Conducteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een conducteur is een controleur in het openbaar vervoer waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. De bekendste conducteurs zijn de treinconducteurs. Hun belangrijkste taak is het controleren van vervoersbewijzen. De laatste jaren zijn de werkzaamheden van een conducteur behoorlijk uitgebreid. Naast het controleren van vervoersbewijzen en het geven van reisadviezen, speelt ook het veiligheidsaspect tegenwoordig een belangrijke rol in hun werkzaamheden. Hierbij wordt nauw samengewerkt met hulpdiensten, zoals bijvoorbeeld politie.

Omdat de algemene veiligheid in het openbaar vervoer tegenwoordig zo'n belangrijke rol speelt, kan een conducteur ook een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) zijn. De Boa's worden over het algemeen ingezet op bepaalde openbaar vervoerlijnen die bekend staan als zogenaamde risicolijnen of tijdens bepaalde uren. De werkzaamheden kunnen per vervoersorganisatie verschillen. Een treinconducteur zal eerder een heel traject meereizen, terwijl een tramconducteur bijvoorbeeld alleen bepaalde stukken zal meerijden en wellicht meerdere trams zal controleren. Daarbij kan een conducteur optreden als ordehandhaver en zal hij toezien op de algemene veiligheid van passagiers.

De NS heeft ongeveer 2800 conducteurs in dienst die dagelijks ingezet worden. Een conducteur of hoofdconducteur is mede verantwoordelijk voor het tijdig en veilig laten vertrekken van een trein. Tegenwoordig maakt de conducteur gebruik van moderne scanners om de vervoersbewijzen te  controleren en is de ouderwetse kniptang wel verleden tijd. Wanneer een conducteur een zwartrijder betrapt kan deze tegenwoordig alsnog een kaartje kopen bij de conducteur met een extra boete bovenop de normale ritprijs. Een conducteur is doorgaans ook opgeleid om eerste hulp te bieden zoals de bekende bedrijfshulpverleners doen.

Tegenwoordig zijn de meeste conducteurs ook opgeleid als buitengewoon opsporingsambtenaar en mogen de conducteurs voor diverse overtredingen bekeuringen uitschrijven zoals zwart rijden en andere overtredingen. Hoofdconducteurs met de juiste opleidingen mogen tegenwoordig zelfs passagiers fouilleren of hardhandig ingrijpen als een situatie dit vereist. Een hoofdconducteur moet hiervoor wel jaarlijks een training voor ondergaan en examen afleggen. De werkzaamheden en bevoegdheden van de diverse soorten conducteurs zijn dus de laatste jaren behoorlijk uitgebreid.

Beroep conducteur:

Opleidingen tot conducteur

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep conducteur via reguliere scholen. Wie als conducteur wenst te gaan werken zoals de bekende treinconducteurs zal natuurlijk al snel uitkomen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Maar er zijn ook zeker andere bedrijven gericht op het openbaar vervoer waar je als conducteur aan het werk kan. Wel is het zo dat het beroep conducteur tegenwoordig al snel gekoppeld zal worden met de functie Boa. Omdat je als conducteur zeker te maken zal kunnen krijgen met agressie kunnen nieuwe conducteurs uitgebreid getest worden door een psycholoog. Lang niet iedereen is geschikt om te werken als conducteur omdat het beroep niet altijd even gemakkelijk en leuk zal zijn. Over het algemeen zal een opleiding op Mbo-niveau voldoende zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een opleiding tot conducteur.

Bedrijven waar een conducteur werkzaam kan zijn

Als conducteur kun je natuurlijk voor diverse organisaties werkzaam zijn binnen het openbaar vervoer zoals de Nederlandse Spoorwegen en bijvoorbeeld Connexxion. Maar eigenlijk komt de functie conducteur overal wel voor binnen Nederland.

Competenties conducteur

Een belangrijke competentie als conducteur is natuurlijk een goed gastheerschap. Stressbestendigheid is misschien wel de belangrijkste eigenschap. Binnen het openbaar vervoer komt agressie helaas nog wel eens regelmatig voor. Oog hebben voor de algemene veiligheid is ook een belangrijke eis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als conducteur

Het Arbeidsmarktperspectief als conducteur is zeer goed te noemen omdat steeds meer bedrijven nieuwe conducteurs of boa's aanstellen om de algemene veiligheid te kunnen waarborgen en de klantvriendelijkheid te vergroten. De algemene veiligheid van het openbaar vervoer speelt een steeds grotere rol en passagiers eisen dan ook een veilige en prettige reis en de diverse organisaties spelen hier dan ook op in door het aantal conducteurs te vergroten. De doorgroeimogelijkheden als conducteur zijn wel beperkt maar over het algemeen worden nieuwe conducteurs ook opgeleid tot boa wat natuurlijk ook gezien kan worden als doorgroeien binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris conducteur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep conducteur omdat je voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn binnen het openbaar vervoer maar over het algemeen zullen de arbeidsvoorwaarden prima geregeld zijn. Een conducteur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl