Tassenontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep tassenontwerper
Werken als zelfstandig tassenontwerper
Eigen tassen ontwerpen
Louis Vuitton
Topontwerper maakt unieke Schipholtas:
Opleidingen tot tassenontwerper
Bedrijven waar een tassenontwerper werkzaam kan zijn
Competenties tassenontwerper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tassenontwerper
Arbeidsvoorwaarden en salaris tassenontwerper
Eigen bedrijf starten als Tassenontwerper
Boekhoudprogramma vergelijken Tassenontwerper

Beroep tassenontwerper

Een tassenontwerper is een modeontwerper, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en maken van tassen. Als tassenontwerper kan je aangemerkt worden als ambachtelijk vakman of vakvrouw, omdat het maken van tassen veel handwerk betreft. Het ontwerpen van tassen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Er zijn dan ook redelijk veel modeontwerpers, die zich richten op het ontwerpen en maken van exclusieve tassen, die van leer of andere materialen gemaakt worden. Als tassenontwerper is het belangrijk dat je beschikt over creativiteit en inspiratie om tot unieke en vooral bijzondere tassen te kunnen komen. De meeste modeontwerpers besteden veel tijd aan het bedenken en ontwerpen van nieuwe designs. Ook de herkenbaarheid van tassen speelt een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan het terug laten komen van bijzondere stiksels, plooien, kleuren of opdrukken. Hierdoor creëert een tassenontwerper exclusiviteit en een eigen handschrift. Tassen worden tegenwoordig gezien als modeaccessoire, die een bijzondere aanvulling geven op de kledingoutfit. Het zijn niet alleen de vrouwen die een tas dragen, omdat ook steeds meer heren een tas dragen. Het dragen van een bijzondere tas is een makkelijke manier om je te onderscheiden van andere mensen. Het ontwerpen en maken van eigen design tassen heeft vooral op vrouwen een grote aantrekkingskracht. Het uiteindelijke doel van een tassenontwerper is meestal het in de markt zetten van een eigen tassenlijn. De meeste tassenontwerpers werken met leer, omdat leer een ideaal materiaal is om te verwerken tot tas. Als tassenontwerper heb je veel te maken met patroontekenen, het bewerken van leer, het uitsnijden van leer en het naaien van leer. Het is denkbaar dat een tassenontwerper ook andere modeaccessoires zal ontwerpen en maken. Denk bijvoorbeeld aan riemen, koffers en andere accessoires, die in veel gevallen van leer gemaakt worden. Vanzelfsprekend is het beroep tassenontwerper aan te merken als bijzonder beroep.

Werken als zelfstandig tassenontwerper

Een tassenontwerper is dus een modeontwerper, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en maken van tassen. In de meeste gevallen kan een tassenontwerper ook aangemerkt worden als stylist, omdat styling niet los gezien kan worden van het ontwerpen van tassen. Zoals eerder omschreven werken de meeste tassenontwerpers met leer, omdat leer de juiste eigenschappen heeft om te verwerken tot tas. De moderne tas is tegenwoordig niet meer weg te denken en wordt gezien als luxeproduct, die voor vrouwen net zo belangrijk is als een parfum of sieraad. De meeste grote bekende kleding-, cosmetica- of parfumerie merken hebben tegenwoordig een eigen tassenlijn. De tassenindustrie is tegenwoordig groot en de bekende merken komen steeds met nieuwe tassen op de markt, die meestal herkenbaar zijn door vaste details, zoals doorgestikte naden of logo's. Er zijn tegenwoordig verschillende winkels, die zich alleen richten op de verkoop van exclusieve tassen. Binnen Nederland bestaat er tegenwoordig ook een tassenmuseum, waar de meeste exclusieve en bijzondere tassen te bewonderen zijn.

Eigen tassen ontwerpen

Het ontwerpen van eigen tassen vraagt om de nodige creativiteit en inspiratie, waarbij het belangrijk is om te kijken naar de functionaliteit van tassen. De functionaliteit van tassen speelt net zo als het ontwerp ervan een belangrijke rol. Als tassenontwerper is het belangrijk dat je zelfstandig patroontekeningen kan maken, die nodig zijn om alle materialen te kunnen uitwerken. Ook het overweg kunnen met een naaimachine speelt een belangrijke rol als tassenontwerper. Het is niet zo dat alleen modeontwerpers tassen ontwerpen en maken. Er zijn ook veel hobbyisten die het leuk vinden om een eigen tas te ontwerpen en te maken. Het zijn meestal wel de modeontwerpers, die zich richten op het lanceren van een eigen tassenlabel. Het lanceren van een eigen tassenlabel is niet makkelijk en vraagt om veel doorzettingsvermogen. Als tassenontwerper kan het enorm helpen als bekende artiesten je tas dragen.

Louis Vuitton

Louis Vuitton is een van de bekendste en grootste merken op gebied van tassen, maar ook op andere gebieden zoals koffers, kleding en andere accessoires. De producten kenmerken zich door hun bijzondere kwaliteit en luxe. Louis Vuitton is opgericht in 1854 en het bedrijf hield zich toen al bezig met het ontwerpen van tassen, koffers en accessoires. De bekende letters L en V die tegenwoordig afgebeeld worden als merk zijn het voor het eerst toegepast in 1896. Louis Vuitton is gevestigd in Parijs en maakt onderdeel uit van Christian Dior. Deze keten heeft wereldwijd ongeveer 2400 winkels en ongeveer 75.000 mensen in dienst.

Topontwerper maakt unieke Schipholtas:

Opleidingen tot tassenontwerper

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot tassenontwerper. Een mogelijke geschikte opleiding die veel raakvlakken heeft, is de Mbo-opleiding lederwarenmaker (creatief vakmanschap). De opleiding creatief vakman is een opleiding op Mbo-niveau vier en zal ongeveer vier jaar in beslag nemen. Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. De meeste tassenontwerpers zijn werkzaam als ondernemer. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een tassenontwerper werkzaam kan zijn

Een tassenontwerper zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Als een tassenontwerper beschikt over een eigen winkel kan ook de benaming middenstander van toepassing zijn. Het beroep tassenontwerper komt in loondienst niet voor. Het is denkbaar dat een tassenontwerper ook andere kleding accessoires zal ontwerpen en maken. Vanzelfsprekend hoeft een tassenontwerper niet beroepsmatig actief te zijn. Het ontwerpen en maken van tassen is voor redelijk veel mensen een hobby.

Competenties tassenontwerper

De belangrijkste competenties van een tassenontwerper is creativiteit. Daarnaast moet een tassenontwerper over materiaalkennis beschikken en de juiste verwerkingstechnieken beheersen. Ook doorzettingsvermogen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het ontwerpen van een succesvolle eigen tassenlijn niet makkelijk is. Als je werkzaam bent als ondernemer zul je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Ook het netwerken speelt binnen de modebranche een belangrijke rol. Een andere belangrijke competentie is het volgen van de laatste trends. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, kennis, exclusiviteit, kwaliteit, energie, presteren, presenteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tassenontwerper

Het arbeidsmarktperspectief van een tassenontwerper is niet van toepassing, omdat de meeste tassenontwerpers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen. De doorgroeimogelijkheden van een tassenontwerper moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de modebranche, waardoor iedereen je tassen wil dragen. Ook het starten van een eigen fashion blog kan helpen bij het doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tassenontwerper

Als ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing op dit beroep. Wat een tassenontwerper precies zal verdienen is natuurlijk niet zomaar aan te geven, omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van je verkopen en andere onkosten zoals huur en reclame. Er zijn overigens niet veel ondernemers die een volwaardig bestaan weten op te bouwen uit het ontwerpen en verkopen van hun eigen tassen.

Eigen bedrijf starten als Tassenontwerper

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tassenontwerper, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Tassenontwerper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tassenontwerper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tassenontwerper.

Mijnzzp.nl