Stewardess

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een stewardess of steward is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden aan boord van een passagiersvliegtuig, zoals het verzorgen van de passagiers en de algemene veiligheid aan boord van het vliegtuig. Als stewardess maak je onderdeel uit van het cabinepersoneel. De purser is de leidinggevende van het cabinepersoneel. De hoofdtaak van een stewardess is het toezien op de veiligheid aan boord van het vliegtuig en niet het rondbrengen van eten en drinken, ondanks dat deze taak ook toebehoort tot de werkzaamheden van een stewardess of steward. Een stewardess is daarnaast een belangrijk visitekaartje van de vliegmaatschappij en daarom kan een stewardess ook gezien worden als een gastvrouw. Het beroep stewardess heeft over het algemeen een grote aantrekkingskracht op mensen die graag meer van de wereld willen zien, en kan daarom aangemerkt worden als een populair beroep binnen de reis- en transportwereld. Het worden van een stewardess is niet aan iedereen voorbehouden, omdat de meeste vliegtuigmaatschappijen strenge toelatingsnormen hanteren met betrekking tot nieuwe stewardessen en stewards. Ook de opleiding zelf tot stewardess is tegenwoordig pittig te noemen, omdat een stewardess uiteenlopende soorten trainingen moet doorlopen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van evacuatieprocedures, aan brandbestrijding en aan het op de juiste manier handelen in noodsituaties. Ook in-flight service zal over het algemeen een belangrijk onderdeel vormen binnen de opleiding. Een andere benaming voor stewardess of steward kan ook zijn luchtvaartdienstverlener.

Het is een mistverstand dat een stewardess alleen eten en drinken rond brengt tijdens een vlucht. Een stewardess doet veel meer dan dat, en de opleiding tot stewardess gaat veel verder dan alleen het eten en drinken rond brengen. Tijdens de opleiding leert stewardess alles met betrekking tot veiligheidsprocedures en hoe te handelen tijdens onverwachte zaken. De trainingen die een stewardess moet doorgaan zijn zeer uitgebreid. Natuurlijk is ook de service aan de passagiers zeer belangrijk, en zal tijdens de opleiding uitgebreid aan bod komen. Maar hoe belangrijk de service ook mag zijn aan boord, het is wel zo dat een stewardess er in de eerste plaats is voor de veiligheid aan boord. Zo krijgt een stewardess of steward ook een meerdaagse cursus in het geven van EHBO.

Voor een vlucht krijgt het cabinepersoneel een briefing over alle bijzonderheden van de vlucht. Tijdens de briefing worden alle aspecten van de vlucht doorgenomen, zoals het aantal passagiers, het weer en de route van de vlucht. Wanneer alle passagiers aan boord zijn zal de stewardess of steward uitleggen aan de passagiers wat deze moeten doen in geval van nood. Maar ook tijdens de vlucht zal een stewardess steeds op de veiligheidsregels letten, zoals het wel om hebben van de gordels als dat nodig is. Naast het rondbrengen van eten en drinken kan de stewardess veel meer zaken aanbieden zoals extra kussen en vragen van passagiers beantwoorden. Ook kan het zijn dat bepaalde passagiers extra aandacht nodig hebben, zoals ouderen en ouders met kinderen.

Stewardess of steward worden

Vliegmaatschappijen hebben vaak veel aanmeldingen voor het beroep stewardess of steward, en hebben strenge eisen voordat iemand aan de opleiding mag beginnen. De eisen kunnen per maatschappij verschillen, maar enkele belangrijke eisen zijn dat een stewardess of steward minimaal 18 jaar moet zijn, minimaal een havo diploma met bezitten, de Engelse taal moet beheersen, geen strafblad mag hebben, moet kunnen zwemmen, geen grote oogafwijking mag hebben, de lengte en gewicht in verhouding zijn en natuurlijk vriendelijk moet overkomen.

Het werken als stewardess of steward is niet alleen maar leuk en kan zelfs zwaar zijn op bepaalde momenten. In een vliegtuig zitten vaak veel mensen die allemaal dicht op elkaar zitten. Soms kunnen mensen hierdoor geïrriteerd raken, en kunnen ze daardoor vervelend doen. Een stewardess moet hier tegen kunnen en professioneel blijven. Ook het maken van lange dagen en de verschillende tijdzones kan invloed hebben op een stewardess of steward. Daarnaast is het zo dat in een vliegtuig er relatief veel herrie is en de luchtvochtigheid vaak laag is met 5 procent.

