Kledingadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kledingadviseur of kledingadviseuse is een vakspecialist die andere mensen kan helpen met het uitkiezen van hun nieuwe kleding. Een kledingadviseur kan over het algemeen veel betekenen voor mensen die moeite hebben om zelf te bepalen wat voor hem of haar de juiste kleding is. Een kledingadviseur kan bijvoorbeeld kleuradvies geven, stylingsadvies geven of juist mooie combinaties bij elkaar zoeken voor mensen. Het is niet ondenkbaar dat een kledingadviseur ook andere diensten zal aanbieden, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Kledingadviseurs zijn overal te vinden zoals in kledingwinkels en modewinkels. Ook kan het gaan om een zelfstandig werkende kledingadviseur die mensen helpt met hun kleding. Als het een zelfstandig werkende kledingadviseur betreft kan deze mee gaan winkelen om een geschikte outfit te zoeken voor de betreffende persoon. Het beroep kledingadviseur is vrij algemeen en kan betrekking hebben op diverse soorten specialisten binnen de kledingbranche.

Het krijgen van kledingadvies is voor veel mensen belangrijk, omdat het voor mensen lastig is om te bepalen hoe kleding precies overkomt. Omdat het uitkiezen van de juiste kleding alleen lastig kan zijn gaan mensen over het algemeen vaak samen kleding kopen zodat er een extra menig is met betrekking tot de nieuwe kleding. Voor deze groep mensen kan het nuttig zijn om kledingadvies te krijgen van een professionele kledingadviseur. Lang niet alle mensen zullen gebruik maken van een ingehuurde kledingadviseur, omdat dat nu eenmaal geld zal kosten. Toch kan het nuttig zijn om wel een kledingadviseur in te huren, omdat je er dan bijna zeker van bent dat je zal slagen met de juiste kleding. Een goede kledingadviseur zal alle wensen aanhoren en dan met een leuke passende creatie komen.

Kledingadviseur inhuren

Soms komt het voor dat iemand zo druk is met zijn werk dat hij of zij geen tijd heeft om te winkelen. De kledingadviseur weet van de betreffende persoon als het een vaste klant is alle maten en gaat dan zelfstandig winkelen voor de persoon. De nieuwe kleding wordt in dit geval dan thuis gepast en bekeken. Mocht de kleding niet passen of niet goed zijn dan kan de kledingadviseur deze weer terug brengen naar de betreffende winkel.

Kledingadviseur winkel

Een kledingadviseur kan ook gewoon in een kledingwinkel werkzaam zijn als verkoopspecialist en daar de klanten adviseren bij de aankoop van nieuwe kleren. De kledingadviseur is bekend met de laatste mode en het assortiment van de winkel. Het combineren van verschillende kleding is voor de kledingadviseur over het algemeen geen enkel probleem, om zo tot een goed eindresultaat te kunnen komen voor de klant. Het is belangrijk dat de kledingadviseur goed luistert naar de wensen van de klant en met gepaste kleding aankomt die past bij de wensen van de klant.

Kledingadviseur omroepen

Kledingadviseurs kunnen ook werkzaam zijn voor televisieomroepen. Het zijn de kledingadviseurs die bepalen welke kleding een presentator op televisie zal dragen. De meeste grote omroepen hebben veel kleding op voorraad, die allemaal gecombineerd kan worden door de kledingadviseur. Vooral presentators die vaak op televisie verschijnen moeten iedere keer andere passende kleding dragen. Deze kleding zoeken ze over het algemeen niet zelf uit omdat daar de kledingadviseur verantwoordelijk voor is.

Personal shopper:

Opleidingen tot kledingadviseur

Als kledingadviseur ben je natuurlijk in de eerste plaats een verkoopspecialist op het gebied van kleding. Er zijn diverse opleidingsmogelijkheden die prima passen bij het beroep kledingadviseur, zoals de Mbo-opleiding verkoopspecialist mode of de Hbo-opleiding Fashion & Design. Kleding van mensen heeft alles met imago te maken, waar dan ook veel aandacht voor is tijdens de gekozen opleiding. Maar ook het ontwerpen en maken van kleding zal tijdens de opleiding veelvuldig voorkomen. Om vanuit het Mbo door te kunnen stromen naar een Hbo-opleiding is het belangrijk dat je minimaal een afgeronde Mbo-opleiding bezit op niveau vier. Met een afgeronde Hbo-opleiding modemanagement is het doorgaans geen enkel probleem om een leidinggevende functie te verkrijgen binnen een winkel- of modebedrijf.

Bedrijven waar een kledingadviseur werkzaam kan zijn

Als kledingadviseur kan je natuurlijk voor diverse soorten winkels en modeketens werkzaam zijn, maar ook als zelfstandig ondernemer. Bij welk bedrijf je precies werkzaam zal zijn en welke functie je precies bekleedt binnen het bedrijf zal doorgaans van je opleidingsniveau afhangen. Ook is er natuurlijk een groot verschil tussen kledingwinkels. Over het algemeen zijn het wel de kledingwinkels in het hogere segment die een echte kledingadviseur c.q. specialist in dienst zullen hebben.

Competenties kledingadviseur

Als kledingadviseur moet je in de eerste plaats veel kennis hebben van fashion en design, omdat dat natuurlijk belangrijk is binnen de modebranche. Maar ook communicatief zal je zeer goed onderlegd moeten zijn, omdat je de hele dag met klanten bezig bent. Het luisteren en adviseren speelt binnen dit beroep dan ook een grote rol. Omdat er natuurlijk voldoende verkocht dient te worden spelen je commerciële vaardigheden als kledingadviseur ook een grote rol.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kledingadviseur

Als goed opgeleide kledingadviseur is het doorgaans geen enkel probleem om werk te verkrijgen. Wel kan het zijn dat de kledingwinkels of modeketens in het hogere segment minimaal een Mbo-niveau vier diploma verwachten of hoger. Daarnaast zijn er redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden die als kledingadviseur werkzaam zijn, die wellicht nog meer diensten aanbieden aan hun klanten met betrekking tot mode en fashion. Met een afgeronde Hbo-opleiding zijn er zelfs nog meer mogelijkheden binnen de modebranche. De doorgroeimogelijkheden als kledingadviseur zijn erg afhankelijk van je opleidingsniveau en soort werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kledingadviseur

Als kledingadviseur kan je onder verschillende cao's vallen, zoals de cao mode en sportdetailhandel of de cao detailhandel, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. Een kledingadviseur werkzaam in een kledingwinkel met een Mbo-diploma zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1500 en 2100 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verantwoordelijkheden. Binnen het hogere segment van de kledingwinkels is het niet ongebruikelijk dat er extra bonussen uitgekeerd worden wanneer vastgestelde doelstellingen bereikt worden. Met een afgeronde Hbo-opleiding Fashion & Design is je salaris doorgaans een stuk hoger, afhankelijk van het soort werkgever waar je werkzaam bent en je specifieke taken binnen de organisatie.

Mijnzzp.nl