Lingerie model

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een lingerie model is een commercieel model, dat verantwoordelijk is voor het tonen van lingerie. Het tonen van lingerie kan betrekking hebben op modeshows, reclamefilmpjes of fotoshoots van lingerie. Naast lingerie kan een lingerie model ingezet worden voor het tonen van badmode kleding of nachtkleding. Het woord lingerie is afgeleid uit het Franse woord “linge” dat staat voor linnen. De betere lingerie wordt gemaakt van kant, zijde, linnen of broderie (fijn borduursel). Daarnaast kan lingerie gemaakt worden van nylon, lurex, lycra en viscose. Als lingerie model zul je in de meeste gevallen werkzaam zijn als commercieel model. Dit houdt in dat een lingerie model ook een maatje meer mag hebben. Het zijn alleen de fashion modellen, die aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Er bestaat dan ook een belangrijk verschil tussen commercieel modellen en fashion modellen. Er worden veel lingerie modellen ingehuurd, die niet beschikken over een perfect figuur. Ook plus-size modellen kunnen werkzaam zijn als lingerie model. Over het algemeen is het wel zo dat de meeste modebedrijven alleen lingerie modellen zoeken, die minimaal 1,74 meter lang zijn. Daarnaast zul je bij de doelgroep van de lingerie moeten passen. Er bestaan dus verschillende lingerie modellen, omdat de werkzaamheden per opdracht kunnen verschillen. Lingerie modellen worden niet in alle gevallen in het geheel weergegeven. Dit kan inhouden dat een lingerie model aan een mooi figuur genoeg heeft om als lingerie model te kunnen worden. Dit soort lingerie modellen is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor reclamebladen, waarbinnen alleen het om de details gaat (de lingerie). Het is dus niet zo dat alleen knappe vrouwen in aanmerking komen voor werk als lingerie model. Een lingerie model hoeft daarnaast niet te beschikken over een perfect figuur. Vanzelfsprekend is het meestal het modellenbureau of castingbureau, die zal aangeven waaraan lingerie modellen moeten voldoen.

Een lingerie model is dus in de meeste gevallen werkzaam als commercieel model en niet als fashion model. Een fashion model moet aangemerkt worden als mannequin, die haute couture showt. Het beroep mannequin kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep model. Fashion modellen zijn modellen die werkzaam zijn voor bekende modeontwerpers en/of werkzaam zijn voor toonaangevende kleding tijdschriften. Een andere benaming voor fashion model is ook wel high fashion model. Modellen die werkzaam zijn als fashion model moeten voldoen aan strenge internationale eisen. Deze eisen hebben betrekking op de minimale lengte (1,74 meter), de maximale lengte (1,82 meter) en op het figuur. Fashion modellen zijn slank en moeten beschikken over een goed figuur, de juiste maten en de juiste looks. Een fashion model kan ook verantwoordelijk zijn voor het tonen van lingerie. Een commercieel model is een model, die overal voor ingezet kan worden. Denk aan verschillende reclamefilmpjes, aan advertenties en aan het tonen van lingerie. De eisen met betrekking tot een commercieel model zijn veel minder strikt. De meeste modellen die te zien zijn in reclamespotjes en in reclamefolders, zijn werkzaam als commercieel model. Dit neemt niet weg dat commercieel modellen ook te maken kunnen krijgen met een casting director.

Werken als lingerie model

Het beroep lingerie model is redelijk populair te noemen, omdat bijna alle vrouwen werkzaam kunnen zijn als lingerie model. Een lingerie model heeft als commercieel model niet in alle gevallen te maken met strenge eisen. Vanzelfsprekend kan dit wel per opdrachtgever verschillen, omdat een goed figuur en de juiste maten belangrijk kunnen zijn voor lingeriemerken. In dat geval gaat het meestal om lingerie modellen, die in het geheel afgebeeld worden. Voor dit soort lingerie modellen is het belangrijk om een goed getraind lichaam te hebben. Het werken als lingerie model is wel iets, wat bij je moet passen. Het uitstralen van zelfverzekerdheid voor de camera is belangrijk als lingerie model. Als lingerie model zul je in de meeste gevallen ingehuurd worden door een retailer, die hun lingerie willen promoten. Het is meestal de brand manager, sales manager of retail manager, die verantwoordelijk is voor het zo goed mogelijk promoten van nieuwe producten, zoals lingerie. Vanzelfsprekend gebruiken de meeste retailers hiervoor wel gespecialiseerde modellenbureaus.

Wat doet een lingerie model:

  • Het tonen van lingerie, badmode en nachtkleding
  • Het deelnemen aan fotoshoots
  • Het eventueel deelnemen aan reclamefilmpjes
  • Het eventueel lopen van modeshows
  • Het aannemen van verschillende poses

Jong model op doorbreken:

Catwalk show lingerie:

Opleidingen tot lingerie model

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot lingerie model. Wel zijn er verschillende cursussen te vinden voor modellenwerk, die je kansen als lingerie model aanzienlijk vergroten. De meeste cursussen nemen ongeveer drie maanden in beslag en leren je alle kneepjes van het modellenwerk. Denk tijdens de opleiding onder meer aan het poseren voor de camera, het catwalk lopen en het maken van je eigen portfolio. In algemene zin hoeft een lingerie model niet over een opleiding te beschikken, omdat iedereen werkzaam kan zijn als lingerie model. De meeste lingerie modellen zijn werkzaam als ondernemer. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een lingerie model werkzaam kan zijn

Een lingerie model zal in de meeste gevallen werkzaam zijn onder een modellencontract. Daarnaast is het denkbaar dat een lingerie model werkzaam is als ondernemer. Hoe een lingerie model precies werkt is over het algemeen afhankelijk van de opdracht en de verbintenis met het lingeriemerk. In de meeste gevallen zal een lingerie model een vaste vergoeding ontvangen per opdracht.

Competenties lingerie model

De belangrijkste competentie van een lingerie model is motivatie. Daarnaast kan doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat de concurrentie groot is. Het verkrijgen van voldoende opdrachten kan daarom lastig zijn. Het op de juiste manier netwerken is belangrijk als model. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een lingerie model in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende vaklieden en opdrachtgevers. Ook het de uitstraling zal voor een groot deel bepalen of je in aanmerking komt voor opdrachten. Algemeen belangrijke woorden zijn styling, passie, lef, energie, flexibiliteit, presteren, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lingerie model

Het arbeidsmarktperspectief van een lingerie model is niet zomaar aan te geven, omdat het worden van een lingerie model niet alleen afhankelijk is van mogelijke vacatures. Over het algemeen is het arbeidsmarktperspectief sterk afhankelijk van de specifieke eisen, die per opdracht kunnen verschillen. De doorgroeimogelijkheden van een lingerie model moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de modellenwereld en het ontdekt worden door een talentscout.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lingerie model

Als lingerie model ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepaal je dus je eigen arbeidsvoorwaarden. Als je onder een bepaald contract staat van een firma kan dat wellicht anders zijn. Dan worden er over het algemeen strikte voorwaarden gesteld over wat je precies wel en niet mag doen als lingerie model. Een commercieel lingerie model zal over het algemeen een vaste vergoeding ontvangen per opdracht. Voor veel mensen is het werken als model een bijbaantje.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Lingerie model

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lingerie model bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl