Bruiloft fotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bruiloft fotograaf is een reguliere fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in bruiloftsfotografie. Naast het maken van bruidsfoto's kan een bruiloft fotograaf over het algemeen ook andere foto's verzorgen, afhankelijk van de specialisatie van de fotograaf. Het maken van bruiloftsfoto's is voor de meeste bruidsparen erg belangrijk, omdat ze geen moment van de trouwdag willen missen. Het is dan ook de bruiloft fotograaf die deze belangrijke taak op zich neemt. Over het algemeen zal een bruiloft fotograaf de hele dag aanwezig zijn om de belangrijkste momenten van de trouwdag vast te leggen. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever kan een bruiloft fotograaf meestal ook een trouwalbum samenstellen in overleg met de klanten. Er zijn redelijk veel mensen die een bruiloft fotograaf inhuren voor hun trouwdag, zodat alle familieleden en vrienden de trouwdag bewust kunnen meemaken zonder dat ze zelf foto's hoeven te maken.

Een bruiloft is een speciale dag voor mensen en die willen ze vaak op een uitgebreide en mooie manier vastgelegd hebben. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een professionele fotograaf in te huren voor de dag, zodat ze hier zelf geen zorgen van hebben. De fotograaf zal dan uitgebreid overleggen met het bruidspaar over hoe en wat er allemaal verwacht gaat worden van de fotograaf. Soms kan het voorkomen dat er zelfs twee fotografen nodig zijn voor de dag.

In de meeste gevallen is de fotograaf de hele dag aanwezig om foto's te maken. Dit begint dan vaak tijdens het ophalen van het bruidspaar thuis en vervolgens op het gemeentehuis. Wanneer de ceremonie op het gemeentehuis klaar is kan het voorkomen dat men ook nog voor de kerk wil trouwen en daar foto's gemaakt worden. Als dit klaar is worden er doorgaans nog foto's gemaakt op een mooie locatie in de omgeving van het bruidspaar. Hierna gaat men vaak naar een zalencentrum waar de gasten kunnen eten en vervolgens feest vieren tot de late uurtjes. Wanneer de dag is afgelopen zal de fotograaf alle foto's afdrukken en in een mooi fotoboek plakken, geheel in de stijl die het bruidspaar past, zodat er een mooi aandenken ontstaat van de speciale dag. Tegenwoordig maken de meeste fotografen ook nog een compilatie op cd-rom of op een USB-stick.

Bewerken foto's

Door het bewerken van de foto's zijn bijvoorbeeld oneffenheden of achtergronden te veranderen. Een van de grote voordelen is dat een foto nu meteen terug te zien is op de camera. Er zijn ook fotografen die liever op de analoge manier werken. Om mooie pakkende foto's te maken is meer nodig dan alleen een druk op de knop. Een fotograaf weet vaak precies in welke omstandigheden de foto gemaakt moet worden om tot het beste resultaat te komen.

Bruidsreportage

Een mooie bruidsreportage is voor veel mensen erg belangrijk. Het verslaan van een bruiloft kan gedaan worden door het maken van foto's, video en eventueel een gastenboek. Tegenwoordig is het vaak een combinatie van deze drie mogelijkheden. Een fotograaf zal vaak ook foto's maken van het bruidspaar op een van te voren afgesproken locatie. Tegenwoordig komt het ook wel voor dat er een soort videokast bij de ingang van de feestlocatie staat waar gasten bij het binnen komen hun gelukwensen kunnen inspreken. Deze opnames worden later bewerkt tot een leuke video voor het bruidspaar.

Trouwalbum

Na het huwelijk zal de fotograaf in samenspraak met het bruidspaar alle gemaakte foto's en video's bekijken en hier een mooi album van maken en de video's van het huwelijk monteren. Hoe uitgebreid dit alles wordt gedaan is aan het bruidspaar. Sommige bruidsparen willen alleen foto's van de kerk en anderen willen van de hele dag door foto's en video's hebben.

Een bruidsreportage is voor de mensen die gaan trouwen erg belangrijk, en op de dag zelf moet het goed gaan. Dit is ook de voornaamste reden dat mensen vaak zo lang op zoek zijn naar een goede fotograaf. Naast het maken van goede foto's zijn er voor het bruidspaar natuurlijk ook andere zaken belangrijk, zoals klikt het met de fotograaf, begrijpt hij ons en krijgen we wat we precies willen. Het vinden van een geschikte fotograaf is dan ook niet heel makkelijk, ondanks dat er genoeg te vinden zijn.

Overleggen met de fotograaf

Het goed overleggen met de fotograaf is erg belangrijk voor een bruiloft. Het kan niet gebeuren dat de fotograaf te laat komt, of niet in een pak gekleed is terwijl alle gasten dit wel zijn. Ook is het belangrijk om af te spreken waar de fotograaf zijn aandacht op legt bij het maken van de foto's. Een goede trouwfotograaf heeft ervaring, en kan daarom ook de zenuwen van het te trouwen stel weg nemen door tips te geven. Maar ook kan de fotograaf gevraagd worden om andere momenten vast te leggen, zoals bijvoorbeeld het vrijgezellenfeest van beide, of helpen met het maken van een bedankkaartje.

Bruiloft fotografie:

Opleidingen tot bruiloft fotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als bruiloft fotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het Mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere Hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf.

Bedrijven waar een bruiloft fotograaf werkzaam kan zijn

Als bruiloft fotograaf werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst. Voor zover wij weten komt dit beroep niet voor in loondienst.

Competenties bruiloft fotograaf

Als bruiloft fotograaf moet je over behoorlijk wat verschillende competenties beschikken zoals flexibel zijn, creatief zijn, artistiek zijn, doorzettingsvermogen bezitten en natuurlijk klantvriendelijk zijn. Maar ook communicatie speelt een belangrijke rol als bruiloft fotograaf. Daarnaast moet je als zelfstandig werkende bruiloft fotograaf commercieel ingesteld zijn. Tijdens de opleiding tot fotograaf is er veel aandacht voor de verschillende competenties als fotograaf, omdat deze zeer belangrijk zijn. Tijdens een bruiloft is het tevens belangrijk dat je veel foto's maakt van de verschillende belangrijke momenten, zodat later de mooiste foto's uitgekozen kunnen worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bruiloft fotograaf

Het vinden van een baan als bruiloft fotograaf in loondienst zal niet mogelijk zijn, omdat het beroep meer een onderdeel is van een normale fotograaf die zich gespecialiseerd heeft op bruiloften. Wel zijn er voldoende mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer te starten als bruiloft fotograaf. Het doorgroeien als bruiloft fotograaf moet gezien worden in het leveren van kwaliteit en het zo verkrijgen van meer opdrachten. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden als bruiloft fotograaf zijn er niet echt. Wel kan je je verdere specialiseren op bepaalde onderdelen, door het volgen van extra cursussen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bruiloft fotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep bruiloft fotograaf, omdat je als zelfstandig werkende fotograaf zelf je arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Een zelfstandig werkende bruiloft fotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. De concurrentie onder de bruiloft fotografen is wel groot te noemen, wat de overlevingskansen als specifiek bruiloft fotograaf moeilijk kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere bruiloft fotografen.

Mijnzzp.nl