Make-up en kleding van een Stewardess of steward

De kleding die gedragen zal worden tijdens het werk is vaak verplicht gesteld door de maatschappij. Niet alleen de kleding is voorgedragen, ook de manier van dragen is vastgelegd door de maatschappij. Ook het dragen van make-up is aan regels gebonden. Verder moet de uiterlijke verzorging van de stewardess of steward piekfijn zijn, zoals schone handen en het niet dragen van te veel sieraden. Zichtbare tatoeages zijn al helemaal verboden als stewardess of steward.

Opleiding stewardess:

Stewardess Transavia:

Opleidingen tot stewardess

Om als stewardess of als steward te kunnen zijn diverse opleidingsmogelijkheden die gevolgd kunnen worden. Tegenwoordig zijn er ook via school op Mbo-niveau opleidingsmogelijkheden tot stewardess, maar is het ook mogelijk om een particuliere opleidingen te volgen tot het beroep stewardess of steward. De selectie als stewardess om aangenomen te worden voor de opleiding is wel zeer streng, en lang niet alle kandidaten worden aangenomen voor de stewardessopleiding. De opleidingsduur tot stewardess kan per opleiding verschillen tussen de zes maanden en ongeveer twee jaar. Na de opleiding mag je jezelf dan luchtvaartdienstverlener noemen, en ben je klaar voor het echte werk. Met de opleiding tot stewardess kan je overigens ook andere taken uitvoeren voor een luchtvaartmaatschappij, zoals front office medewerker. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een stewardess werkzaam kan zijn

Als stewardess werk je natuurlijk voor een luchtvaartmaatschappij. Naast het uitvoeren van je werkzaamheden als stewardess in een vliegtuig zijn er doorgaans ook andere plekken waar je je werkzaamheden kan uitvoeren voor de maatschappij, zoals hierboven omschreven.

Competenties stewardess

Als stewardess wordt er doorgaans behoorlijk veel van je verwacht zoals vriendelijk zijn, het beheersen van vreemde talen, dat je geen strafblad hebt, je kan zwemmen, je geen zichtbare tatoeages of piercings hebt, service weet te bieden en dat je uiterlijke verzorging op orde is. Als stewardess ben je het visitekaartje voor een maatschappij en straal je dit altijd uit. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor de algemene veiligheid, waar dan ook zwaar op getraind zal worden tijdens de opleiding. Ook communicatie in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie als stewardess is conflictbeheersing, omdat het als stewardess ook kan voorkomen dat je met lastige passagiers te maken krijgt. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, motivatie, energie, passie en dienstbaarheid als gastvrouw.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stewardess

Als stewardess is er doorgaans voldoende werk te vinden, maar is een opleiding noodzakelijk om werk te kunnen vinden. Zonder opleiding zijn er geen mogelijkheden om te kunnen werken als stewardess. Zoals eerder omschreven hangt alles erom of je aangenomen zal worden voor de stewardessopleiding. Er zijn heel veel mensen die willen werken als stewardess en dat maakt het wel lastig om te kunnen werken als stewardess. Doorgroeimogelijkheden als stewardess zijn er wel, maar dan is het wel belangrijk om extra opleidingen te volgen om bijvoorbeeld een leidinggevende functie te kunnen krijgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stewardess

De precieze arbeidsvoorwaarden als stewardess zijn lastig aan te geven omdat deze per maatschappij zullen verschillen. Wel zijn er algemene vastgestelde werktijden waar iedereen zich aan zal moeten houden. Als stewardess in loondienst zal je salaris sterk afhankelijk zijn van je verantwoordelijkheden, leeftijd en dienstjaren. Het salaris als stewardess zal ergens tussen de 2300 en 3200 euro bruto per maand liggen. Wel zijn er relatief grote verschillen mogelijk per werkgever. De grotere maatschappijen betalen doorgaans beter dan de kleine maatschappijen.

Mijnzzp.nl