Lingerie model

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep lingerie model
Werken als commercieel lingerie model
Wat doet een lingerie model?
Werken als lingerie model is populair
Model lingerie en presentatie
Taken als lingerie model:
Jong model op doorbreken:
Catwalk show lingerie:
Opleidingen tot lingerie model
Bedrijven waar een lingerie model werkzaam kan zijn
Competenties lingerie model
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lingerie model
Arbeidsvoorwaarden en salaris lingerie model
Eigen bedrijf starten als Lingerie model
Boekhoudprogramma vergelijken Lingerie model

Beroep lingerie model

Een lingerie model is een commercieel model, dat verantwoordelijk is voor het tonen van lingerie. Het tonen van lingerie kan betrekking hebben op modeshows, reclamefilmpjes of fotoshoots van lingerie. Naast lingerie kan een lingerie model ingezet worden voor het tonen van badmode kleding of nachtkleding. Het woord lingerie is afgeleid uit het Franse woord “linge” dat staat voor linnen. De betere lingerie wordt gemaakt van kant, zijde, linnen of broderie (fijn borduursel). Daarnaast kan lingerie gemaakt worden van nylon, lurex, lycra en viscose. Als lingerie model zul je in de meeste gevallen werkzaam zijn als commercieel model. Dit houdt in dat een lingerie model ook een maatje meer mag hebben. Het zijn alleen de fashion modellen, die aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Er bestaat dan ook een belangrijk verschil tussen commercieel modellen en fashion modellen. Er worden veel lingerie modellen ingehuurd, die niet beschikken over een perfect figuur. Ook plus-size modellen kunnen werkzaam zijn als lingerie model. Over het algemeen is het wel zo dat de meeste modebedrijven alleen lingerie modellen zoeken, die minimaal 1,74 meter lang zijn. Daarnaast zul je bij de doelgroep van de lingerie moeten passen. Er bestaan dus verschillende lingerie modellen, omdat de werkzaamheden per opdracht kunnen verschillen. Lingerie modellen worden niet in alle gevallen in het geheel weergegeven. Dit kan inhouden dat een lingerie model aan een mooi figuur genoeg heeft om als lingerie model te kunnen worden. Dit soort lingerie modellen is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor reclamebladen, waarbinnen alleen het om de details gaat (de lingerie). Het is dus niet zo dat alleen knappe vrouwen in aanmerking komen voor werk als lingerie model. Een lingerie model hoeft daarnaast niet te beschikken over een perfect figuur. Vanzelfsprekend is het meestal het modellenbureau of castingbureau, die zal aangeven waaraan lingerie modellen moeten voldoen.

Werken als commercieel lingerie model

Een lingerie model is dus in de meeste gevallen werkzaam als commercieel model en niet als fashion model. Een fashion model moet aangemerkt worden als mannequin, die haute couture showt. Het beroep mannequin kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep model. Fashion modellen zijn modellen die werkzaam zijn voor bekende modeontwerpers en/of werkzaam zijn voor toonaangevende kleding tijdschriften. Een andere benaming voor fashion model is ook wel high fashion model. Modellen die werkzaam zijn als fashion model moeten voldoen aan strenge internationale eisen. Deze eisen hebben betrekking op de minimale lengte (1,74 meter), de maximale lengte (1,82 meter) en op het figuur. Fashion modellen zijn slank en moeten beschikken over een goed figuur, de juiste maten en de juiste looks. Een fashion model kan ook verantwoordelijk zijn voor het tonen van lingerie. Een commercieel model is een model, die overal voor ingezet kan worden. Denk aan verschillende reclamefilmpjes, aan advertenties en aan het tonen van lingerie. De eisen met betrekking tot een commercieel model zijn veel minder strikt. De meeste modellen die te zien zijn in reclamespotjes en in reclamefolders, zijn werkzaam als commercieel model. Dit neemt niet weg dat commercieel modellen ook te maken kunnen krijgen met een casting director.

Wat doet een lingerie model?

