Vliegtuigschoonmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een vliegtuigschoonmaker is verantwoordelijk is voor het schoonmaken van passagiersvliegtuigen. Daarnaast is een vliegtuigschoonmaker verantwoordelijk voor het vervangen van hoofdkussens, hoofdsteundoekjes en de dekens aan boord van een vliegtuig. De werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker bestaan uit het stofzuigen van het gangpad, het afnemen van de stoelen, het afnemen van de tafeltjes, het schoonmaken van de toiletten, het schoonmaken van de keuken en het kruisen van de gordels. Als vliegtuigschoonmaker werk je meestal binnen een team van vliegtuigschoonmakers, die allemaal hun eigen taak hebben. Het schoonmaken van vliegtuigen kan afhankelijk van het vliegtuig vijftien minuten tot anderhalf uur in beslag nemen. Hoeveel vliegtuigen je als vliegtuigschoonmaker per dag schoonmaakt is dan ook sterk afhankelijk van het soort vliegtuigen dat je schoon moet maken. De werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat het voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen erg belangrijk is dat vliegtuigen op de juiste manier schoongemaakt worden. De werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker zijn niet moeilijk maar daarom niet minder belangrijk. Passagiers verwachten een schoon vliegtuig, waar de vliegtuigschoonmakers verantwoordelijk voor zijn. Om als vliegtuigschoonmaker een vliegtuig op een snelle manier schoon te kunnen maken worden er meestal meerdere schoonmakers ingezet, die samen het vliegtuig schoonmaken. Ook is het de taak van vliegtuigschoonmakers om het afval netjes te scheiden, zodat het afval op de juiste manier verwerkt kan worden. Als vliegtuigschoonmaker is het snel werken belangrijk, omdat de meeste vliegtuigen snel klaargemaakt moeten worden voor vertrek. In de meeste gevallen is een vliegtuigschoonmaker werkzaam voor een gespecialiseerd facilitair bedrijf of werkzaam via een uitzendorganisatie.

Een vliegtuigschoonmaker is dus een schoonmaker die verantwoordelijk is voor het schoonmaken van passagiersvliegtuigen. Het is niet zo dat een vliegtuigschoonmaker alleen verantwoordelijk is voor het schoonmaken van toiletten of het stofzuigen van gangpaden. Ook het vervangen van de hoofdsteundoekjes, het afnemen van de stoelen en tafeltjes, het kruisen van de gordels en het schoonmaken van de keukenruimte behoort tot de werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker. Het bijvullen van voorraden behoort niet tot de werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker. Het beroep vliegtuigschoonmaker is de laatste jaren aan het veranderen, omdat er tegenwoordig ook vliegtuigmaatschappijen zijn die deze werkzaamheden niet meer uitbesteden. Dit betekent dat de stewardessen en stewards zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van het vliegtuig. Deze maatregel is ingevoerd om de kosten te kunnen drukken. Wie de schoonmaakwerkzaamheden uitvoert kan dus per vliegtuigmaatschappij verschillen. Binnen de kortere vluchten zijn meestal de stewardessen en stewards verantwoordelijk voor het schoonmaken van het vliegtuig. Bij langere vluchten behoort het schoonmaken van vliegtuigen meestal tot de werkzaamheden van vliegtuigschoonmakers, omdat de meeste vliegtuigen dan erg smerig zijn.

Werken als vliegtuigschoonmaker

De werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker zijn niet moeilijk en kunnen aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid. Dit neemt niet weg dat een vliegtuigschoonmaker over een groot verantwoordelijkheidsgevoel moet beschikken, omdat je werkzaam bent binnen een bijzondere omgeving. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een goede conditie, omdat het werktempo hoog kan liggen. Vliegtuigschoonmakers hebben te maken met een strak schema en moeten de werkzaamheden op tijd afronden. Als vliegtuigschoonmaker heb je in de meeste gevallen te maken met ploegendiensten en kan het voorkomen dat je in de avond of nacht werkzaam bent, afhankelijk van de planning.

Wat doet een vliegtuigschoonmaker:

  • Het vervangen van kussen en hoofdkussens
  • Het schoonmaken van de keukenruimte
  • Het verzamelen en afvoeren van afval
  • Het afnemen van tafels en stoelen
  • Het schoonmaken van de toiletten
  • Het stofzuigen van gangpaden
  • Het kruisen van de gordels

Beroep vliegtuigschoonmaker:

Vliegtuig schoonmaken:

Opleidingen tot vliegtuigschoonmaker

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep vliegtuigschoonmaker. Als vliegtuigschoonmaker zul je in de meeste gevallen ingewerkt worden door ervaren collega's die gezien moeten worden als leermeester. Wel bestaat er een algemene Mbo-opleiding voor de schoonmaaksector, zoals de Mbo-opleiding assistent schoonmaak op niveau één, wat aangemerkt kan worden als een geschikte opleiding. Een ander belangrijk punt om als vliegtuigschoonmaker te kunnen werken is dat je nog nooit in aanraking gekomen bent met justitie, omdat de marechaussee nieuwe werknemers zal screenen. Dit zal inhouden dat nieuwe vliegtuigschoonmakers alleen mogen werken als de marechaussee goedkeuring geeft na de screening. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een vliegtuigschoonmaker werkzaam kan zijn

Een vliegtuigschoonmaker is meestal werkzaam voor gespecialiseerde schoonmaakbedrijven, die zicht richten op het schoonmaken van vliegtuigen. Een vliegtuigschoonmaker is dus niet werkzaam voor een vliegtuigmaatschappij, omdat de meeste vliegtuigmaatschappijen de schoonmaakwerkzaamheden uitbesteden aan schoonmaakbedrijven. Daarnaast is het denkbaar dat een vliegtuigschoonmaker werkzaam is via een uitzendorganisatie.

Competenties vliegtuigschoonmaker

De belangrijkste competentie van een vliegtuigschoonmaker is dat een vliegtuigschoonmaker aangemerkt kan worden als harde werker, omdat het werktempo hoog te noemen is. Daarnaast moet een vliegtuigschoonmaker stressbestendig zijn, omdat vliegtuigen binnen de gestelde normen schoongemaakt moeten worden. Omdat een vliegtuigschoonmaker in de meeste gevallen werkzaam is binnen een team van vliegtuigschoonmakers kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, flexibiliteit, inzicht, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vliegtuigschoonmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een vliegtuigschoonmaker is over het algemeen goed te noemen. Wel is het belangrijk dat je in een straal van dertig kilometer om de luchthaven woont, omdat de meeste werkgevers dit eisen. Daarnaast verlangen de meeste werkgevers dat je beschikt over een rijbewijs. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als vliegtuigschoonmaker. Wel is het denkbaar dat je vroeg of laat doorgroeit tot teamleider. Een andere doorgroeimogelijkheid is de functie kwaliteitsinspecteur schoonmaak. Als kwaliteitsinspecteur schoonmaak ben je verantwoordelijk voor het controleren van de schoonmaakwerkzaamheden, zodat iedere keer gegarandeerd kan worden dat de schoonmaakwerkzaamheden voldoen aan de gestelde eisen en normen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vliegtuigschoonmaker

Als vliegtuigschoonmaker zal je over het algemeen vallen onder de cao schoonmaak, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Als je voor een uitzendbureau werkt is een andere cao ook denkbaar. Als vliegtuigschoonmaker zal je over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden, als je fulltime werkzaam bent. Binnen dit beroep zijn extra toeslagen denkbaar, omdat je meestal in ploegendiensten zal werken.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Vliegtuigschoonmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vliegtuigschoonmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl