Bruiloft fotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bruiloft fotograaf
Werken als zelfstandig bruiloft fotograaf
Bruidsreportage maken
Huwelijksfotografie
Film: Wat doet een bruiloft fotograaf:
Film: Bruiloft fotografie:
Opleidingen tot bruiloft fotograaf
Bedrijven waar een bruiloft fotograaf werkzaam kan zijn
Competenties bruiloft fotograaf
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bruiloft fotograaf
Arbeidsvoorwaarden en salaris bruiloft fotograaf
Eigen bedrijf starten als Bruiloft fotograaf
Boekhoudprogramma vergelijken Bruiloft fotograaf

Beroep bruiloft fotograaf

Een bruiloft fotograaf of huwelijksfotograaf is een fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in bruiloftsfotografie. Naast het maken van bruidsfoto's kan een bruiloft fotograaf over het algemeen ook andere foto's verzorgen, afhankelijk van de specialisatie van de fotograaf. Het maken van bruiloftsfoto's is voor de meeste bruidsparen erg belangrijk, omdat ze geen moment van de trouwdag willen missen. Het is dan ook de bruiloft fotograaf die deze belangrijke taak op zich neemt. Over het algemeen zal een bruiloft fotograaf de hele dag aanwezig zijn om de belangrijkste momenten van de trouwdag vast te leggen. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever kan een bruiloft fotograaf meestal ook het trouwalbum samenstellen in overleg met de opdrachtgevers. Er zijn redelijk veel mensen die een bruiloft fotograaf inhuren voor hun trouwdag, zodat alle familieleden en vrienden de trouwdag bewust kunnen meemaken zonder dat ze zelf foto's hoeven te maken. Een bruiloft is een speciale dag voor mensen en die willen ze vaak op een uitgebreide en mooie manier vastgelegd hebben. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een professionele fotograaf in te huren voor de trouwdag, zodat ze hier zelf geen omkijken naar hebben. Een bruiloft fotograaf zal in de meeste gevallen eerst uitgebreid overleggen met het bruidspaar over hoe en wat er allemaal verwacht wordt van de fotograaf. Soms kan het voorkomen dat er zelfs twee fotografen nodig zijn voor de trouwdag. De meeste bruiloft fotografen zijn ook bekend met bijzondere locaties om mooie en vooral romantische bruiloftsfoto's te kunnen maken. Dit betreft vaak bijzondere locaties, zoals een park of andere passende omgeving. Het beroep bruiloft fotograaf betreft een bijzonder beroep, omdat een bruiloft fotograaf verantwoordelijk is voor het vastleggen van de mooiste momenten. Denk aan het overhandigen van de ringen, het tekenen van de trouwakte en aan de eerste kus van het bruidspaar.

Werken als zelfstandig bruiloft fotograaf

Een bruiloft fotograaf is dus een fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in het maken van bruiloftsfotografie. In de meeste gevallen is een bruiloft fotograaf de hele dag aanwezig om foto's te maken. De werkdag van een bruiloft fotograaf begint meestal tijdens het ophalen van het bruidspaar thuis en gaat vervolgens verder op het gemeentehuis. Als de ceremonie op het gemeentehuis klaar is kan het voorkomen dat het betreffende bruidspaar ook nog voor de kerk wil trouwen. In dat geval zal een bruiloft fotograaf ook in de kerk foto's maken. Na de officiële plechtigheden worden er over het algemeen nog mooie foto's gemaakt op bijzonder locaties, zoals in een park. Vervolgens is het gebruikelijk dat het bruidspaar naar een zalencentrum gaat waarbinnen het bruidspaar samen met familie en vrienden feest zal vieren. Ook tijdens het bruiloftsfeest zal een bruiloft fotograaf foto's maken. Na de bruiloftsdag zal de bruiloft fotograaf alle foto's afdrukken en verwerken in een trouwalbum. Het is denkbaar dat een bruiloft fotograaf ook alle foto's digitaal zal aanleveren. Huwelijksfotografie kan in het kort het beste omschreven als het maken van foto's die te maken hebben met alle activiteiten rondom een huwelijk. Denk hierbij vooral ook aan de belangrijkste momenten van de dag, zoals op het gemeentehuis tegenover de trouwambtenaar, het overhandigen van de ringen, aan de eerste kus, in de kerk en aan de trouwreceptie.