Een lingerie model is een model dat gespecialiseerd is in het presenteren en promoten van lingerie, ondergoed en andere intieme kledingstukken. Hun rol is gericht op het tonen van deze kledingstukken op een aantrekkelijke en verleidelijke manier om potentiële kopers of consumenten aan te spreken. De taken en verantwoordelijkheden van een lingerie model kunnen het volgende omvatten:

 • Fotoshoots: Lingerie modellen nemen deel aan fotoshoots waarbij ze verschillende lingerieontwerpen en stijlen dragen. Ze werken samen met fotografen, stylisten en andere leden van het team om de gewenste look en sfeer voor de shoot te bereiken. Tijdens de fotosessies moeten ze poses aannemen die de lingerie op de best mogelijke manier presenteren en de aandacht trekken.
 • Catwalkshows: Lingerie modellen kunnen ook deelnemen aan modeshows en catwalkpresentaties waarin ze lingerie op de landingsbaan presenteren. Ze lopen met vertrouwen en gratie om de kledingstukken te laten zien en de aandacht van het publiek te trekken.
 • Pasmodellen: Soms fungeren lingerie modellen als pasmodellen, waarbij ze nieuwe ontwerpen passen en feedback geven over de pasvorm, het comfort en de stijl van de lingerie. Ze werken samen met ontwerpers en producenten om ervoor te zorgen dat de kledingstukken goed passen en geschikt zijn voor het beoogde doel.
 • Promotieactiviteiten: Lingerie modellen kunnen worden ingezet voor promotieactiviteiten, zoals het bijwonen van evenementen, beurzen of winkelopeningen. Ze vertegenwoordigen merken en lingeriebedrijven, en helpen bij het creëren van een positieve merkbeleving door interactie met het publiek.
 • Lichaamsverzorging en fit blijven: Als lingerie model is het belangrijk om voor je lichaam te zorgen en fit te blijven. Dit kan inhouden dat je regelmatig sport, gezond eet en een gezonde levensstijl handhaaft om in vorm te blijven en een goede uitstraling te behouden.

Het werk van een lingerie model vereist professionaliteit, zelfvertrouwen, het vermogen om comfortabel te poseren in intieme kledingstukken en het vermogen om met verschillende mensen in de mode-industrie samen te werken. Ze moeten ook bereid zijn om aan de verwachtingen van de opdrachtgever en het merk te voldoen en zich aan te passen aan verschillende stijlen en concepten.

Werken als lingerie model is populair

Het beroep lingerie model is redelijk populair te noemen, omdat bijna alle vrouwen werkzaam kunnen zijn als lingerie model. Een lingerie model heeft als commercieel model niet in alle gevallen te maken met strenge eisen. Vanzelfsprekend kan dit wel per opdrachtgever verschillen, omdat een goed figuur en de juiste maten belangrijk kunnen zijn voor lingeriemerken. In dat geval gaat het meestal om lingerie modellen, die in het geheel afgebeeld worden. Voor dit soort lingerie modellen is het belangrijk om een goed getraind lichaam te hebben. Het werken als lingerie model is wel iets, wat bij je moet passen. Het uitstralen van zelfverzekerdheid voor de camera is belangrijk als lingerie model. Als lingerie model zul je in de meeste gevallen ingehuurd worden door een retailer, die hun lingerie willen promoten. Het is meestal de brand manager, sales manager of retail manager, die verantwoordelijk is voor het zo goed mogelijk promoten van nieuwe producten, zoals lingerie. Vanzelfsprekend gebruiken de meeste retailers hiervoor wel gespecialiseerde modellenbureaus.

Model lingerie en presentatie

Goede foto's spelen een essentiële rol in de marketing van lingerie en het presenteren van deze kledingstukken. Hieronder worden enkele redenen uitgelicht waarom kwalitatieve foto's van lingerie van groot belang zijn voor marketingdoeleinden:

 • Visuele aantrekkingskracht: Kwalitatieve foto's van lingerie kunnen een sterke visuele aantrekkingskracht hebben op het publiek. Door het tonen van de lingerie op een aantrekkelijke en verleidelijke manier, kunnen deze foto's de aandacht van potentiële klanten trekken en hen nieuwsgierig maken naar het product.
 • Emotionele verbinding: Goed gemaakte foto's kunnen een emotionele verbinding tot stand brengen tussen het merk en de consument. Ze kunnen helpen bij het creëren van een bepaalde sfeer, een gevoel van luxe, sensualiteit of zelfvertrouwen overbrengen. Door middel van de juiste belichting, compositie en modellering kan de gewenste emotie worden opgeroepen.
 • Productdetails en pasvorm tonen: Met behulp van hoogwaardige foto's kunnen de details van de lingerie en de pasvorm duidelijk worden weergegeven. Potentiële klanten kunnen zo een beter beeld krijgen van hoe de lingerie eruitziet, hoe het valt op het lichaam en welke eigenschappen het heeft. Dit helpt bij het nemen van een aankoopbeslissing.
 • Merkidentiteit versterken: Kwalitatieve foto's kunnen helpen bij het versterken van de merkidentiteit van een lingeriebedrijf. Door consistentie in de fotografie, bijvoorbeeld in termen van stijl, belichting, poses en modellen, kan een herkenbaarheid worden gecreëerd. Dit draagt bij aan het opbouwen van een sterke merkidentiteit en het vergroten van de merkherkenning.
 • Online zichtbaarheid en sociale media: In het digitale tijdperk spelen foto's een cruciale rol bij online marketing en sociale media. Kwalitatieve foto's van lingerie kunnen worden gebruikt op websites, e-commerceplatforms, sociale mediakanalen en advertenties om de online zichtbaarheid van een merk te vergroten. Goede foto's kunnen de interesse wekken, het delen van de content stimuleren en bijdragen aan een positieve merkbeleving.

Hoogwaardige foto's van lingerie zijn van groot belang voor marketingdoeleinden. Ze trekken de aandacht, creëren een emotionele verbinding, tonen de productdetails en pasvorm, versterken de merkidentiteit en vergroten de online zichtbaarheid. Door middel van goed gepresenteerde foto's kan de lingerie-industrie effectief communiceren en consumenten aantrekken. Lingerie modellen zijn voor de bekende merken enorm belangrijk om hun lingerie op de juiste manier te kunnen presenteren, aan de juiste doelgroep.

Taken als lingerie model:

 • Het tonen van lingerie, badmode en nachtkleding.
 • Het deelnemen aan fotoshoots.
 • Het eventueel deelnemen aan reclamefilmpjes.
 • Het eventueel lopen van modeshows.
 • Het aannemen van verschillende poses.

Jong model op doorbreken:

Catwalk show lingerie:

Opleidingen tot lingerie model

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot lingerie model. Wel zijn er verschillende cursussen te vinden voor modellenwerk, die je kansen als lingerie model aanzienlijk vergroten. De meeste cursussen nemen ongeveer drie maanden in beslag en leren je alle kneepjes van het modellenwerk. Denk tijdens de opleiding onder meer aan het poseren voor de camera, het catwalk lopen en het maken van je eigen portfolio. In algemene zin hoeft een lingerie model niet over een opleiding te beschikken, omdat iedereen werkzaam kan zijn als lingerie model. De meeste lingerie modellen zijn werkzaam als ondernemer. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een lingerie model werkzaam kan zijn

Een lingerie model zal in de meeste gevallen werkzaam zijn onder een modellencontract. Daarnaast is het denkbaar dat een lingerie model werkzaam is als ondernemer. Hoe een lingerie model precies werkt, is over het algemeen afhankelijk van de opdracht en de verbintenis met het lingeriemerk. In de meeste gevallen zal een lingerie model een vaste vergoeding ontvangen per opdracht.

Competenties lingerie model

De belangrijkste competentie van een lingerie model is motivatie. Daarnaast kan doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat de concurrentie groot is. Het verkrijgen van voldoende opdrachten kan daarom lastig zijn. Het op de juiste manier netwerken is belangrijk als model. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een lingerie model in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende vaklieden en opdrachtgevers. Ook het de uitstraling zal voor een groot deel bepalen of je in aanmerking komt voor opdrachten. Algemeen belangrijke woorden zijn styling, passie, lef, energie, flexibiliteit, presteren, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lingerie model

Het arbeidsmarktperspectief van een lingerie model is niet zomaar aan te geven, omdat het worden van een lingerie model niet alleen afhankelijk is van mogelijke vacatures. Over het algemeen is het arbeidsmarktperspectief sterk afhankelijk van de specifieke eisen, die per opdracht kunnen verschillen. De doorgroeimogelijkheden van een lingerie model moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de modellenwereld en het ontdekt worden door een talentscout.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lingerie model

Als lingerie model ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepaal je dus je eigen arbeidsvoorwaarden. Als je onder een bepaald contract staat van een firma kan dat wellicht anders zijn. Dan worden er over het algemeen strikte voorwaarden gesteld over wat je precies wel en niet mag doen als lingerie model. Een commercieel lingerie model zal over het algemeen een vaste vergoeding ontvangen per opdracht. Voor veel mensen is het werken als model een bijbaantje.

Eigen bedrijf starten als Lingerie model

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Lingerie model, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Lingerie model

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lingerie model bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Lingerie model.

Mijnzzp.nl