Opleiding tot Bruidsmode specialist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingBasismedewerker Mode/Maatkleding
VooropleidingAllround Medewerker Mode/Maatkleding
VooropleidingHavo of Vwo
VervolgopleidingFashion & Textile Technologies (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist

Er bestaan binnen Nederland geen gerichte Mbo-opleidingen voor het beroep bruidsmode specialist. Natuurlijk zijn er wel voldoende andere opleidingsmogelijkheden binnen de mode, zoals de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist. De Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist is dan ook een passende opleiding binnen de mode-industrie, die gezien kan worden als een allroundopleiding binnen de mode. De opleiding is op diverse niveaus te volgen en zal per opleidingsniveau verdiepen qua leerstof. Tijdens de Mbo-opleiding is er niet alleen aandacht voor mode, bruidskleding en kleding in zijn algemeenheid maar ook voor ondernemersvaardigheden, omdat veel studenten vroeg of laat hun eigen modewinkel/bruidswinkel starten als middenstander/ondernemer. Natuurlijk is het ook mogelijk om in een bestaande kledingwinkel/bruidswinkel te werken als filiaalmanager. Tijdens de opleiding leer je onder andere patronen voor kleding maken, het aanpassen van kleding, het ontwerpen van kleding, het onderzoeken van modetrends, modevormgeving en textielwarenkennis. Daarnaast is er aandacht voor algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Duits, rekenen en beroepsvorming. Ook zal je tijdens deze opleiding leren hoe je precies een ondernemingsplan moet opstarten. Over het algemeen zal je tijdens de opleiding per leerjaar een periode stage lopen bij een erkend leerbedrijf, onder begeleiding van een leermeester. De stage periode kan uitgevoerd worden bij uiteenlopende soorten bedrijven, zoals confectiebedrijven, theaterateliers of in een kledingwinkel/bruidswinkel, waar je de kleermaker of modeontwerper/bruidskledingontwerper zal bijstaan.

Opleidingsduur en niveau medewerker mode/maatkleding specialist

De Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen medewerker mode/maatkleding specialist

Na het afronden van de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals een Hbo-opleiding aan de Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Een vervolgopleiding op Hbo-niveau is zeker aan te raden voor studenten die voor grote modeontwerpers/bruidskledingontwerpers of de kledingindustrie willen gaan werken, omdat dit soort bedrijven meestal op zoek zijn naar medewerkers op Hbo-niveau.

Vooropleiding medewerker mode/maatkleding specialist

De meeste scholen verwachten minimaal een eerdere passende Mbo-opleiding op niveau twee of drie voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist niveau vier. Een passende vooropleiding kan bijvoorbeeld de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding zijn op niveau drie of de basisopleiding medewerker mode/maatkleding op niveau twee. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden, om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn.

Mijnzzp.nl