Inkoper (kleding)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een inkoper binnen de kledingbranche is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met de inkoop van kleding te maken hebben. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een kleding inkoper het beste omschrijven als het verwerven van geschikte kleding en diensten voor de eigen organisatie. Een inkoper is dan ook gespecialiseerd in inkoopprocessen, wat weer betrekking heeft op tactische inkoop van kleding, strategische inkoop van kleding en operationele inkoop van kleding. Tactische inkoop heeft betrekking op het selecteren van de juiste leveranciers en het opstellen van de contracten die daarbij horen. Strategische inkoop heeft betrekking op het gehele inkoopproces waarbinnen rekening gehouden wordt met de gestelde doelstellingen van de organisatie (inkoopbeleid, inkoopprocessen, procedures). Operationele inkoop heeft betrekking op alle administratieve handelingen zoals het bestellen van kleding, het nazorgen van kleding en het bewaken van processen. Een inkoper van kleding is dus verantwoordelijk voor het inkoopproces dat betrekking kan hebben op diverse werkzaamheden. Het beroep inkoper kleding moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat niet alle inkopers op dezelfde manier werkzaam zijn. Een inkoper van kleding kan ook betrekking hebben op een zelfstandig ondernemer, die mede verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Daarnaast komt de functie inkoper niet automatisch voor binnen alle kledingwinkels. De functie inkoper kleding komt over het algemeen alleen voor binnen de grotere organisaties.

Een andere benaming voor een inkoper kan ook zijn inkoopmanager, maar een inkoper van kleding hoeft niet altijd een manager te zijn. De werkzaamheden hebben in beide gevallen wel te maken met inkoopprocessen. Alle grote bedrijven die te maken hebben met inkoop hebben doorgaans inkopers in dienst, wat betrekking kan hebben op verschillende functies afhankelijk van de organisaties. Het inkopen van goederen zoals kleding is doorgaans een heel proces, omdat kleding niet zomaar ingekocht zal worden. Het selecteren van de juiste fabrikant die tegen de juiste voorwaarden kan leveren is doorgaans veel werk. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke punten met betrekking tot de geleverde kwaliteit van kleding, aan het tijdsbestek van eventuele naleveringen of bijvoorbeeld aan het annuleren van bestellingen als bepaalde kleding niet loopt naar verwachting. Een inkoper van kleding doet dan ook meer dan alleen bekijken welke kleding zal verkopen in de winkels, er zijn veel meer belangrijke aandachtspunten waarop een inkoper zal letten.

Bezoeken beurzen als inkoper

Als inkoper van kleding is het erg belangrijk om regelmatig beurzen te bezoeken om alle nieuwe trends tijdig te kunnen signaleren en contacten op te doen. Binnen de kledingbranche c.q. de modebranche draait alles om de juiste kleding, zodat deze verkocht kan worden door de eigen organisatie. Een inkoper zal dan ook verantwoordelijk zijn voor het bezoeken van beurzen in het binnenland en in het buitenland. Ook het bezoeken van andere winkels om nieuwe trends te kunnen signaleren kan tot de mogelijkheden behoren als inkoper.

Productielanden bezoeken

Omdat de retailsector te maken heeft met verantwoord ondernemen met betrekking tot arbeidsomstandigheden van buitenlandse werknemers zal een inkoper ook de kledingfabrieken van productielanden bezoeken. Het is voor de retailsector erg belangrijk om te kunnen garanderen dat de kleding onder de juiste arbeidsomstandigheden geproduceerd wordt. Daarnaast zal de inkoper de diverse kledingfabrieken ook in zakelijk opzicht bezoeken. Kleding en andere textielproducten moeten voldoen aan Europese en nationale wetgeving omdat deze andere niet ingevoerd mogen worden. Denk hierbij aan de vermelding van de vezelbenaming van textielproducten, aan de vermelding van de samenstelling van textielproducten en aan de juiste etikettering.

Werken als kleding inkoper

Een inkoper van kleding heeft eigenlijk meerdere functies, omdat een inkoper moet beschikken over een commerciële instelling en managementvaardigheden. Het kunnen onderhandelen op de juiste manier als inkoper is erg belangrijk. Daarnaast zal een inkoper meestal met diverse managers te maken krijgen, zoals de financieel manager en de retail manager. Ook directieleden zoals de Chief financial officer kunnen direct betrokken zijn bij inkoopprocessen. Als kleding inkoper moet je ook over voldoende affiniteit beschikken met betrekking tot de kledingbranche.

Enkele taken van een kleding inkoper zijn:

  • Budgetbewaking
  • Het aansturen van andere medewerkers
  • Het bezoeken van beurzen en fabrieken
  • Het opstellen van reclamemateriaal
  • Het vaststellen van verkoopprijzen en uitverkoopprijzen
  • Het waken over de kwaliteit
  • Nieuwe collecties samenstellen
  • Offertes opvragen
  • Onderhandelen over prijzen en leveringsvoorwaarden
  • Overleggen met leveranciers

Opleiding Fashion & Textile Technologies:

Opleidingen tot kleding inkoper

De meest gerichte opleiding tot kleding inkoper is de Hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies van ongeveer vier jaar. Een andere geschikte opleiding kan zijn de Hbo-opleiding Small Business en Retail Management. Beide opleidingen zijn sterk gericht op management en de detailhandel, echter is de Hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies meer gericht op de kleding- en modebranche. Welke opleiding het beste zal passen kan verschillen per winkelbedrijf, omdat het goed denkbaar is dat een inkoper kleding ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden dan alleen het inkopen van kleding.

Bedrijven waar een kleding inkoper werkzaam kan zijn

Een kleding inkoper kan werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven, zoals een kledinggroothandel of grootwinkelbedrijf, of werkzaam zijn binnen de detailhandel. In dat geval zal een inkoper kleding over het algemeen werkzaam zijn voor een grote winkelketen, die beschikt over meerdere winkels door het hele land. Het is mogelijk dat een inkoper van kleding werkzaam is als ondernemer. Daarnaast kan het beroep inkoper kleding betrekking hebben op een marktkoopman, die zelfstandig kleding zal inkopen.

Competenties kleding inkoper

De belangrijkste competentie van een inkoper kleding is dat de inkoper beschikt over een commerciële instelling. Daarnaast kan het onderhandelen gezien worden als belangrijke competentie. Als het om grote internationale deals gaat waarbij veel kleding geïmporteerd wordt moet een inkoper kleding ook beschikken over juridische kennis. In dat geval kan een inkoper kleding ook gezien worden als contractmanager. Ee nadere belangrijke competentie als inkoper kleding is dat de inkoper kleding gezien kan worden als netwerker. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen als inkoper kleding niet ontbreken. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat een inkoper kleding beschikt over voldoende affiniteit met betrekking tot kleding en mode. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, inzicht, productkennis, waakzaamheid, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, overleggen, plannen, organiseren en risico.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kleding inkoper

Het arbeidsmarktperspectief als inkoper kleding is niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Wie beschikt over de juiste opleidingen zal over het algemeen vroeg of laat werk kunnen vinden als inkoper, omdat inkoopprocessen erg belangrijk zijn voor bedrijven. Het beroep inkoper komt dan ook voor binnen verschillende branches, waardoor het verkrijgen van werk moet lukken. De doorgroeimogelijkheden als inkoper kleding kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een functie zoals afdelingsmanager, of aan de functie handelsvertegenwoordiger. Ook het starten of verder uitbreiden van een onderneming kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kleding inkoper

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Een kleding inkoper met een afgeronde Hbo-opleiding zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2200 en 3800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen dit beroep zeker denkbaar, als je een goede naam hebt opgebouwd en werkzaam bent voor de grotere bedrijven of merken.

Mijnzzp.nl