Afvalsorteerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een afvalsorteerder is verantwoordelijk voor het scheiden en sorteren van afval, zodat afval op de juiste manier verwerkt kan worden. Het scheiden en sorteren van afval zal in veel gevallen geautomatiseerd uitgevoerd worden, echter kan niet al het afval geautomatiseerd gescheiden worden. In die gevallen zal er gebruikgemaakt worden van afvalsorteerders. Over het algemeen zijn dit afvalsorteerbedrijven, die kunststoffen, papier, metalen of andere herbruikbare grondstoffen recyclen voor hergebruik. De werkzaamheden van een afvalsorteerder zijn niet moeilijk, echter kan het sorteren van afval wel aangemerkt worden als zware arbeid door de fysieke belasting. Ook het werktempo kan hoog zijn als de werkzaamheden plaatsvinden aan een lopende band. Moderne installaties die afval scheiden noemt men scheidingslijnen. Deze scheidingslijnen kunnen afval scheiden door middel van trillingen, wind en magnetisme, maar kunnen niet al het afval scheiden. Na de scheidingslijn is het de verantwoordelijkheid van de afvalsorteerders om het laatste afval te scheiden, zodat afval op de juiste manier verwerkt kan worden. Het scheiden van afval is noodzakelijk, omdat het afval anders niet hergebruikt kan worden. Vooral als een verwerkingsbedrijf afhankelijk is van een schoon eindproduct is het belangrijk dat er geen verkeerde materialen achterblijven. De meeste afvalsorteerbedrijven zullen de gesorteerde grondstoffen verkopen of zelf verwerken tot nieuwe producten. Het beroep afvalsorteerder komt tegenwoordig steeds meer voor, omdat er steeds meer bedrijven zijn die zich richten op het hergebruiken van grondstoffen. Het beroep afvalsorteerder zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ongeschoolde arbeid. Afvalsorteerders kunnen ook intern werkzaam zijn voor bedrijven, die met veel afval te maken hebben. In dat geval ben je verantwoordelijk voor het netjes scheiden van afval, zodat het afval op de juiste manier aangeboden kan worden.

Een afvalsorteerder is dus verantwoordelijk voor het scheiden en sorteren van afval. Andere benamingen voor afvalsorteerder zijn vuilsorteerder of facilitair medewerker. Afvalsorteerders zijn net zoals milieustraat medewerkers verantwoordelijk voor het scheiden van afval, met het verschil dat afvalsorteerders achteraf het afval moeten scheiden. Binnen milieustraten zien medewerkers van de gemeente er op toe dat aanbieders het afval op de juiste manier scheiden, zodat dit verwerkt kan worden. Dit is een belangrijk verschil met huisvuil, dat in de meeste gevallen niet netjes gescheiden is. Het zijn de afvalsorteerders die het afval alsnog scheiden, zodat het afval op de juiste manier verwerkt kan worden. Het is niet zo dat afvalsorteerders alleen te maken hebben met huisvuil. Denk bijvoorbeeld ook aan oud ijzer dat voorzien is van glas, kunststof of hout. Voordat ijzer gesmolten kan worden is het belangrijk om alle vreemde grondstoffen te verwijderen. Het sorteren van afvalstromen heeft natuurlijk alles te maken met duurzaamheid.

Afval sorteren

Het op de juiste manier scheiden en sorteren van afval heeft tegenwoordig steeds meer aandacht, omdat het hergebruiken van grondstoffen duurzaam is. Denk bijvoorbeeld ook aan demontage medewerkers, die niks anders doen dan afgedankte apparaten demonteren, zodat alle grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit gaat vaak om huishoudelijke apparaten, zoals oude koelkasten of televisies. Het demonteren van apparaten zal in de meeste gevallen met de hand uitgevoerd worden, net zo als het scheiden van afval. Zoals eerder omschreven kan een afvalsorteerder ook intern werkzaam zijn voor bedrijven, die veel te maken hebben met afvalstromen. In dat geval zal je meestal werkzaam zijn binnen een magazijn als magazijnmedewerker. In dat geval ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het netjes scheiden van al het karton, piepschuim, plastic en andere materialen.

Wat gebeurt er met uw huisvuil:

Van afval naar grondstof:

Opleidingen tot afvalsorteerder

Voor het beroep afvalsorteerder is het niet nodig om een opleiding te volgen, omdat de werkzaamheden aangemerkt moeten worden als ongeschoolde arbeid. De meeste afvalsorteerders worden intern ingewerkt door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als je leermeester. Wel is het denkbaar dat een afvalsorteerder een opleiding moeten volgen met betrekking tot het veilig werken, zoals een VCA-opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er, dan is het nodig om een boekhouding op te zetten. Dit kan je het beste doen door middel van een goede online boekhouding.

Bedrijven waar een afvalsorteerder werkzaam kan zijn

Een afvalsorteerder is meestal werkzaam voor een afvalverwerkingsbedrijf, zoals een recyclebedrijf. Er bestaan tegenwoordig verschillende afvalverwerkingsbedrijven, die verschillende grondstoffen kunnen verwerken. Daarnaast kan een afvalsorteerder werkzaam zijn voor andere bedrijven die te maken hebben met afvalstoffen. Denk hierbij aan expediteurs en aan distributiecentrums. Een afvalsorteerder kan ook werkzaam zijn via een uitzendbureau.

Competenties afvalsorteerder

De belangrijkste competentie van een afvalsorteerder is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het op de juiste manier scheiden van afval belangrijk is. Daarnaast zal een afvalsorteerder tegen een hoge werkdruk moeten kunnen, omdat de werkzaamheden meestal plaatsvinden aan een transportband. Een andere belangrijke competentie is veiligheid, omdat je te maken hebt met installaties en machines. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, inzicht, samenwerken, flexibiliteit, energie en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als afvalsorteerder

Het arbeidsmarktperspectief van een afvalsorteerder is redelijk te noemen. Ondanks dat de meeste afvalsorteerbedrijven gebruikmaken van afvalsorteerders worden de werkzaamheden steeds vaker overgenomen door moderne installaties en robots, die zelfstandig het afval kunnen scheiden. Er bestaan als afvalsorteerder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van opleidingen die de arbeidskansen vergroten. Wel is het denkbaar dat een ervaren afvalsorteerder kan werken als ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris afvalsorteerder

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een afvalsorteerder voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Een afvalsorteerder zal meestal een salaris verdienen tussen de 1600 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Het is denkbaar dat een afvalsorteerder niet fulltime werkzaam is als afvalsorteerder en dat de afvalsorteerder werkzaam is via een uitzendbureau.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Afvalsorteerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Afvalsorteerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl