Strandjutter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een strandjutter is een persoon die hobbymatig op het strand zoekt naar aangespoelde goederen. Dit betreft over het algemeen goederen die van een zeeschip overboord geslagen zijn. Ondanks dat iedereen kan jutten langs het strand is het strandjutten wel aan regels gebonden. Een strandjutter heeft officieel gezien te maken met het strandrecht. Het strandrecht is omschreven binnen de wet op de strandvonderij. Dit houdt bijvoorbeeld in dat strandjutters officieel verplicht zijn om alle gevonden goederen aan te geven bij de politie of de strandvonder. De strandvonder is in de meeste gevallen de burgemeester. De politie en de strandvonder zijn officieel verplicht om alle gevonden goederen te bewaren tot de rechtmatige eigenaar de goederen komt opeisen. Het zomaar meenemen van gevonden goederen als strandjutter is dus illegaal. Het strandjutten komt het tegenwoordig niet veel meer voor, omdat schepen beter geworden zijn en er dus minder vaak ongelukken gebeuren met schepen die hun lading verliezen. Het beroep strandjutter is in vroegere dagen ontstaan uit pure noodzaak, omdat de mensen arm waren en simpelweg op zoek waren naar bruikbare materialen en goederen langs de kust. Ook tegenwoordig spoelen er nog regelmatig goederen aan langs de kust. Dit zal tegenwoordig minder vaak losse lading betreffen, omdat de meeste goederen met speciale zeecontainers vervoerd worden. Aangespoelde goederen worden meestal geclaimd door de verzekeringsmaatschappij van het schip dat de lading is verloren. Soms komt het voor dat de beschadigde goederen via een veiling verkocht worden en de strandjutter een vindersloon krijgt van de opbrengst. Ondanks dat het beroep strandjutter niet veel meer voorkomt zijn er wel redelijk veel mensen die spontaan gaan strandjutten als ze horen dat er goederen aanspoelen. Strandjutten is niet illegaal, maar gevonden goederen mogen niet zomaar meegenomen worden van het strand.

Een strandjutter zoekt dus naar aan waardevolle aangespoelde goederen, die in de meeste gevallen afkomstig zijn van zeeschepen. Tegenwoordig maken containerschepen gebruik van zeecontainers, die niet zomaar van een containerschip kunnen afvallen. Zeecontainers worden op een speciale manier vastgesjord door zogenaamde sjorders. Sjorders zijn havenarbeiders die verantwoordelijk zijn voor het vastkoppelen van alle zeecontainers, zodat zeecontainers niet bij de eerste de beste storm overboord kunnen vallen. Alleen tijdens extreme weersituaties komt het nog sporadisch voor dat containers overboord vallen. Luxe goederen, zoals consumentengoederen, die aanspoelen op een strand zijn in de meeste gevallen niet waardevol meer, omdat de meeste goederen schade opgelopen hebben door het water. Dit neemt niet weg dat dit soort goederen als strandjutter niet zomaar meegenomen mogen worden. In veel gevallen zal de verzekeringsmaatschappij de goederen claimen om bijvoorbeeld nog te kunnen veilen aan een opkoper. Ook het vernietigen van de handel kan voorkomen als de goederen total loss zijn. In de meeste gevallen zullen de goederen niet meer gebruikt kunnen worden, omdat de goederen schade opgelopen hebben. Zoals eerder omschreven zal de politie en/of de burgemeester toezien op het strandjutten, zodat aangespoelde goederen niet zomaar door iedereen meegenomen worden.

Wat doet een strandjutter allemaal

Het is niet zo dat de moderne strandjutter alleen zoekt naar waardevolle goederen langs de kustlijn. Een strandjutter kan ook gewoon jutten om afval te verzamelen dat is aangespoeld op het strand. De meeste gemeentes bieden tegenwoordig speciale tassen aan, die strandjutters kunnen gebruiken om los afval te verzamelen op het strand. Dit soort strandjutters kan verder niet zomaar vergeleken worden met de klassieke strandjutters. Het verzamelde afval kan in de meeste gevallen bij verschillende strandtenten ingeleverd worden waarna gemeentearbeiders het afval op de juiste manier zullen verwerken. De klassieke strandjutters waren wel actief aan het zoeken naar waardevolle goederen die ze konden verkopen of gebruiken. Het strandjutten naar waardevolle goederen, zoals televisies of computers, heeft in de meeste gevallen geen zin omdat de goederen in de meeste gevallen niet meer zullen werken door het zoute water. Ook is het verboden om eventuele zeecontainers zomaar te openen, omdat er sprake kan zijn van schadelijke gassen in zeecontainers.

Strandjutter:

Opleiding tot strandjutter

Er zijn geen opleidingen tot strandjutter. Een strandjutter was in het verleden meestal een arbeider die uit armoede aan het strandjutten was. Tegenwoordig moeten de meeste strandjutters aangemerkt worden als hobbyisten, die voor hun plezier aan het strandjutten zijn. Daarnaast kan een strandjutter uit milieukundig oogpunt aan het strandjutten zijn. Iedereen kan verder actief zijn als strandjutter. Er zijn tegenwoordig ook museums waar de geschiedenis van het strandjutten te zien is, zoals het wrakkenmuseum op Terschelling.

Bedrijven waar een strandjutter werkzaam kan zijn

Een strandjutter is niet werkzaam voor bedrijven. Een strandjutter moet aangemerkt worden als hobbyist, die voor zijn plezier actief is als strandjutter. In het verleden waren strandjutters alleen actief om gratis aan goederen te kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van hout dat gebruikt kon worden als kachelhout. Alleen de gemeente Vlieland heeft binnen Nederland officieel een strandjutter in dienst.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als strandjutter zijn niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij die in de andere branches wel hebben omschreven. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Strandjutter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Strandjutter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl