Vliegtuigschoonmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een vliegtuigschoonmaker is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het schoonmaken van binnenkomende vliegtuigen, inclusief het vervangen van hoofdkussens, hoofdsteundoekjes en dekens aan boord van het vliegtuig. Als vliegtuigschoonmaker voer je de zelfde werkzaamheden uit als een reguliere schoonmaker, maar dan gericht op vliegtuigen. De werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker bestaan over het algemeen uit het stofzuigen van het gangpad, het afnemen van de stoelen, het afnemen van de tafeltjes, het schoonmaken van de toiletten, het schoonmaken van de keuken en het kruisen van de gordels. Als vliegtuigschoonmaker werk je over het algemeen in een ploeg van vliegtuigschoonmakers, die allemaal hun eigen taak hebben. Het schoonmaken van vliegtuigen kan afhankelijk van het soort vliegtuig vijftien minuten tot anderhalf uur in beslag nemen. Hoeveel vliegtuigen je als vliegtuigschoonmaker per dag schoonmaakt is dan ook sterk afhankelijk van het soort vliegtuigen dat je schoon moet maken. De werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat het voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen erg belangrijk is dat vliegtuigen op de juiste manier schoongemaakt worden. Zonder goede vliegtuigschoonmakers zouden de passagiers gaan klagen, waardoor ook de luchtvaartmaatschappijen problemen zouden ondervinden.

De werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker zijn over het algemeen niet heel moeilijk te noemen maar daarom niet minder belangrijk. Passagiers verwachten een schoon vliegtuig, waar de vliegtuigschoonmakers verantwoordelijk voor zijn. Om als vliegtuigschoonmaker een vliegtuig op een snelle manier schoon te kunnen maken worden er meestal meerdere schoonmakers ingezet die samen het vliegtuig schoonmaken. Ook is het de taak van de vliegtuigschoonmaker om al het afval netjes te scheiden, zodat het afval op de juiste manier verwerkt kan worden. Enkele andere werkzaamheden van een vliegtuigschoonmaker zijn, zoals eerder omschreven, het vervangen van de hoofdsteundoekjes, het afnemen van de stoelen en tafeltjes, het bijvullen van de voorraden, het schoonmaken van de toiletten, het schoonmaken van de keuken, het stofzuigen van de gangpaden en het kruizen van de veiligheidsgordels. Omdat de meeste vliegtuigen door een team van vliegtuigschoonmakers schoongemaakt worden is het goed denkbaar dat een vliegtuigschoonmaker ook verantwoordelijk is voor specifieke schoonmaakwerkzaamheden. Als vliegtuigschoonmaker is het snel kunnen werken over het algemeen erg belangrijk, omdat de meeste vliegtuigen snel klaargemaakt moeten worden voor vertrek.

Werken als vliegtuigschoonmaker

Het beroep vliegtuigschoonmaker is de laatste jaren aan het veranderen, omdat er tegenwoordig ook vliegtuigmaatschappijen zijn die deze werkzaamheden niet meer uitbesteden. Dit betekent dat de stewardessen en stewards zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van het vliegtuig. Deze maatregel is ingevoerd om de kosten te kunnen drukken. Wie de schoonmaakwerkzaamheden uitvoert kan wel per vliegtuigmaatschappij verschillen, omdat dit mede afhankelijk kan zijn van het soort vluchten. Binnen de kortere vluchten zijn meestal de stewardessen en stewards verantwoordelijk voor de schoonmaakwerkzaamheden. Bij langere vluchten worden er over het algemeen externe vliegtuigschoonmakers ingehuurd, omdat de meeste vliegtuigen dan erg smerig zijn.

Beroep vliegtuigschoonmaker:

Vliegtuig schoonmaken:

Opleidingen tot vliegtuigschoonmaker

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep vliegtuigschoonmaker. Als vliegtuigschoonmaker zal je in de meeste gevallen ingewerkt worden door ervaren collega's die gezien moeten worden als leermeester. Wel bestaat er een algemene Mbo-opleiding voor de schoonmaaksector, zoals de Mbo-opleiding assistent schoonmaak op niveau één, wat aangemerkt kan worden als een geschikte opleiding. Een ander belangrijk punt om als vliegtuigschoonmaker te kunnen werken is dat je nog nooit in aanraking gekomen bent met justitie, omdat de marechaussee nieuwe werknemers zal screenen. Dit zal inhouden dat nieuwe vliegtuigschoonmakers alleen mogen werken als vliegtuigschoonmaker als de marechaussee goedkeuring geeft na de screening. Zonder screening is het niet mogelijk om te werken als vliegtuigschoonmaker. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak.

Bedrijven waar een vliegtuigschoonmaker werkzaam kan zijn

Een vliegtuigschoonmaker is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde schoonmaakbedrijven, die zicht richten op het schoonmaken van vliegtuigen. Een vliegtuigschoonmaker is dus niet werkzaam voor een vliegtuigmaatschappij, omdat de meeste vliegtuigmaatschappijen de schoonmaakwerkzaamheden uitbesteden aan schoonmaakbedrijven. Een vliegtuigschoonmaker kan ook gezien worden als een facilitair medewerker die uitsluitend ingezet wordt voor het schoonmaken van vliegtuigen. Daarnaast is het denkbaar dat een vliegtuigschoonmaker werkzaam is via een uitzendorganisatie.

Competenties vliegtuigschoonmaker

De belangrijkste competentie als vliegtuigschoonmaker is dat een vliegtuigschoonmaker aangemerkt kan worden als harde werker, omdat het werktempo als vliegtuigschoonmaker over het algemeen hoog te noemen is. Daarnaast moet een vliegtuigschoonmaker stressbestendig zijn, omdat vliegtuigen binnen de gestelde normen schoongemaakt moeten worden. Omdat een vliegtuigschoonmaker in de meeste gevallen werkzaam is binnen een team van vliegtuigschoonmakers kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, flexibiliteit, inzicht, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vliegtuigschoonmaker

Het arbeidsmarktperspectief als vliegtuigschoonmaker is over het algemeen goed te noemen. Wel is het belangrijk dat je in een straal van dertig kilometer om de luchthaven woont, omdat de meeste werkgevers dit eisen. Daarnaast verlangen de meeste werkgevers dat je beschikt over een rijbewijs. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als vliegtuigschoonmaker. Wel is het denkbaar dat je vroeg of laat doorgroeit tot teamleider. Een andere doorgroeimogelijkheid als vliegtuigschoonmaker is de functie kwaliteitsinspecteur schoonmaak. Als kwaliteitsinspecteur schoonmaak ben je verantwoordelijk voor het controleren van de schoonmaakwerkzaamheden, zodat iedere keer gegarandeerd kan worden dat de schoonmaakwerkzaamheden voldoen aan de gestelde eisen en normen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vliegtuigschoonmaker

Als vliegtuigschoonmaker zal je over het algemeen vallen onder de cao schoonmaak, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Als je voor een uitzendbureau werkt is een andere cao ook denkbaar. Als vliegtuigschoonmaker zal je over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden, als je fulltime werkzaam bent. Binnen dit beroep zijn extra toeslagen niet ondenkbaar, omdat je meestal in ploegendiensten zal werken.

Mijnzzp.nl