Kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kwaliteitsinspecteur in de professionele schoonmaakbranche ziet toe op verschillende punten zoals een goeie schoonmaak maar kan tegenwoordig ook verder gaan qua werkzaamheden zoals het controleren van de arbeidsomstandigheden en geboden opleidingen aan de schoonmaakmedewerkers afhankelijk van de werkgever en kwaliteitseisen. Een belangrijk kwaliteitskeurmerk voor de schoonmaakbranche is het VSR-Kwaliteitmeetsysteem (VSR-KMS) die ook betrekking heeft op de arbeidsomstandigheden. Een belangrijk punt voor nieuwe schoonmakers is dat deze binnen zes maanden na aanstelling een basisopleiding aangeboden krijgen zodat deze mensen precies weten wat en hoe ze moeten schoonmaken op een professionele manier.

Tegenwoordig is de schoonmaakbranche in veel gevallen zeer professioneel en worden er duidelijke afspraken gemaakt over de geboden kwaliteit en arbeidsomstandigheden die niet alleen belangrijk zijn voor de schoonmaakbedrijven maar ook zeker belangrijk zijn voor de opdrachtgevers. Een schoonmaakbedrijf met illegale arbeiders in dienst kan ook voor een opdrachtgever problemen opleveren zoals een mogelijke boetes.

De kwaliteitsinspecteur schoonmaak is meestal niet in loondienst werkzaam van het uitvoerende schoonmaakbedrijf maar moet onafhankelijk kunnen werken zodat neutraliteit gewaarborgd is. Een kwaliteitsinspecteur zal zijn inspectie uitvoeren en hiervan een verslag maken die later aangeboden zal worden aan de opdrachtgever en het schoonmaakbedrijf. In dit rapport staan uiteraard alle bevindingen en mogelijke aandachtspunten omschreven.

Schoonmaak in beeld:

Opleidingen tot kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Wie als kwaliteitsinspecteur in de schoonmaakbranche wil werken zal een opleiding moeten volgen bij de vereniging schoonmaak research (VSR). De opleiding tot kwaliteitsinspecteur is een opleiding op Mbo-niveau en bestaat uit verschillende onderdelen zoals de opleiding VSR-KMS kwaliteitscontrole en de APK kwaliteitscontrole opleiding. Zie voor meer informatie ook het beroep kwaliteitscontroleur horeca en de vereniging OSB.

Bedrijven waar een kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam kan zijn

Een kwaliteitsinspecteur in de schoonmaak werkt voor een adviesbureau of is werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen de facilitaire dienstverlening.

Competenties kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Als kwaliteitsinspecteur is het zeer belangrijk om onafhankelijk te kunnen werken en zal je een grote adviserende rol hebben. Je communicatieve vaardigheden als kwaliteitsinspecteur moeten zeer goed zijn binnen dit beroep omdat je veel zal adviseren en overleggen. Ook het kritisch zijn en dingen durven benoemen moet geen probleem zijn voor je. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook commercieel zijn en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Het arbeidsmarktperspectief als kwaliteitsinspecteur is redelijk te noemen door de grote concurrentie binnen de schoonmaakbranche. Er zijn inmiddels al behoorlijk wat kwaliteitsinspecteurs actief binnen de schoonmaakbranche maar de vraag neemt ook nog steeds toe door strengere eisen vanuit de werkgevers en opdrachtgevers. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep kwaliteitsinspecteur te benoemen. Wel is het denkbaar dat je vroeg of laat je eigen adviesbureau zal starten wat natuurlijk ook gezien kan worden als het doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen omdat je voor verschillende soorten adviesbureaus werkzaam kan zijn. Daarnaast kan je ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Een kwaliteitsinspecteur in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 1500 en 2250 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandig ondernemer werk je doorgaans tegen een vaste vergoeding en is een salarisindicatie niet zomaar aan te geven voor dit beroep.

Mijnzzp.nl