middel van moderne installaties. Maar in veel gevallen wordt er ook nog gebruik gemaakt van afvalsorteerders, omdat machines niet al het afval kunnen scheiden en sorteren. Afhankelijk van het soort afval zal een verwerkingsbedrijf verschillende soorten afvalsorteerders in dienst hebben. Over het algemeen zijn dit speciale afvalsorteerbedrijven, die bijvoorbeeld kunststoffen, papier of andere herbruikbare grondstoffen verwerken. De wegwerkzaamheden als afvalsorteerder zullen in de meeste gevallen niet aan te merken zijn als moeilijke werkzaamheden, echter kan het sorteren van afval in sommige gevallen wel aangemerkt worden als zware werkzaamheden door de mogelijke fysieke belasting. Ook het werktempo kan redelijk hoog zijn als de werkzaamheden plaatsvinden aan een lopende band. Het beroep afvalsorteerder moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het om verschillende soorten afval kan gaan waardoor ook de werkzaamheden per afvalsorteerder kunnen verschillen.

Als afvalsorteerbedrijven grofvuil verwerken maken ze over het algemeen geen of weinig gebruik van afvalsorteerders, maar dit kan per bedrijf en soort afval verschillen. Moderne installaties die afval scheiden noemt men ook wel scheidingslijnen. Deze scheidingslijnen kunnen afval scheiden door middel van trillingen, wind en magnetisme, maar kunnen niet al het afval scheiden. Na de scheidingslijn is het aan de afvalsorteerders of vuilsorteerders de taak om het laatste afval te scheiden zodat al het afval op de juiste manier verwerkt kan worden. Het scheiden van afval is noodzakelijk omdat het afval anders niet hergebruikt kan worden.

Afvalsorteerders zijn net zoals milieustraat medewerkers verantwoordelijk voor het scheiden van afval, met het verschil dat afvalsoortreders zelfstandig achteraf het afval moeten scheiden. Binnen milieustraten zien medewerkers van de gemeente er op toe dat de mensen het afval zelf scheiden zodat dit verwerkt kan worden. Huisvuil en ander soort vuil bevat in veel gevallen nog steeds afval dat dat daarin niet thuishoort, omdat het niet goed gescheiden is. Het zijn de afvalsorteerders die het afval alsnog scheiden zodat het afval op de juiste manier verwerkt kan worden.

Wat gebeurt er met uw huisvuil:

Van afval naar grondstof:

Opleidingen tot afvalsorteerder

Er bestaan geen erkende opleidingen tot afvalsorteerder. In de meeste gevallen worden nieuwe afvalsorteerders ingewerkt door ervaren collega's die gezien kunnen worden als leermeester. Wel is het denkbaar dat een afvalsorteerder een opleiding moeten volgen met betrekking tot het veilig werken, zoals een VCA-opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een afvalsorteerder werkzaam kan zijn

Een afvalsorteerder is over het algemeen werkzaam voor afvalverwerkingsbedrijven zoals een recyclebedrijf. Er bestaan tegenwoordig uiteenlopende soorten afvalverwerkingsbedrijven die verschillende soorten grondstoffen kunnen scheiden.

Competenties afvalsorteerder

De belangrijkste competentie van een afvalsorteerder is het verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het op de juiste manier scheiden van afval de kerntaak is. Daarnaast zal een afvalsorteerder tegen een relatief hoge werkdruk moeten kunnen omdat de werkzaamheden over het algemeen plaatsvinden aan een transportband. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, samenwerken, flexibiliteit, energie en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als afvalsorteerder

Het arbeidsmarktperspectief als afvalsorteerder is over het algemeen niet heel groot te noemen. Ondanks dat de meeste afvalsorteerbedrijven wel gebruik maken van afvalsorteerders worden de werkzaamheden steeds vaker overgenomen door moderne installaties en robots die zelfstandig het afval kunnen scheiden. Er bestaan als afvalsorteerder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van opleidingen die de arbeidskansen vergroten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris afvalsorteerder

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven als afvalsorteerder, omdat een afvalsorteerder voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Een afvalsorteerder zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1600 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Het is niet ondenkbaar dat een afvalsorteerder niet fulltime werkzaam is als afvalsorteerder en dat de afvalsorteerder werkzaam is via een uitzendbureau.

Mijnzzp.nl