Beveiligingsadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beveiligingsadviseur is een allround beveiligingsspecialist die over veel ervaring en kennis beschikt over de beveiligingsbranche. Denk hierbij aan het maken van risicoanalyses, aan het geven van beveiligingsadviezen of aan het geven van preventieadviezen om beveiligingsproblemen te voorkomen. Welke adviezen een beveiligingsadviseur precies geeft kan per opdracht verschillen omdat personen, bedrijven en overheden met verschillende soorten beveiligingsrisico's te maken kunnen krijgen. De belangrijkste taak van een beveiligingsadviseur is het in kaart brengen van mogelijke risico's en het adviseren over de mogelijke risico's. Na het maken van een risicoanalyse is het denkbaar dat de beveiligingsadviseur betrokken is bij het doorvoeren van de beveiligingsmaatregelen, zodat de risico's beheersbaar worden. Het beroep beveiligingsadviseur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat beveiliging een ruim begrip is dat betrekking kan hebben op verschillende vormen van beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan het preventief controleren van personeel en toegangscontroles of bijvoorbeeld aan het beveiligen van een bedrijventrein. Voor de meeste bedrijven, organisaties en particulieren is beveiliging tegenwoordig belangrijk, echter kan dit wel betrekking hebben op verschillende vormen van beveiliging. In veel gevallen hebben beveiligingsadviezen juist ook betrekking op het geven van preventieve adviezen aan mensen om bepaalde risico's te voorkomen.

Preventieve adviezen

Preventieve adviezen dienen om te voorkomen dat achteraf een lek moet worden gedicht in de beveiliging. Er zijn veel bedrijven die zich hiermee bezig houden. Helaas worden dit soort bedrijven vaak pas ingeschakeld als de schade al geleden is. Bedrijven kunnen veel schade oplopen door fraude of diefstal. Door het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf kan men een duidelijke rapportage verwachten met eventuele beveiligingslekken binnen het bedrijf. Soms hoeven er maar kleine procedures veranderd te worden om diefstal of fraude te voorkomen binnen het bedrijf. Een klein advies kan al zijn dat minimaal twee mensen een rekening goed moeten keuren voor een uiteindelijke betaling plaats kan vinden. Op deze manier is men al een stuk zekerder dat er geen geld kan verdwijnen naar privé rekeningen. Vertrouwen is goed maar controleren is beter.

Fraude

Fraude, diefstal en overvallen is helaas iets waar veel ondernemers mee te maken krijgen. Het hoeft niet meteen om grote bedragen te gaan, of ernstige misdaden, maar kan ook zeker om kleine zaken gaan. Zoals het verdwijnen van goederen uit een magazijn, tips om overvallers af te schrikken of het verbeteren van de beveiliging.

Beveiligingsadviezen

Het inschakelen van een specialist op dit gebied heeft vaak veel voordelen. De adviezen worden op papier gezet zodat men een plan van aanpak kan maken. Soms zijn het kleine aanbevelingen die al kunnen helpen. Zo is het duidelijk laten zien bij de ingang van een winkel dat er camera's aanwezig zijn al een grote drempel voor overvallers. Dit kan men doen door bijvoorbeeld een monitor op te hangen bij de ingang, met de diverse camerabeelden vanuit de winkel. Maar ook het aanwezig zijn van een zogenaamde overvalknop kan helpen mocht het een keer misgaan. Door het indrukken van de knop weet de meldkamer meteen dat het mis is in de winkel. Ook het openen of afsluiten van een winkel kan wellicht verbeteren. Zo is het niet verstandig om één persoon de winkel te laten openen of af te sluiten. Beter is het omdat minimaal met twee personen te doen, zodat er één kan meekijken of er niemand staat te loeren of aankomt.

Risico analyse

Risicoanalyse is het inschatten van een bepaald risico. Ook het inschatten van de kans hiervan en het gevolg valt hieronder. Wanneer iemand zich bezig houdt met risicoanalyse zal de persoon de risico's inschatten en in kaart brengen. Per mogelijke bedreiging zal de kans hierop ingeschat worden en wat de gevolgen daarvan zijn. Aan de hand van deze analyse kan men dan beter inschatten of men wel of niet moet doorgaan met een bepaalde zaak. Een risico analyse kan samengesteld worden op twee manieren namelijk de kwantitatieve methode of de kwalitatieve methode. Ook binnen de beveiliging worden deze afwegening gemaakt.

In de beveiligingsbranche is het belangrijk om risico's te begrijpen en deze in kaart te brengen. Het naar voren brengen van mogelijke risico's wordt op verschillende manieren gedaan, zoals het bespreken van de opdracht met de opdrachtgever en het bezoeken van de locatie of object dat beveiligd moet worden. Het kan nodig zijn dat er op de locatie extra beveiliging moet komen, door het aanbrengen van nieuwe alarmsystemen. Maar ook procedures van personeel worden doorgelicht om mogelijke risico's naar voren te brengen. Zo kan het nodig zijn om tijdens bepaalde tijden extra personeel in te zetten, of is het beter als iemand op verschillende tijden aankomt of weggaat.

Risico bepalen

Het inschatten van risico's is niet heel makkelijk, omdat niet voor iedereen een risico de zelfde gevolgen hoeft te hebben. Zo kunnen grote organisaties eerder grote risico's nemen dan kleine partijen. Wanneer een bepaald risico voor een kleine organisatie optreedt, kan dit betekenen dat het bedrijf failliet gaat. Terwijl bij een grote organisatie alleen maar afgeboekt hoeft worden en eventueel andere onderdelen binnen het bedrijf de klappen makkelijk kunnen opvangen.

Meer veiligheid:

Opleidingen tot beveiligingsadviseur

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep beveiligingsadviseur op regulieren scholen. Een beveiligingsadviseur heeft doorgaans veel ervaring opgedaan in de praktijk en noemt zich dan beveiligingsadviseur door zijn allround kennis in de beveiligingsbranche. Dit kan betekenen dat de beveiligingsadviseur bij iemand thuis komt of langs gaat bij bedrijven om de beveiligingsmogelijkheden te bespreken en te verwerken tot een plan van aanpak. Zo kan de beveiligingsadviseur camera's adviseren op bepaalde plekken of een bepaald bewakingssysteem adviseren aan zijn klant. Beveiligingsbedrijven hebben doorgaans niet alleen beveiligers in dienst maar ook specialisten voor het aanleggen en onderhouden van beveiligingssystemen. In veel gevallen kan een beveiligingsadviseur ook adviseren op het gebied van veiligheidssloten.

Bedrijven waar een beveiligingsadviseur werkzaam kan zijn

Als beveiligingsadviseur werk je doorgaans voor een beveiligingsbedrijf of adviesbureau of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer met je eigen beveiligingsbedrijf.

Competenties beveiligingsadviseur

Als beveiligingsadviseur is het natuurlijk belangrijk dat je op een goede manier kunt adviseren en dus over veel kennis beschikt van de diverse systemen en mogelijkheden op het gebied van beveiliging. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden welke service het bedrijf nog meer kan bieden, zoals het controleren van het bedrijf in de avonduren. Goede communicatie is daarom erg belangrijk als beveiligingsadviseur, evenals het hebben van commercieel inzicht. Als de beveiligingsadviseur een totaalplaatje wil kunnen aanbieden dan zal deze ook verstand moeten hebben van veiligheidssloten en het kunnen inzien van mogelijke zwakke plekken, zoals een toiletraampje dat makkelijk toegankelijk is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beveiligingsadviseur

Als beveiligingsadviseur specifiek zal er niet veel werk te vinden zijn omdat de meeste beveiligingsbedrijf maar één of twee adviseurs rond hebben lopen. Daarnaast is het erg belangrijk dat je een allround vakman bent op het gebied van de beveiliging. Wel is het zo dat er over het algemeen een groeiende vraag is naar beveiliging. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het starten van je eigen adviesbureau of beveiligingsbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beveiligingsadviseur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden te geven voor het beroep beveiligingsadviseur, omdat je bij verschillende bedrijven werkzaam kunt zijn. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsomstandigheden. Het salaris als beveiligingsadviseur in loondienst zal doorgaans ergens tussen de 1800 en 2700 euro bruto per maand zijn, afhankelijk van je leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je meestal meer verdienen, maar zijn de inkomsten sterk afhankelijk van het aantal opdrachten. De meeste grote bedrijven gaan over het algemeen liever in zee met de grotere erkende bedrijven, wat het lastig kan maken als zelfstandige.

Mijnzzp.nl