Bruidsreportage maken

Een mooie bruidsreportage is voor veel mensen erg belangrijk. Het verslaan van een bruiloft kan gedaan worden door het maken van foto's, video en eventueel een gastenboek. Tegenwoordig is het vaak een combinatie van deze drie mogelijkheden. Een bruiloft fotograaf zal vaak ook foto's maken van het bruidspaar op een van tevoren afgesproken locatie. Tegenwoordig komt het ook wel voor dat er een soort videokast bij de ingang van de feestlocatie staat waar gasten bij het binnen komen hun gelukwensen kunnen inspreken. Deze opnames worden later bewerkt tot een leuke video voor het bruidspaar. Na het huwelijk zal de bruiloft fotograaf in samenspraak met het bruidspaar alle gemaakte foto's en video's bekijken en hier een mooi album van maken en de video's van het huwelijk monteren. Hoe uitgebreid dit alles wordt gedaan is aan het bruidspaar. Sommige bruidsparen willen alleen foto's van de kerk en anderen willen van de hele dag door foto's en video's hebben.

Huwelijksfotografie

Huwelijksfotografie is belangrijk voor veel bruidsparen, omdat de meeste mensen het erg belangrijk vinden om de mooiste momenten te vereeuwigen. Het is daarom denkbaar dat bruidsparen veel aandacht zullen besteden aan alle voorbereidingen, zoals het overleggen met de bruiloft fotograaf om alle wensen en mogelijkheden te bespreken. Ook is het denkbaar dat een bruiloft fotograaf te maken zal hebben met een ceremoniemeester of een weddingplanner, die namens het bruidspaar organisatorische werkzaamheden uitvoeren met betrekking tot de bruiloft.

Film: Wat doet een bruiloft fotograaf:

Film: Bruiloft fotografie:

Opleidingen tot bruiloft fotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als bruiloft fotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Er zijn ook voldoende opleidingsmogelijkheden bij particuliere instellingen voor het beroep bruiloft fotograaf. Het is belangrijk dat je als startende zzp fotograaf de boekhouding op de juiste manier opstart. Hiervoor kun je gebruikmaken van een goed online boekhoudpakket voor zzp'ers.

Bedrijven waar een bruiloft fotograaf werkzaam kan zijn

Een bruiloft fotograaf is over het algemeen niet werkzaam voor bedrijven, omdat de meeste fotografen tegenwoordig werkzaam zijn als ondernemer. Het is denkbaar dat een bruiloft fotograaf ook andere werkzaamheden met betrekking tot fotografie kan verzorgen.

Competenties bruiloft fotograaf

Als bruiloft fotograaf moet je over verschillende competenties beschikken, zoals flexibiliteit, creativiteit en artisticiteit. Maar ook communicatie speelt een belangrijke rol als bruiloft fotograaf. Dit is het geval omdat bruidsparen verschillende persoonlijke eisen kunnen hebben, die op een goede manier doorgenomen moeten worden. Ook inspiratie is over het algemeen een belangrijke competentie van een bruiloft fotograaf. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instellingen moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn doorzettingsvermogen, passie, motivatie, overleggen, samenwerken, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bruiloft fotograaf

Het vinden van een baan als bruiloft fotograaf in loondienst zal niet mogelijk zijn, omdat het beroep meer een onderdeel is van een normale fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in bruiloften. Wel zijn er voldoende mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer te starten als bruiloft fotograaf. Het doorgroeien als bruiloft fotograaf moet gezien worden in het leveren van kwaliteit en het zo verkrijgen van meer opdrachten. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden als bruiloft fotograaf zijn er niet echt. Wel kan je je verdere specialiseren op bepaalde onderdelen, door het volgen van extra cursussen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bruiloft fotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep bruiloft fotograaf, omdat je als zelfstandig werkende fotograaf zelf je arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Een zelfstandig werkende bruiloft fotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. De concurrentie onder de bruiloft fotografen is wel groot te noemen, wat de overlevingskansen als specifiek bruiloft fotograaf moeilijk kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere bruiloft fotografen.

Eigen bedrijf starten als Bruiloft fotograaf

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bruiloft fotograaf, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bruiloft fotograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bruiloft fotograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bruiloft fotograaf.

Mijnzzp.nl