Tassenontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep tassenontwerper c.q. tassenmaker is de laatste jaren steeds bekender geworden. Steeds meer modeontwerpers richten zich op het ontwerpen en maken van exclusieve tassen die van leer of andere materialen gemaakt worden. Een tassenmaker maakt meestal ook andere accessoires zoals riemen, koffers en andere kleine accessoires die in veel gevallen ook van leer gemaakt worden. Een tas wordt tegenwoordig als een echte modeaccessoire gezien waar mensen soms veel geld voor over hebben. Als tassenontwerper zal je over de nodige creativiteit moeten beschikken zodat er een uniek exemplaar ontstaat die bij een grote doelgroep aanslaat.

De moderne tas is tegenwoordig niet meer weg te denken en wordt gezien als een echt luxeproduct die voor vrouwen net zo belangrijk kan zijn als een goed parfum of sieraad. De meeste grote bekende kleding-, cosmetica- of parfumeriemerken hebben tegenwoordig ook een eigen tassenlijn omdat deze bedrijven ook op de populariteit van tassen willen inspelen. De tassenindustrie is tegenwoordig zeer groot en de bekende merken komen steeds weer met nieuwe bijzondere tassen op de markt die meestal heel herkenbaar zijn door bepaalde details zoals doorgestikte naden of specifiek materiaalgebruik. Er zijn tegenwoordig diverse winkels die zich alleen nog maar richten op de verkoop van exclusieve tassen. Binnen Nederland bestaat er overigens ook een tassenmuseum waar de meeste exclusieve en bijzondere tassen te bewonderen zijn.

Louis Vuitton

Louis Vuitton is een van de bekendste en grootste merken op gebied van tassen maar ook op andere gebieden zoals koffers, kleding en andere accessoires. De producten kenmerken zich door hun bijzondere kwaliteit en luxe. Louis Vuitton is opgericht in 1854 en het bedrijf hield zich toen al bezig met het ontwerpen van tassen, koffers en accessoires. De bekende letters L en V die tegenwoordig afgebeeld worden als merk zijn het voor het eerst toegepast in 1896. Louis Vuitton is gevestigd in Parijs en maakt onderdeel uit van Christian Dior. Deze keten heeft wereldwijd ongeveer 2400 winkels en ongeveer 75.000 mensen in dienst.

Bekende tassenmerken

 • Coach
 • Hugo Boss
 • Calvin Klein
 • Michael Kors
 • Kate Spade
 • Furla Longchamp

Exclusieve tassenmerken

 • Armani
 • Bottega Veneta
 • Burberry
 • Chanel
 • Dior
 • Fendi
 • Gucci
 • Hermès
 • Louis Vuitton
 • Ferragamo en Prada

Topontwerper maakt unieke Schipholtas:

Louis Vuitton tas herkennen:

Opleidingen tot tassenontwerper

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep tassenontwerper maar er zijn zeker wel andere opleidingsmogelijkheden die grote raakvlakken hebben zoals de Mbo-opleiding lederwarenmaker (creatief vakmanschap). Wie een opleiding tot tassenontwerper wenst te volgen zal over de nodige creativiteit en doorzettingsvermogen moeten beschikken omdat dit soort opleidingen veel zelfstandigheid en creativiteit zullen vragen. De opleiding creatief vakman is een opleiding op Mbo-niveau vier en zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Tijdens deze opleiding zal er natuurlijk ook veel aandacht besteed worden aan vormgeving. Zie voor meer informatie ook de beroepen leerlooier en hoedenmaker.

Bedrijven waar een tassenontwerper werkzaam kan zijn

Als tassenontwerper zal je doorgaans werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst, al bestaan hier wel, op kleine schaal, mogelijkheden voor. De meeste bekende tassenmerken zijn niet in Nederland gevestigd.

Competenties tassenontwerper

De belangrijkste competentie als tassenontwerper zijn natuurlijk creativiteit en vakmanschap die je verkrijgt door het volgen van een goede opleiding. Omdat je meestal als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn moet je natuurlijk kunnen netwerken en commercieel zijn. Als tassenontwerpers zal je zeker over doorzettingsvermogen moeten beschikken omdat het ontwerpen en verkopen van je eindproduct zeker niet gemakkelijk zal zijn. Grote bedrijven zijn tenslotte financieel in staat tot uitgebreide reclamecampagnes.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tassenontwerper

Omdat wij er vanuit gaan dat je als tassenontwerper werkzaam bent als ondernemer heb je niet echt te maken met een arbeidsmarktperspectief. De doorgroeimogelijkheden als tassenontwerper heb je zelf in de hand door een succesvolle tassenlijn te ontwerpen, hier grote bekendheid aan weet te geven en je naamsbekendheid weet te vergroten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tassenontwerper

Als ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing op dit beroep. Wat een tassenontwerper precies zal verdienen is natuurlijk niet zomaar aan te geven omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van je verkopen en andere onkosten zoals huur en reclame. Er zijn overigens niet veel ondernemers die een volwaardig bestaan weten op te bouwen uit het ontwerpen en verkopen van hun eigen tassen.

Mijnzzp.nl