Kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met de uiteindelijke kwaliteit en kwaliteitseisen van schoonmaakwerkzaamheden. Een kwaliteitsinspecteur binnen de professionele schoonmaakbranche ziet er op toe dat schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd worden zoals ze behoren uitgevoerd te worden. Daarnaast is een kwaliteitsinspecteur schoonmaak in veel gevallen ook verantwoordelijk voor andere werkzaamheden, zoals het toezien op de arbeidsomstandigheden van schoonmakers. Afhankelijk van het soort bedrijf waarbinnen de kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam zal zijn kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak ook weer verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van passende opleidingen en cursussen aan nieuwe en/of ervaren medewerkers. Dit kan relevant zijn als het specifieke schoonmaakwerkzaamheden betreft die volgens vaste richtlijnen uitgevoerd moeten worden. De kerntaak van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak is in de meeste gevallen wel het controleren van schoonmaakwerkzaamheden, omdat schoonmaakkwaliteit voor schoonmaakbedrijven erg belangrijk is. Het is de kwaliteitsinspecteur schoonmaak die steekproefsgewijs alle schoonmaakwerkzaamheden zal controleren op correctheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het goed schoonmaken van toiletten, het op de juiste manier afnemen van spiegels of aan het controleren op de aanwezigheid van stof.

Afhankelijk van het soort bedrijf kan een kwaliteitsinspecteur schoonmaak ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden zoals controleren van de bedden met betrekking tot de juiste manier van opmaken. Ook het controleren van de aanwezigheid van producten zoals de juiste zeepjes en shampoos met betrekking tot badkamers kan tot de taken van een kwaliteitsinspecteur schoonmaak behoren. Het beroep kwaliteitsinspecteur schoonmaak moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een kwaliteitsinspecteur schoonmaak voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn, waardoor ook de inhoudelijke werkzaamheden kunnen verschillen.

Tegenwoordig is de schoonmaakbranche in veel gevallen zeer professioneel en worden er duidelijke afspraken gemaakt over de geboden kwaliteit en arbeidsomstandigheden die niet alleen belangrijk zijn voor de schoonmaakbedrijven maar ook zeker belangrijk zijn voor de opdrachtgevers. Een schoonmaakbedrijf met illegale arbeiders in dienst kan ook voor een opdrachtgever problemen opleveren zoals een mogelijke boetes.

De kwaliteitsinspecteur schoonmaak is meestal niet in loondienst werkzaam van het uitvoerende schoonmaakbedrijf maar moet onafhankelijk kunnen werken zodat neutraliteit gewaarborgd is. Een kwaliteitsinspecteur zal zijn inspectie uitvoeren en hiervan een verslag maken die later aangeboden zal worden aan de opdrachtgever en het schoonmaakbedrijf. In dit rapport staan uiteraard alle bevindingen en mogelijke aandachtspunten omschreven.

Schoonmaak in beeld:

Opleidingen tot kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Wie als kwaliteitsinspecteur in de schoonmaakbranche wil werken zal een opleiding moeten volgen bij de vereniging schoonmaak research (VSR). De opleiding tot kwaliteitsinspecteur is een opleiding op Mbo-niveau en bestaat uit verschillende onderdelen zoals de opleiding VSR-KMS kwaliteitscontrole en de APK kwaliteitscontrole opleiding. Zie voor meer informatie ook het beroep kwaliteitscontroleur horeca en de vereniging OSB.

Bedrijven waar een kwaliteitsinspecteur schoonmaak werkzaam kan zijn

Een kwaliteitsinspecteur in de schoonmaak werkt voor een adviesbureau of is werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen de facilitaire dienstverlening.

Competenties kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Als kwaliteitsinspecteur is het zeer belangrijk om onafhankelijk te kunnen werken en zal je een grote adviserende rol hebben. Je communicatieve vaardigheden als kwaliteitsinspecteur moeten zeer goed zijn binnen dit beroep omdat je veel zal adviseren en overleggen. Ook het kritisch zijn en dingen durven benoemen moet geen probleem zijn voor je. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook commercieel zijn en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Het arbeidsmarktperspectief als kwaliteitsinspecteur is redelijk te noemen door de grote concurrentie binnen de schoonmaakbranche. Er zijn inmiddels al behoorlijk wat kwaliteitsinspecteurs actief binnen de schoonmaakbranche maar de vraag neemt ook nog steeds toe door strengere eisen vanuit de werkgevers en opdrachtgevers. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep kwaliteitsinspecteur te benoemen. Wel is het denkbaar dat je vroeg of laat je eigen adviesbureau zal starten wat natuurlijk ook gezien kan worden als het doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kwaliteitsinspecteur schoonmaak

Er zijn voor dit beroep geen specifieke arbeidsvoorwaarden te benoemen omdat je voor verschillende soorten adviesbureaus werkzaam kan zijn. Daarnaast kan je ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Een kwaliteitsinspecteur in loondienst zal een salaris verdienen tussen de 1500 en 2250 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandig ondernemer werk je doorgaans tegen een vaste vergoeding en is een salarisindicatie niet zomaar aan te geven voor dit beroep.

Mijnzzp.nl