Bagagemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bagagemedewerker is over het algemeen een luchthavenmedewerker, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden die allemaal te maken hebben met de bagageafhandeling op luchthavens. Ondanks dat de bagageafhandeling tegenwoordig grotendeels geautomatiseerd is, zijn bagagemedewerkers nog steeds een belangrijk schakel in de bagageafhandeling. De belangrijkste taak van een bagagemedewerker is het laden en lossen van koffers, tassen en andere bagageartikelen van en naar vliegtuigen. De werkzaamheden van een bagagemedewerker zijn belangrijk, omdat vliegtuigen alleen op tijd kunnen vertrekken als de bagage op tijd geladen of gelost is door de bagagemedewerkers. De afhandeling van bagage op luchthavens is een complex logistiek proces, waarbinnen de bagagemedewerkers een belangrijke rol spelen. Als de bagagemedewerkers hun werkzaamheden niet op een goede manier uitvoeren zullen de passagiers langer op hun bagage moeten wachten. Als bagagemedewerker heb je niet alleen te maken met koffers en tassen van reizigers, omdat een bagagemedewerker verantwoordelijk is voor het afhandelen van alle vormen van bagage. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan rolstoelen, kinderwagens, surfplanken en aan kennels met huisdieren. Het is dus niet zo dat een bagagemedewerker alleen met koffers en tassen te maken heeft. De werkzaamheden van een bagagemedewerker zijn verder niet heel moeilijk, maar een bagagemedewerker moet wel over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikken. Daarnaast kan de werkdruk als bagagemedewerker soms hoog liggen. Met andere woorden moet een bagagemedewerker wel van aanpakken weten. Over het algemeen zal een bagagemedewerker binnen een team van verschillende bagagemedewerkers werkzaam zijn. Een bagagemedewerker moet dus ook gezien kunnen worden als teamspeler.

Tegenwoordig maken luchthavens gebruik van moderne transportsystemen, waardoor een groot deel van de werkzaamheden automatisch verloopt. De belangrijkste taak van bagagemedewerker is het lalden en lossen van bagage op speciale karren, zodat de koffers en andere bagage vervoerd kan worden van of naar het vliegtuig. Als bagagemedewerker is het belangrijk dat je secuur werkt. Er mogen geen fouten gemaakt worden met de bagage, omdat anders de bagage op een verkeerde bestemming terecht kan komen. Ook het lossen van de bagage op de transportband zodat passagier hun bagage krijgen behoort tot de werkzaamheden van een bagagemedewerker.

De werkzaamheden van een bagagemedewerker zijn over het algemeen niet heel moeilijk, maar kunnen wel aangemerkt worden als redelijk zware werkzaamheden. Dit heeft vooral betrekking op het feit dat je redelijk veel zal tillen binnen je werkzaamheden en heeft te maken met het werktempo, dat hoog kan zijn. Als bagagemedewerker bestaan er tegenwoordig wel veel hulpmiddelen waardoor de bagagemedewerker minder hoeft te tillen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je alsnog redelijk veel zal tillen. Omdat je als bagagemedewerker ook met voertuigen zal rijden met bagagekarren zal je als bagagemedewerker ook over een rijbewijs moeten beschikken, ondanks dat een luchthaven geen openbare weg is. Op luchthavens worden strenge verkeersregels gehanteerd, omdat er zoveel vervoersbewegingen zijn. Zo is het te hard rijden met bagagevoertuigen of andere soorten voertuigen streng verboden.

Diverse werkzaamheden van een bagagemedewerker:

  • Het inladen van bagage in vliegtuigen
  • Het plaatsen van bagage op transportbanden
  • Het uitladen van bagage uit vliegtuigen
  • Het uitvoeren van bagagewerkzaamheden in de bagagekelder
  • Het vervoeren van bagage door middel van een platformwagen
  • Het vervoeren van bijzondere bagage (rolstoelen, kennels)

Beroep bagagemedewerker:

Tilsysteem ontlast bagagemedewerker:

Opleidingen tot bagagemedewerker

Er bestaan geen opleidingen tot bagagemedewerker. De meeste bagagemedewerkers worden intern opgeleid door ervaren collega's die gezien moeten worden als leermeester. Wel verwachten de meeste bagageafhandelingsbedrijven minimaal een Mbo-diploma niveau één. Daarnaast moet er sprake zijn van onbesproken gedrag. Dit betekent dat je een verklaring omtrent gedrag (VOG) zal moeten kunnen overhandigen. Ook verwachten de meeste bagageafhandelingsbedrijven of uitzendbureaus dat je beschikt over een rijbewijs. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bagagemedewerker werkzaam kan zijn

Als bagagemedewerker werk je voor een bagageafhandelingsbedrijf en meestal niet voor de luchthaven zelf. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat je via een uitzendbureau werkzaam bent. De luchthaven is meestal wel de eigenaar van de bagagekelder of bagageruimte. De luchthaven heeft over het algemeen zelf geen bagagemedewerkers in dienst omdat deze alleen de ruimte faciliteert aan andere bedrijven.

Competenties bagagemedewerker

De belangrijkste competenties als bagagemedewerker zijn dat je beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel en dat je fysiek in staat bent om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het werktempo als bagagemedewerker kan soms hoog zijn, waardoor de juiste instelling belangrijk is. Daarnaast moet je voorzichtig omgaan met de bagage omdat deze niet beschadigd of vermist mag raken. Omdat je werkzaam bent binnen een 24-uurs bedrijf zal je ook over een flexibele instelling moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, samenwerken en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bagagemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als bagagemedewerker is over het algemeen sterk afhankelijk van je woonplaats, omdat de meeste bagageafhandelingsbedrijven alleen personeel zoeken die binnen een straal van dertig kilometer om de luchthaven wonen. Daarnaast betreft het een beroep waarvoor geen echte opleiding nodig is. Dit betekent dat de concurrentie op een mogelijke vacature groot kan zijn. Er bestaan als bagagemedewerker geen echte doorgroeimogelijkheden zonder verder opleidingen. Wel behoort de functie bagagemanager tot de mogelijkheden als je beschikt over veel ervaring en kennis.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bagagemedewerker

Als bagagemedewerker zal je over het algemeen onder de cao grondpersoneel of de cao transport & logistiek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Als je werkzaam bent via een uitzendbureau kan dit anders zijn. Een bagagemedewerker met een fulltime baan zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en specifieke verantwoordelijkheden. Wel kan het salaris hoger uitvallen, omdat je meestal diverse toeslagen zal krijgen, bijvoorbeeld omdat je vaak in ploegendiensten werkzaam zal zijn. Het is overigens wel zo dat lang niet alle bagagemedewerkers een fulltime baan hebben.

Mijnzzp.nl