Purser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een purser is de leidinggevende van het cabinepersoneel aan boord van een verkeersvliegtuig. Dit houdt in dat stewardessen en stewards werkzaam zijn onder de purser. Een purser is daarnaast hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid van passagiers en de klanttevredenheid van passagiers. Als een purser werkzaam is op Europese vluchten is er sprake van één purser. Bij intercontinentale vluchten is er sprake van twee pursers. In dat geval is de purser verantwoordelijk voor het aansturen van het cabinepersoneel in de economy class, en is de senior purser verantwoordelijk voor het aansturen van het cabinepersoneel in de business class. Het is de senior purser, die leiding geeft aan de purser inclusief al het cabinepersoneel. Als purser heb je dus meer verantwoordelijkheden dan een stewardess of steward, omdat het een leidinggevende functie betreft. Als purser ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden van vluchten en het invoeren van passagiersgegevens, en onderhoud je contact met de gezagvoerder. Ook het controleren van de schoonmaak van het vliegtuig en de algemene veiligheid zijn belangrijke taken van een purser. Het is ook de purser en niet een stewardess, die de passagiers zal toespreken via de intercom. Stewardessen of stewards zijn verantwoordelijk voor het tonen van de veiligheidsinstructies, zoals de uitleg van de gordel, het reddingsvest de zuurstofmaskers en de locatie van de nooduitgangen. Het is ook de purser, die de personeelsindeling maakt. Andere werkzaamheden van een purser zijn het controleren van de aanwezigheid van voldoende maaltijden en het doornemen van bijzonderheden De functie purser komt tegenwoordig niet meer voor bij alle luchtvaartmaatschappijen. In veel gevallen is de functie purser geschrapt vanwege bezuinigingen, maar dit kan verschillen per maatschappij. Het worden van purser is alleen mogelijk door het opdoen van ervaring. Daarnaast moet een purser over leidinggevende capaciteiten beschikken.

Een purser is dus een operationeel manager, die alle stewardessen en stewards zal aanturen. Als purser heb je veel te maken met de piloot en gezagvoerder. In het kort komen de werkzaamheden van een purser neer op het maken van de personeelsplanning, het waken over de veiligheid, het toepassen van de juiste procedures, het bieden van de beste service en het aansturen van al het cabinepersoneel. Ook is het de purser die zal controleren of het vliegtuig op de juiste manier is schoongemaakt. Andere werkzaamheden zijn het controleren van de catering, het vooraf doornemen van de vlucht en het registeren welke passagiers extra aandacht of ondersteuning nodig hebben. Denk hierbij vooral aan het helpen van passagiers die minder mobiel zijn. Het is ook de purser die in overleg met de gezagvoerder zal bepalen hoe er opgetreden moeten worden bij een medische calamiteit, of opgetreden moet worden als er sprake is van agressie.

Werken als purser

Als purser ben je dus niet alleen verantwoordelijk voor uitvoerende werkzaamheden. Een purser is juist veel meer verantwoordelijk voor leidinggevende werkzaamheden. Dit heeft vooral betrekking op het bieden van de juiste service die past bij de luchtvaartmaatschappij. Daarnaast is een purser verantwoordelijk voor het naleven van de juiste procedures. Denk bijvoorbeeld aan het uitdelen van verplichte landingsformulieren waarmee passagiers te maken kunnen krijgen. Het invullen van landingsformulieren kan verplicht zijn en heeft meestal betrekking op het invullen van het beroep, het doel van de vakantie of de etenswaren die meegenomen worden. Om problemen te voorkomen zal een purser controleren of alle passagiers zich houden aan de lokale wetgeving. Passagiers, die zich niet houden aan de landingsformulieren kunnen problemen krijgen met de douane of met een quarantaine medewerker op de luchthaven.

Wat doet een purser:

  • Het controleren van schoonmaakwerkzaamheden
  • Het toespreken van de passagiers via de intercom
  • Het doorgeven van technische mankementen
  • Het bieden van de juiste hulp aan passagiers
  • Het overleggen met de gezagvoerder
  • Het vooraf doornemen van de vlucht
  • Het indelen van het cabinepersoneel
  • Het aansturen van cabinepersoneel

Beroep Purser:

Opleidingen tot purser

Er bestaan geen opleidingen tot purser. Een purser is een ervaren stewardess of steward, die zich opgewerkt heeft binnen de luchtvaartmaatschappij. Het worden van purser is dus alleen mogelijk als je over voldoende dienstjaren en werkervaring beschikt. Daarnaast moet je beschikken over leidinggevende capaciteiten. Het beroep purser kent ook niveauverschillen, omdat er sprake is van twee pursers bij intercontinentale vluchten. In dat geval is het de senior purser, die gezien moet worden als de leidinggevende purser. De functie purser komt tegenwoordig niet meer voor bij alle luchtvaartmaatschappijen.

Bedrijven waar een purser werkzaam kan zijn

Een purser is werkzaam voor een luchtvaartmaatschappij. De functie purser komt tegenwoordig steeds minder voor, omdat lang niet alle vliegmaatschappijen gebruikmaken van pursers. Op kortere vluchten, zoals binnen Europa, is er alleen sprake van een purser en niet van een senior purser. Een senior purser is alleen werkzaam tijdens intercontinentale vluchten.

Competenties purser

De belangrijkste competentie van een purser is dat een purser beschikt over leidinggevende capaciteiten. Met andere woorden moet een purser gezien kunnen worden als manager. Daarnaast moet werkervaring aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je anders geen purser kan worden. Ook het kunnen motiveren, inspireren en coachen van cabinepersoneel is een belangrijke competentie. Vanzelfsprekend zal een purser moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn verantwoordelijkheidsgevoel, besluitvaardigheid, controleren, inspecteren, monitoren, delegeren, zelfstandigheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als purser

Het arbeidsmarktperspectief van een purser is matig te noemen. Steeds meer vliegmaatschappijen kiezen er voor om de functie purser te laten vervallen. Ook zijn er voor de functie purser geen vacatures te vinden, omdat het een interne functie betreft. Als purser zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden meer. Wel behoort een andere baan binnen de luchtvaart tot de mogelijkheden, afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau.

Arbeidsvoorwaarden en salaris purser

Een purser zal in de meeste gevallen onder de cao cabinepersoneel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn, afhankelijk van de werkgever. Een purser zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 3000 en 5000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. Een purser heeft te maken met daggeld, reiskostenvergoeding en onregelmatigheidstoeslagen, waardoor het salaris kan oplopen. Dit kan wel verschillen per luchtvaartmaatschappij.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Purser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Purser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl