Kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met de uiteindelijke kwaliteit en kwaliteitseisen van schoonmaakwerkzaamheden. Een kwaliteitsinspecteur binnen de professionele schoonmaakbranche ziet er op toe dat schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd worden zoals ze behoren uitgevoerd te worden. Daarnaast is een kwaliteitsinspecteur schoonmaak in veel gevallen ook verantwoordelijk voor andere werkzaamheden, zoals het toezien op de arbeidsomstandigheden van schoonmakers. Afhankelijk van het soort bedrijf waarbinnen de kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam zal zijn kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak ook weer verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van passende opleidingen en cursussen aan nieuwe en/of ervaren medewerkers. Dit kan relevant zijn als het specifieke schoonmaakwerkzaamheden betreft die volgens vaste richtlijnen uitgevoerd moeten worden. De kerntaak van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is in de meeste gevallen wel het controleren van schoonmaakwerkzaamheden, omdat schoonmaakkwaliteit voor schoonmaakbedrijven erg belangrijk is. Het is de kwaliteitsinspecteur schoonmaak die steekproefsgewijs alle schoonmaakwerkzaamheden zal controleren op correctheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het goed schoonmaken van toiletten, het op de juiste manier afnemen van spiegels of aan het controleren op de aanwezigheid van stof.

Afhankelijk van het soort bedrijf kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden zoals controleren van de bedden met betrekking tot de juiste manier van opmaken. Ook het controleren van de aanwezigheid van producten zoals de juiste zeepjes en shampoos met betrekking tot badkamers kan tot de taken van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak behoren. Het beroep kwaliteitsinspecteur schoonmaak moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een kwaliteitsinspecteur schoonmaak voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn, waardoor ook de inhoudelijke werkzaamheden kunnen verschillen. Tegenwoordig is de schoonmaakbranche in veel gevallen zeer professioneel en worden er duidelijke afspraken gemaakt over de geboden kwaliteit en arbeidsomstandigheden die niet alleen belangrijk zijn voor de schoonmaakbedrijven maar ook zeker belangrijk zijn voor de opdrachtgevers. Een schoonmaakbedrijf met illegale arbeiders in dienst kan ook voor een opdrachtgever problemen opleveren zoals een mogelijke boetes.

Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is meestal niet in loondienst werkzaam van het uitvoerende schoonmaakbedrijf maar moet onafhankelijk kunnen werken zodat neutraliteit gewaarborgd is. Een kwaliteitsinspecteur zal zijn inspectie uitvoeren en hiervan een verslag maken die later aangeboden zal worden aan de opdrachtgever en het schoonmaakbedrijf. In dit rapport staan uiteraard alle bevindingen en mogelijke aandachtspunten omschreven. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak het beste omschrijven als het controleren van schoonmaakwerkzaamheden om de kwaliteit van de schoonmaakwerkzaamheden te kunnen garanderen. Daarnaast is een kwaliteitsinspecteur schoonmaak in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het aanpassen van schoonmaakprocessen als bepaalde schoonmaakwerkzaamheden niet verlopen zoals ze behoren te verlopen.

Taken van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak:

  • Het bewaken en bijsturen van schoonmaakprocessen
  • Het controleren van uitgevoerde schoonmaakwerkzaamheden
  • Het controleren op vaste richtlijnen van de organisatie
  • Het opmaken van kwaliteitsbeoordelingen
  • Het overleggen met de opdrachtgever
  • Het uitvoeren van streekproefcontroles
  • Het waken over de kwaliteit van schoonmaakwerkzaamheden

Schoonmaak in beeld:

Opleidingen tot kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Wie als kwaliteitsinspecteur in de schoonmaakbranche wil werken zal een opleiding moeten volgen bij de vereniging schoonmaak research (VSR). De opleiding tot kwaliteitsinspecteur is een opleiding op Mbo-niveau en bestaat uit verschillende onderdelen zoals de opleiding VSR-KMS kwaliteitscontrole en de APK kwaliteitscontrole opleiding. Deze opleidingen nemen over het algemeen enkele dagen in beslag en zijn verder niet aan te merken als zware of moeilijke opleidingen. Het beroep kwaliteitsinspecteur schoonmaak kan gezien worden als een management functie op lager managementniveau. Over het algemeen zijn deze opleidingen voorbehouden voor ervaren schoonmakers, die beschikken over veel praktijkervaring. Daarnaast kan de opleiding kwaliteitsinspecteur schoonmaak zeer geschikt zijn voor leidinggevenden binnen de schoonmaakbranche. Zie voor meer informatie ook het beroep kwaliteitscontroleur horeca en de vereniging OSB. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam zijn voor een schoonmaakbedrijf of werkzaam zijn voor een onafhankelijk adviesbureau. Daarnaast is het prima denkbaar dat een kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam is als ondernemer. Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak kan dus ook gewoon een schoonmaker zijn, die beschikt over veel ervaring. Een ander voorbeeld is een kamermeisje of een hotelmanager, die beschikken over een aanvullende opleiding. Eigenlijk kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak overal wel werkzaam zijn waar schoonmaakwerkzaamheden belangrijk zijn. Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak kan daarom ook wel aangemerkt worden als facilitair medewerker.

Competenties kwaliteitsinspecteur schoonmaak

De belangrijkste competentie van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is onafhankelijkheid, omdat het anders geen zin heeft om inspectiewerkzaamheden uit te voeren. Daarnaast zal een kwaliteitsinspecteur schoonmaak moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat een kwaliteitsinspecteur schoonmaak over het algemeen veel te maken krijgt met opdrachtgevers en verschillende schoonmakers. Ook het kritisch zijn en durven benoemen van problemen mag als kwaliteitsinspecteur schoonmaak geen probleem zijn. Andere belangrijke competenties zijn het kunnen inspireren en motiveren van mensen, omdat dit over het algemeen heel belangrijk is binnen de schoonmaakbranche. Daarnaast moet een kwaliteitsinspecteur schoonmaak gezien kunnen worden als manager. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook commercieel zijn en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Het arbeidsmarktperspectief als kwaliteitsinspecteur is redelijk te noemen door de grote concurrentie binnen de schoonmaakbranche. Er zijn inmiddels al behoorlijk wat kwaliteitsinspecteurs actief binnen de schoonmaakbranche maar de vraag neemt ook nog steeds toe door strengere eisen vanuit de werkgevers en opdrachtgevers. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep kwaliteitsinspecteur te benoemen. Wel is het denkbaar dat je vroeg of laat je eigen adviesbureau zal starten wat natuurlijk ook gezien kan worden als het doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen omdat je voor verschillende soorten adviesbureaus werkzaam kan zijn. Daarnaast kan je ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Een kwaliteitsinspecteur in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandig ondernemer werk je doorgaans tegen een vaste vergoeding en is een salarisindicatie niet zomaar aan te geven voor dit beroep.

Mijnzzp.nl