Tassenontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een tassenontwerper is een modeontwerper die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en maken van tassen. Het beroep tassenontwerper c.q. tassenmaker is de laatste jaren steeds bekender geworden. Steeds meer modeontwerpers richten zich dan ook op het ontwerpen en maken van exclusieve tassen, die van leer of andere materialen gemaakt worden. Een tassenmaker maakt meestal ook andere accessoires zoals riemen, koffers en andere kleine accessoires, die in veel gevallen ook van leer gemaakt worden. Een tas wordt tegenwoordig als een echte modeaccessoire gezien, waar mensen soms veel geld voor over hebben. Als tassenontwerper zal je over de nodige creativiteit moeten beschikken zodat er een uniek exemplaar ontstaat dat bij een grote doelgroep aanslaat. Het is niet ondenkbaar dat een tassenontwerper ook andere kledingstukken zal ontwerpen en maken, echter kan dit wel per tassenontwerper verschillen. Tassen zijn populaire accessoires, die door veel mensen gedragen worden. Het zijn niet alleen de vrouwen die gebruik maken van unieke tassen, omdat tegenwoordig ook veel heren gebruik maken van tassen. Tassen zijn in veel gevallen unieke modeaccessoires, waardoor mensen zich kunnen onderscheiden van andere mensen. Vooral de grotere bekende tassenmerken doen het over het algemeen zeer goed, omdat hun tassen gezien worden als uniek.

De moderne tas is tegenwoordig niet meer weg te denken en wordt gezien als een echt luxeproduct die voor vrouwen net zo belangrijk kan zijn als een goed parfum of sieraad. De meeste grote bekende kleding-, cosmetica- of parfumeriemerken hebben tegenwoordig ook een eigen tassenlijn omdat deze bedrijven ook op de populariteit van tassen willen inspelen. De tassenindustrie is tegenwoordig zeer groot en de bekende merken komen steeds weer met nieuwe bijzondere tassen op de markt die meestal heel herkenbaar zijn door bepaalde details zoals doorgestikte naden of specifiek materiaalgebruik. Er zijn tegenwoordig diverse winkels die zich alleen nog maar richten op de verkoop van exclusieve tassen. Binnen Nederland bestaat er overigens ook een tassenmuseum waar de meeste exclusieve en bijzondere tassen te bewonderen zijn.

Louis Vuitton

Louis Vuitton is een van de bekendste en grootste merken op gebied van tassen maar ook op andere gebieden zoals koffers, kleding en andere accessoires. De producten kenmerken zich door hun bijzondere kwaliteit en luxe. Louis Vuitton is opgericht in 1854 en het bedrijf hield zich toen al bezig met het ontwerpen van tassen, koffers en accessoires. De bekende letters L en V die tegenwoordig afgebeeld worden als merk zijn het voor het eerst toegepast in 1896. Louis Vuitton is gevestigd in Parijs en maakt onderdeel uit van Christian Dior. Deze keten heeft wereldwijd ongeveer 2400 winkels en ongeveer 75.000 mensen in dienst.

Exclusieve tassenmerken

  • Armani
  • Bottega Veneta
  • Burberry
  • Chanel
  • Dior
  • Fendi
  • Gucci
  • Hermès
  • Louis Vuitton
  • Ferragamo en Prada

Topontwerper maakt unieke Schipholtas:

Louis Vuitton tas herkennen:

Opleidingen tot tassenontwerper

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep tassenontwerper maar er zijn zeker wel andere opleidingsmogelijkheden die grote raakvlakken hebben zoals de Mbo-opleiding lederwarenmaker (creatief vakmanschap). Wie een opleiding tot tassenontwerper wenst te volgen zal over de nodige creativiteit en doorzettingsvermogen moeten beschikken omdat dit soort opleidingen veel zelfstandigheid en creativiteit zullen vragen. De opleiding creatief vakman is een opleiding op Mbo-niveau vier en zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Tijdens deze opleiding zal er natuurlijk ook veel aandacht besteed worden aan vormgeving. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie ook de beroepen leerlooier en hoedenmaker.

Bedrijven waar een tassenontwerper werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een tassenontwerper werkzaam zijn als ondernemer en niet in loondienst. Het beroep tassenontwerper betreft een zeer specifiek beroep dat niet zomaar voorkomt in loondienst. Met andere woorden zullen bedrijven niet snel zoeken naar een tassenontwerper. Een tassenontwerper moet eerder gezien worden als een creatief vakman of vakvrouw, die ook aangemerkt kan worden als modeontwerper.

Competenties tassenontwerper

De belangrijkste competenties als tassenontwerper zijn creativiteit en vakmanschap. Creativiteit en vakmanschap zijn twee woorden die als modeontwerper eigenlijk niet los van elkaar gezien kunnen worden. Daarnaast kan doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het ontwerpen van tassen over het algemeen niet heel makkelijk is. Omdat je meestal als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn moet je kunnen netwerken en commercieel zijn. Ook het volgen van de laatste trends kan als tassenontwerper aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, inspiratie, energie, inzicht, samenwerken, presteren en lef.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tassenontwerper

Arbeidsmarktperspectief als tassenontwerper is niet echt van toepassing, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Daarnaast is het zo dat een tassenontwerper over het algemeen werkzaam is als ondernemer. Met andere woorden heeft een tassenontwerper in de meeste gevallen niks te maken met arbeidsmarktperspectief, omdat een tassenontwerper zelf het arbeidsmarktperspectief moet bepalen als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden als tassenontwerper moeten gezien worden in het doorbreken, waardoor de naamsbekendheid zal toenemen. In dat geval kan een tassenontwerper wellicht gezien worden als influencer met betrekking tot tassenontwerper.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tassenontwerper

Als ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing op dit beroep. Wat een tassenontwerper precies zal verdienen is natuurlijk niet zomaar aan te geven omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van je verkopen en andere onkosten zoals huur en reclame. Er zijn overigens niet veel ondernemers die een volwaardig bestaan weten op te bouwen uit het ontwerpen en verkopen van hun eigen tassen.

Mijnzzp.nl