Opleiding tot Conducteur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingHoofdconducteur
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Opleiding conducteur

Er bestaan verschillende opleidingen voor het beroep conducteur, die in de praktijk verschillende benamingen kennen, zoals de functie hoofdconducteur bij de Nederlandse spoorwegen of gewoon conducteur wanneer het bijvoorbeeld gaat om een tramconducteur. Daarnaast kennen we ook de functie beveiliger openbaar vervoer, die ook ingezet kan worden als conducteur. De diverse opleidingen als conducteur zijn dan ook niet overal het zelfde. Over het algemeen zien de meeste vervoersbedrijven het liefst aanstaande conducteurs met een Mbo-opleiding gericht op de dienstverlening en moet je minimaal achttien jaar oud zijn om te kunnen solliciteren als conducteur. De functie conducteur of hoofdconducteur wordt tegenwoordig ook gecombineerd met de functie buitengewoon opsporingsambtenaar, die extra bevoegdheden geeft en ook een bredere opleiding zal bieden. Over het algemeen behoort een uitgebreid psychologisch en medisch onderzoek tot de sollicitatieprocedure, omdat het beroep conducteur of hoofdconducteur zeker niet voor iedereen geschikt is.

Opleidingsduur en niveau conducteur

De opleidingsduur voor het beroep conducteur of hoofdconducteur kan variëren van enkele dagen tot enkele maanden. Er bestaan korte cursussen van enkele dagen, die meestal geschikt zijn voor beveiligers, en langdurigere opleidingen zoals bij de Nederlandse spoorwegen. De functie conducteur of hoofdconducteur is een functie op Mbo-niveau drie.

Vervolgopleidingen conducteur

Er bestaan geen vervolgopleidingen voor het beroep conducteur of hoofdconducteur. Wel is het zo dat conducteurs regelmatig bijscholing moeten volgen door het volgen van cursussen.

Vooropleiding conducteur

De vereisten zijn dat je minimaal een een Mbo-diploma bezit op niveau twee of drie. Ook een overgangsbewijs van drie naar vier havo of van drie naar vier Vwo voldoet. Aan de opleiding gaat een zware selectie vooraf met een motivatiebrief, een intakegesprek en een psychologisch en medisch onderzoek.

Mijnzzp.nl