Bagagemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een bagagemedewerker is een luchthavenmedewerker die verantwoordelijk is voor de afhandeling van bagage. De belangrijkste taak van een bagagemedewerker is het laden en lossen van koffers, tassen en andere bagageartikelen van en naar vliegtuigen. De werkzaamheden van een bagagemedewerker zijn belangrijk, omdat vliegtuigen alleen op tijd kunnen vertrekken als de bagage op tijd geladen of gelost is. Een bagagemedewerker heeft niet alleen te maken met koffers en tassen, omdat bagagemedewerkers verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van alle vormen van bagage. Denk bijvoorbeeld ook aan rolstoelen, kinderwagens, surfplanken en aan kennels met huisdieren. Het is dus niet zo dat een bagagemedewerker alleen met koffers en tassen te maken heeft. De werkzaamheden van een bagagemedewerker zijn niet moeilijk, echter is het wel belangrijk dat je beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast kan de werkdruk nogal eens hoog zijn tijdens piekmomenten. Ondanks dat de bagageafhandeling grotendeels geautomatiseerd is, zijn bagagemedewerkers een belangrijke schakel in de bagageafhandeling. Tegenwoordig maken luchthavens gebruik van transportsystemen, waardoor een groot deel van de werkzaamheden automatisch verloopt. De belangrijkste taak van bagagemedewerker is het lalden en lossen van bagage op karren, zodat de koffers en andere bagage vervoerd kunnen worden van of naar het vliegtuig. Ook het overzetten van bagage naar een andere afhandelingslocatie behoort tot de werkzaamheden van een bagagemedewerker. Daarnaast is een bagagemedewerker verantwoordelijk voor het plaatsen van de bagage op een transportband, zodat passagier hun bagage krijgen. Als bagagemedewerker is het belangrijk dat je secuur werkt, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden. Het is niet zo dat bagagemedewerkers automatisch werkzaam zijn als rijder. Voor het rijden met bagage moet een bagagemedewerker over het rijbewijs B beschikken en een opleiding volgen.

Een bagagemedewerker is dus een luchtvracht medewerker, die werkzaam is op een luchthaven. De werkzaamheden van een bagagemedewerker zijn niet moeilijk, maar kunnen wel aangemerkt worden als redelijk zware arbeid. Dit heeft vooral betrekking op het feit dat je veel zal tillen en heeft te maken met het werktempo, dat hoog is. Vooral tijdens vakantieperiodes als veel mensen het vliegtuig pakken is het werktempo hoog. Er bestaan tegenwoordig wel hulpmiddelen, waardoor bagagemedewerkers minder hoeven te tillen. Dit neemt niet weg dat bagagemedewerkers alsnog redelijk veel tillen. Het is niet zo dat bagagemedewerkers automatisch verantwoordelijk zijn voor het rijden met een bagagewagen, omdat je hiervoor over het rijbewijs moet beschikken. Daarnaast zal een bagagemedewerker een interne opleiding moeten volgen om te mogen rijden met een bagagewagen. Op luchthavens worden strenge verkeersregels gehanteerd, omdat er zoveel vervoersbewegingen zijn.

Werken als bagagemedewerker

Als bagagemedewerker ben je werkzaam binnen een vertrekhal, aankomsthal of bagagekelder. Over het algemeen heeft een bagagemedewerker niet te maken hebben met passagiers. Wel heeft een bagagemedewerker te maken met strenge veiligheidsregels en procedures, omdat je werkzaam bent binnen een bijzondere omgeving. Alle bagage gaat tegenwoordig door een screening machine om de inhoud te controleren. De meeste luchthavens beschikken over een geautomatiseerd bagageafhandelingssysteem dat ervoor zorgt dat koffers en andere bagage op de juiste locatie komt. Deze automatisering is mogelijk door het gebruiken van barcodes en RFID-chips. Computers lezen de barcode en RFID-chips van bagage en weten hierdoor welke bestemming de bagage heeft. Alleen bagage die te groot of te zwaar is zal met de hand naar de juiste locatie gebracht moeten worden.

Werkzaamheden van een bagagemedewerker:

  • Het inladen van bagage in vliegtuigen
  • Het plaatsen van bagage op transportbanden
  • Het uitladen van bagage uit vliegtuigen
  • Het uitvoeren van bagage-werkzaamheden in de bagagekelder
  • Het vervoeren van bagage door middel van een platformwagen
  • Het vervoeren van bijzondere bagage (rolstoelen, kennels)

Beroep bagagemedewerker:

Tilsysteem ontlast bagagemedewerker:

Opleidingen tot bagagemedewerker

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden tot bagagemedewerker. De meeste bagagemedewerkers worden intern opgeleid door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als je leermeester. Wel verwachten de meeste bagageafhandelingsbedrijven minimaal een Mbo-diploma niveau één. Daarnaast moet er sprake zijn van onbesproken gedrag. Dit betekent dat je een verklaring omtrent gedrag (VOG) moet kunnen overhandigen. Ook screening door de Marechaussee is verplicht. In de meeste gevallen is het meegenomen als je beschikt over het rijbewijs. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een bagagemedewerker werkzaam kan zijn

Een bagagemedewerker is meestal werkzaam voor een bagageafhandelingsbedrijf en niet werkzaam voor de luchthaven zelf. De luchthaven is wel de eigenaar van de bagagekelder of bagageruimte, echter faciliteren de meeste luchthavens alleen de ruimte. Daarnaast is het denkbaar dat je via een uitzendbureau werkzaam bent.

Competenties bagagemedewerker

De belangrijkste competentie van een bagagemedewerker is dat je beschikt over een goede fysieke conditie. Ook verantwoordelijkheidsgevoel is belangrijk, omdat bagage niet vermist of beschadigd mag raken. Een andere belangrijke competentie is dat je een teamspeler bent. In dat opzicht zal je ook moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, flexibiliteit, samenwerken, zelfstandigheid, energie, inzicht, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bagagemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een bagagemedewerker is sterk afhankelijk van je woonplaats, omdat de meeste bagageafhandelingsbedrijven alleen personeel zoeken, die binnen een straal van dertig kilometer om de luchthaven wonen. Daarnaast betreft het een beroep waarvoor geen echte opleiding nodig is. Dit betekent dat de concurrentie op een vacature groot is. Er bestaan als bagagemedewerker geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel behoort de functie shiftleader tot de mogelijkheden, als je beschikt over ervaring en kennis.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bagagemedewerker

Als bagagemedewerker zal je over het algemeen onder de cao grondpersoneel of de cao transport & logistiek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Als je werkzaam bent via een uitzendbureau kan dit anders zijn. Een bagagemedewerker met een fulltime baan zal over meestal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en specifieke verantwoordelijkheden. Het is overigens wel zo dat lang niet alle bagagemedewerkers een fulltime baan hebben.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bagagemedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bagagemedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl