Adviseur veilig wonen (PKVW)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep adviseur veilig wonen (PKVW)
Specialist in veiligheidssloten en veiligheidsmaatregelen
Veiligheid woning inspecteren
Inspraak nieuwbouw en bestaande wijken
Hang-en-sluitwerk kozijnen
PKVW inbraakpreventie:
Film veilig wonen:
Opleidingen tot adviseur veilig wonen (PKVW)
Bedrijven waar een adviseur veilig wonen (PKVW) werkzaam kan zijn
Competenties adviseur veilig wonen (PKVW)
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als adviseur veilig wonen (PKVW)
Arbeidsvoorwaarden en salaris adviseur veilig wonen (PKVW)
Eigen bedrijf starten als Adviseur veilig wonen (PKVW)
Boekhoudprogramma vergelijken Adviseur veilig wonen (PKVW)

Beroep adviseur veilig wonen (PKVW)

Een politiekeurmerk veilig wonen adviseur is een gespecialiseerde vakman of vakvrouw, die over de bevoegdheid beschikt om woningen en andere gebouwen te beveiligen volgens het PKVW besluit. PKVW staat voor politiekeurmerk veilig wonen, en heeft alles met veiligheid te maken. Om het politiekeurmerk te mogen voeren moet de betreffende vakman een opleiding volgen. Als de vakman de opleiding met goed resultaat heeft afgerond mag de vakman het politiekeurmerk voeren. De cursus of opleiding PKVW moet elke twee jaar herhaald worden om het keurmerk te mogen blijven voeren. De meeste bedrijven die de opleiding volgen zijn gericht op bouwen of op vastgoed, zoals aannemers, klusbedrijven, woningstichtingen en adviseurs. Het politiekeurmerk is niet alleen opgericht om inbraken tegen te gaan. Ook andere factoren die de veiligheid kunnen beïnvloeden spelen een belangrijke rol bij het politiekeurmerk, zoals geweld in woonwijken, woningbranden, overvallen, verloedering van woonwijken en andere overlastvormen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een PKVW adviseur inhoudelijk het beste omschrijven als het adviseren van particulieren en bedrijven over de veiligheid van gebouwen. Daarnaast kan een PKVW adviseur een monteur zijn, die gebouwen voorziet van veilig hang-en-sluitwerk. Mensen die een veilige woning wensen kunnen dan ook terecht bij een vakman, vakvrouw of bedrijf, die het politiekeurmerk voert. De inhoudelijke werkzaamheden van een politiekeurmerk veilig wonen adviseur zijn dus gericht op het adviseren van particulieren en bedrijven met betrekking tot het aanbrengen van de juiste inbraak vertragende sloten en andere maatregelen, zodat inbrekers geen zwakke plekken kunnen vinden, waardoor inbrekers (bijna) niet meer kunnen inbreken. Het keurmerkcertificaat wordt tegenwoordig afgeven door bouwkundige bedrijven, die beschikken over de PKVW-erkenning.

Specialist in veiligheidssloten en veiligheidsmaatregelen

Een PKVW adviseur is dus gespecialiseerd in het adviseren over veiligheidssloten en veiligheidsmaatregelen. Een PKVW adviseur weet welke sloten, deuren en andere maatregelen toegepast moeten worden om een woning zo veilig mogelijk te maken. Het politiekeurmerk gaat verder dan alleen het adviseren over beter hang-en-sluitwerk. Ook andere preventieve maatregelen behoren toe tot de werkzaamheden van een PKVW adviseur. Mensen die twijfels hebben over de veiligheid van hun woning kunnen een PKVW adviseur inschakelen om hun woning door te lichten. Er zijn nog veel woningen die inbraakgevoelige zijn door slecht hang-en-sluitwerk en andere mogelijke ingangen tot de woning, zoals te grote openingen van ramen. Vooral wc-ramen en andere bovenlichten zijn vaak net groot genoeg om naar binnen te kunnen klimmen. Maar ook draairamen op de bovenverdieping staan vaak open, en zijn soms makkelijk toegankelijk. Inbrekers maken vaak gebruik van containers of andere klimmogelijkheden om via daken bij de draairamen te kunnen komen.

Veiligheid woning inspecteren

Een adviseur zal de woningen bekijken en met een passend advies komen om de veiligheid te vergroten. In het advies gaat het dus niet alleen om het hang-en-sluitwerk, maar ook andere zaken komen aan het licht, zoals het wegzetten van de containers, verlichting aanbrengen en het aanbrengen van veiligheidsstangen voor de ramen die te grote openingen hebben. Na het uitvoeren van alle adviezen is de kans op een inbraak tot wel 90 procent verminderd. Een inbreker die zoekt naar een woning om in te kunnen breken pakt doorgaans de woning waar hij snel binnen kan komen, en dus ook weer snel weg kan zijn. Natuurlijk kan een inbreker overal binnen komen als hij tijd genoeg krijgt, maar doorgaans worden toch de makkelijke woningen uitgekozen, zoals die met een openstaand raam of de woning met een donkere tuin.

Inspraak nieuwbouw en bestaande wijken

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor de veiligheid in nieuwe en bestaande wijken. Bij het ontwerpen of aanpassen van wijken wordt de veiligheid steeds beter getoetst op mogelijke problemen. Ook hier gaat het dan niet alleen om de veiligheid van woningen, maar spelen ook andere zaken een belangrijke rol, zoals de toegankelijkheid van de steegjes achter de woningen en de verlichting van de steegjes. Meestal worden de steegjes tegenwoordig afgesloten met een poort en hebben alleen de bewoners de sleutel om toegang te krijgen tot de steegjes. Daarnaast heeft ook de brandweer zo zijn specifieke eisen om overal in de wijk te kunnen komen, zonder onnodig tijd te verliezen omdat er ergens paaltjes staan die de toegang belemmeren.

Hang-en-sluitwerk kozijnen

Over het algemeen gaat het politiekeurmerk verder dan het bouwbesluit als het om de degelijkheid gaat van het hang-en-sluitwerk. Tegenwoordig worden nieuwe kozijnen meestal voorzien van het veiligste hang-en-sluitwerk, omdat de fabrikanten van kozijnen ook een belangrijke rol spelen bij het politiekeurmerk en afspraken hebben gemaakt. Oud hang-en-sluitwerk dat niet onder het politiekeurmerk valt, omdat er geen sterren in staan is meestal simpel te forceren, en geeft inbrekers weinig weerstand. Hang-en-sluitwerk met drie sterren afgebeeld is het meest inbraakwerend. Nieuw hang-en-sluitwerk wordt uitgebreid getest op zijn weerstand voordat de sterren erin mogen worden geslagen. Om aan het politiekeurmerk te voldoen moet een bepaald kozijn een aantal punten halen. Deze punten hoeven niet met een slot behaald te worden, maar kunnen ook opgeteld worden door het plaatsen van meerdere sloten op het kozijn. Hang-en-sluitwerk speelt een belangrijke rol als het aankomt op het buiten houden van inbrekers. Wel is het belangrijk dat het hang-en-sluitwerk goed geplaatst wordt, zoals de sloten. Een veilig slot is prima, maar ook de sluitplaat met kom moet goed geplaatst worden in het kozijn, zodat het openbreken onmogelijk wordt.

PKVW inbraakpreventie:

Film veilig wonen:

Opleidingen tot adviseur veilig wonen (PKVW)

Om een adviseur veilig wonen te worden moet de persoon het certificaat politiekeurmerk veilig wonen behalen. Het politiekeurmerk is allang niet meer alleen inbraakpreventie, het is inmiddels veel breder dan dat. Ook zaken als overlast voorkomen en het tegengaan van criminaliteit komen aan de orde. De cursus is op verschillende locaties in het land te volgen. Veel aannemers, klusbedrijven, slotenmakers en beveiligingsbedrijven hebben inmiddels personeel in dienst dat gecertificeerd is, of zijn zelf gecertificeerd. De opleiding politiekeurmerk veilig wonen is voor iedereen geschikt, die met verbouwen, onderhoud of op andere manieren te maken heeft met de veiligheid van gebouwen. Er zijn verder geen eisen om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding. Iedereen kan dus het politiekeurmerk veilig wonen behalen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een adviseur veilig wonen (PKVW) werkzaam kan zijn

Een politiekeurmerk veilig wonen adviseur is over het algemeen werkzaam voor bedrijven die te maken hebben met bouwen, verbouwen of advieswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan aannemers, timmerlieden, architecten, projectontwikkelaars, beveiligingsbedrijven en aan slotenmakers. Ook ambtenaren, bouwkundig adviseurs en medewerkers van een woningstichting kunnen beschikken over het politiekeurmerk veilig wonen. Daarnaast kan een adviseur veilig wonen werkzaam zijn voor een deuren winkel. Het is niet toegestaan om werkzaam te zijn als politiekeurmerk veilig wonen adviseur zonder dat je over de PKVW-erkenning beschikt.

Competenties adviseur veilig wonen (PKVW)

De belangrijkste competentie van een politiekeurmerk veilig wonen adviseur is de brede kennis van preventiemaatregelen om inbraken of andere onveilige situaties te kunnen voorkomen. Omdat een PKVW adviseur verantwoordelijk is voor advieswerkzaamheden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Daarnaast moet een PKVW adviseur over de juiste motivatie beschikken. Het alleen willen verkopen van nieuwe sloten is niet de juiste motivatie als PKVW adviseur. Een PKVW adviseur moet juist veel meer gezien worden als belangrijke adviseur. Denk bijvoorbeeld aan het adviseren van verengingen van eigenaren met betrekking tot de veiligheid van een complex. Algemeen belangrijke woorden zijn inspecteren, controleren, kennis, adviseren, professioneel, organiseren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als adviseur veilig wonen (PKVW)

Het arbeidsmarktperspectief van een politiekeurmerk veilig wonen adviseur is niet zomaar aan te geven, omdat het werken als PKVW adviseur in de meeste gevallen gezien moet worden als aanvullende werkzaamheden op een ander beroep. De PKVW-erkenning staat in de meeste gevallen wel garant voor extra opdrachten, omdat de meeste particulieren, bedrijven en stichtingen alleen gebruik willen maken van erkende PKVW adviseurs. In dat opzicht is het arbeidsmarktperspectief dus goed te noemen. De doorgroeimogelijkheden van een PKVW adviseur zijn niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Wel kan het binnenhalen van grotere opdrachten aangemerkt worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris adviseur veilig wonen (PKVW)

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat het werken als PKVW adviseur in de meeste gevallen gezien moet worden als aanvullende werkzaamheden. Daarnaast kan een PKVW adviseur werkzaam zijn binnen verschillende branches. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat de meeste PKVW adviseurs niet fulltime werkzaam zijn als PKVW adviseur. Daarnaast kan een PKVW adviseur werkzaam zijn als ondernemer. Zie voor een salarisindicatie de meer specifieke beroepen, waar meer informatie te vinden is.

Eigen bedrijf starten als Adviseur veilig wonen (PKVW)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Adviseur veilig wonen (PKVW), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Adviseur veilig wonen (PKVW)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Adviseur veilig wonen (PKVW) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Adviseur veilig wonen (PKVW).

Mijnzzp.nl