Kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kwaliteitsinspecteur schoonmaak
Werken als kwaliteitsinspecteur schoonmaak
Verschillende functies als kwaliteitsinspecteur schoonmaak
Taken van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak:
Schoonmaak in beeld:
Opleidingen tot kwaliteitsinspecteur schoonmaak
Bedrijven waar een kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam kan zijn
Competenties kwaliteitsinspecteur schoonmaak
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kwaliteitsinspecteur schoonmaak
Arbeidsvoorwaarden en salaris kwaliteitsinspecteur schoonmaak
Eigen bedrijf starten als Kwaliteitsinspecteur schoonmaak
Boekhoudprogramma vergelijken Kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Beroep kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is verantwoordelijk voor het controleren of schoonmakers hun werkzaamheden op de juiste manier uitgevoerd hebben. Daarnaast is een kwaliteitsinspecteur schoonmaak verantwoordelijk voor andere werkzaamheden, zoals het toezien op de arbeidsomstandigheden van schoonmakers. Afhankelijk van het bedrijf waarbinnen de kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam is kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak ook verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van passende opleidingen en cursussen aan medewerkers. Dit kan relevant zijn als het specifieke werkzaamheden betreft, die volgens vaste richtlijnen uitgevoerd moeten worden. De kerntaak van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is in alle gevallen het controleren van schoonmaakwerkzaamheden. Het is de kwaliteitsinspecteur schoonmaak die steekproefsgewijs alle werkzaamheden zal controleren op correctheid. Denk hierbij aan het controleren of toiletruimtes, badkamers, kantoren of hotelkamers voldoen aan de kwaliteitsnormen. Afhankelijk van het bedrijf kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals controleren van de bedden met betrekking tot de opmaak. Ook het controleren van de aanwezigheid van producten, zoals toiletpapier, zeep en shampoos met betrekking tot badkamers kan tot de taken van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak behoren. Het beroep kwaliteitsinspecteur schoonmaak moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een kwaliteitsinspecteur schoonmaak voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden kunnen verschillen. In de meeste gevallen is een kwaliteitsinspecteur schoonmaak een ervaren medewerker, die beschikt over een aanvullende functie. In de meeste gevallen zal een kwaliteitsinspecteur schoonmaak aangemerkt moeten worden als leidinggevende.

Werken als kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is dus verantwoordelijk voor het inspecteren en controleren of schoonmakers, kamermeisjes of facilitair medewerkers hun werkzaamheden op de juiste manier uitgevoerd hebben. Daarnaast kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van de arbeidsomstandigheden en het mogelijk maken van passende trainingen. De kerntaak van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is in alle gevallen het controleren van schoonmaakwerkzaamheden. Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak hoeft niet in loondienst werkzaam te zijn van het uitvoerende schoonmaakbedrijf, om de onafhankelijkheid te waarborgen. Een kwaliteitsinspecteur zal de inspecties uitvoeren en hiervan verslag maken, die aangeboden wordt aan de opdrachtgever en het schoonmaakbedrijf. In dit rapport staan alle bevindingen en mogelijke aandachtspunten omschreven. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak het beste omschrijven als het controleren van schoonmaakwerkzaamheden om de kwaliteit van de schoonmaakwerkzaamheden te kunnen garanderen. Daarnaast kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak verantwoordelijk zijn voor het aanpassen van bestaande schoonmaakprocessen als schoonmaakwerkzaamheden niet verlopen, zoals ze behoren te verlopen.

Verschillende functies als kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Het beroep kwaliteitsinspecteur schoonmaak heeft niet in alle gevallen betrekking op de schoonmaakbranche. Denk bijvoorbeeld ook aan koks die werkzaam zijn als kwaliteitsinspecteur horeca, of aan verpleegkundigen die werkzaam zijn als ziekenhuishygiënist. Binnen de horeca en de gezondheidszorg speelt hygiëne een belangrijke rol. Er zijn dus verschillende beroepen waarbinnen de kwaliteit van schoonmaakwerkzaamheden belangrijk is. Vanzelfsprekend kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak ook werkzaam zijn voor horecabedrijven of werkzaam zijn binnen gezondheidscentrums. In dat geval zal de aandacht vooral liggen op de hygiëne.

