Conducteur

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Conducteur?

Een conducteur of conductrice is een functionaris, die werkzaam is binnen het openbaar vervoer. Als conducteur kan je werkzaam op de trein of op de tram. De kerntaak van een conducteur komt in het kort neer op het controleren van vervoersbewijzen. Naast het controleren van vervoersbewijzen is een conducteur een veiligheidsmedewerker, die toeziet op de veiligheid binnen het openbaar vervoer. Ook het geven van reisadviezen is een taak die toebehoort tot de werkzaamheden van conducteur. De meeste bekende conducteur is de treinconducteur. Vooral als treinconducteur is het belangrijk om op de veiligheid te letten. Dit heeft vooral betrekking op het controleren of alle deuren van de trein gesloten zijn voordat de trein vertrekt. De meeste conducteurs hebben te maken met een vast rooster en zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van algemene controles. Daarnaast kan een conducteur werkzaam zijn in mobiele teams. In dat geval ben je verantwoordelijk voor het steekproefsgewijs controleren van vervoersbewijzen. In de meeste gevallen hebben we het dan over buitengewoon opsporingsambtenaren, die bevoegd zijn om proces-verbaal uit te schrijven. Het is niet zo dat alle conducteurs aangemerkt kunnen worden als buitengewoon opsporingsambtenaar. De officiële benaming van conducteurs die werkzaam zijn op de trein is hoofdconducteur. Als er geen conducteur aanwezig is op de trein is het de verantwoordelijkheid van de treinmachinist om te controleren of alle deuren gesloten zijn. Het beroep conducteur is een beroep dat bij je moet passen. Dit heeft vooral betrekking op de mogelijke agressie waarmee conducteurs te maken kunnen krijgen. Nieuwe conducteurs moeten dan ook een psychologische persoonlijkheidstest ondergaan om te bepalen of iemand geschikt is voor de werkzaamheden. Het beroep conducteur is een mooi beroep, echter zal je vroeg of laat ook te maken krijgen met vervellende situaties. Als conducteur ben je ook verantwoordelijk voor het handhaven van orde en rust in de trein of tram.

Lees verder...

Opleiding tot Conducteur

Welke opleiding is nodig om Conducteur te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Conducteur? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Conducteur

Wat is het salaris en tarief van een Conducteur? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Conducteur in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Conducteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Conducteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl