Purser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een purser kan werkzaam zijn op lijnvluchten of is werkzaam op schepen. Als purser ben je over het algemeen de leidinggevende over het andere cabinepersoneel, zoals de stewardessen of stewards aan boord van een vlucht. Een purser aan boord van een schip kan meerdere soorten medewerkers aansturen, zoals de gastvrouwen, gastheren of de kamermeisjes. Een purser heeft meestal zelf ook een leidinggevende boven zich staan, zoals een gezagsvoerder aan boord van de vlucht of een manager wanneer de purser werkzaam is op een schip. Als purser heb je een verantwoordelijke baan, waarbinnen niet alleen gastvrijheid een grote rol speelt. Denk ook aan het houden van toezicht op de algemene veiligheid, het onderhouden van contact met het cabinepersoneel en aan het aansturen van andere medewerkers. Bij langere vluchten, zoals een intercontinentale vlucht, zijn er meestal twee pursers aan boord van het vliegtuig. De hoogste pursers in rang noemt men ook wel de senior purser.

Als purser heb je meer verantwoordelijkheden dan een stewardess of steward, omdat het een leidinggevende functie betreft. Als purser ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het invoeren van alle passgiergegevens in de boordcomputer en onderhoud je contact met de gezagsvoerder. Maar ook het controleren van de schoonmaakwerkzaamheden en de algemene veiligheid zijn belangrijke taken als purser. Het is ook meestal de purser en niet de stewardessen die de passagiers toespreekt via de intercom. Stewardessen of stewards zijn meestal verantwoordelijk voor het tonen van de veiligheidsinstructies, zoals de uitleg met betrekking tot de gordel, het reddingsvest de zuurstofmaskers en de locatie van de nooduitgangen.

De voornaamste rol van een purser zal naar voren komen tijdens eventuele noodsituaties. Denk hierbij aan het voorkomen van paniek onder passagiers, zodat ze op een snelle manier het vliegtuig verlaten zonder dat er verdere ongelukken gebeuren.

De functie purser komt tegenwoordig niet meer voor bij alle luchtvaartmaatschappijen. In veel gevallen is de functie purser geschrapt vanwege bezuinigingen, maar dit kan wel verschillen per soort vlucht of luchtvaartmaatschappij. Binnen de zeevaart komt de functie purser nog steeds veel voor, maar kan de functie purser ook een andere benaming hebben.

Beroep Purser:

Opleidingen tot purser

Wie een carrière ambieert als purser kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding stewardess/steward richting de luchtvaartdienstverlening. Er bestaat verder geen specifieke opleiding om purser te worden. Purser kan je worden door veel ervaring op te doen als stewardess of steward. De functie purser moet gezien worden als een soort managersfunctie.

Bedrijven waar een purser werkzaam kan zijn

Een purser kan werkzaam zijn voor luchtvaartmaatschappijen of is werkzaam voor een scheepsrederij. Binnen de scheepvaart kan de functie purser ook een andere benaming hebben, zoals manager of host.

Competenties purser

Van een purser worden over het algemeen de zelfde competenties verwacht als van een stewardess of steward, met als aanvulling je leidinggevende capaciteiten. Denk hierbij aan het motiveren van ander personeel en het delegeren van personeel. Andere belangrijke woorden zijn besluitvaardigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als purser

Het arbeidsmarktperspectief als purser is tegenwoordig matig tot slecht te noemen. Steeds meer vliegmaatschappijen kiezen er voor om de functie purser te laten vervallen. Ook zijn er voor de functie purser meestal geen vacatures te vinden, omdat het een interne functie betreft voor bestaand cabinepersoneel. Als purser zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden meer. Wel behoort een andere baan binnen de luchtvaart tot de mogelijkheden, afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau.

Arbeidsvoorwaarden en salaris purser

De precieze arbeidsvoorwaarden als purser zijn lastig aan te geven, omdat deze per maatschappij zullen verschillen. Het salaris als purser zal over het algemeen iets hoger uitvallen dan dat van een stewardess of steward. Een purser zal ongeveer tussen de 1900 en 2800 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Wel zijn er relatief grote verschillen mogelijk per werkgever. De grotere maatschappijen betalen doorgaans beter dan de kleine maatschappijen. Zoals eerder aangeven staat de functie purser wel onder druk, omdat deze steeds minder voorkomt.

Mijnzzp.nl