Taken van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak:

  • Het bewaken en bijsturen van schoonmaakprocessen.
  • Het controleren van uitgevoerde schoonmaakwerkzaamheden.
  • Het controleren op vaste richtlijnen van de organisatie.
  • Het opmaken van kwaliteitsbeoordelingen.
  • Het overleggen met de opdrachtgever.
  • Het uitvoeren van steekproefcontroles.
  • Het waken over de kwaliteit van schoonmaakwerkzaamheden.

Schoonmaak in beeld:

Opleidingen tot kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Wie als kwaliteitsinspecteur in de schoonmaakbranche wil werken zal een opleiding moeten volgen bij de vereniging schoonmaak research (VSR). De opleiding tot kwaliteitsinspecteur is een opleiding op Mbo-niveau en bestaat uit verschillende onderdelen zoals de opleiding VSR-KMS kwaliteitscontrole en de APK kwaliteitscontrole opleiding. Deze opleidingen nemen over het algemeen enkele dagen in beslag en zijn verder niet aan te merken als zware of moeilijke opleidingen. Het beroep kwaliteitsinspecteur schoonmaak kan gezien worden als een management functie op lager managementniveau. Over het algemeen zijn deze opleidingen voorbehouden voor ervaren schoonmakers, die beschikken over veel praktijkervaring. Zie voor meer informatie ook de vereniging OSB. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam zijn voor een schoonmaakbedrijf of werkzaam zijn voor een onafhankelijk adviesbureau. Daarnaast is het prima denkbaar dat een kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam is als ondernemer. Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak kan dus ook gewoon een schoonmaker zijn, die beschikt over veel ervaring. Een ander voorbeeld is een kamermeisje of een hotelmanager, die beschikken over een aanvullende opleiding. Eigenlijk kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak overal wel werkzaam zijn waar schoonmaakwerkzaamheden belangrijk zijn. Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak kan daarom ook wel aangemerkt worden als facilitair medewerker.

Competenties kwaliteitsinspecteur schoonmaak

De belangrijkste competentie van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is onafhankelijkheid, omdat het anders geen zin heeft om inspectiewerkzaamheden uit te voeren. Daarnaast zal een kwaliteitsinspecteur schoonmaak moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat een kwaliteitsinspecteur schoonmaak over het algemeen veel te maken krijgt met opdrachtgevers en verschillende schoonmakers. Ook het kritisch zijn en durven benoemen van problemen mag als kwaliteitsinspecteur schoonmaak geen probleem zijn. Andere belangrijke competenties zijn het kunnen inspireren en motiveren van mensen, omdat dit over het algemeen heel belangrijk is binnen de schoonmaakbranche. Daarnaast moet een kwaliteitsinspecteur schoonmaak gezien kunnen worden als manager. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook commercieel zijn en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Het arbeidsmarktperspectief van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is redelijk te noemen. Er zijn redelijk veel bedrijven die gebruikmaken van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak. Wel is het belangrijk dat je over de juiste werkervaring en eventuele aanvullende opleidingen beschikt. De doorgroeimogelijkheden van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen, omdat je voor verschillende soorten adviesbureaus werkzaam kan zijn. Daarnaast kan je ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Een kwaliteitsinspecteur in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 2100 en 2700 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandig ondernemer werk je doorgaans tegen een vaste vergoeding en is een salarisindicatie niet zomaar aan te geven voor dit beroep.

Eigen bedrijf starten als Kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kwaliteitsinspecteur schoonmaak, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kwaliteitsinspecteur schoonmaak bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kwaliteitsinspecteur schoonmaak.

Mijnzzp.nl