Taxichauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een taxichauffeur is een chauffeur die verantwoordelijk is voor het vervoeren van passagiers. Om passagiers te mogen vervoeren moet een taxichauffeur beschikken over een chauffeurspas. Als taxichauffeur is het verplicht om de chauffeurspas bij je te hebben tijdens de werkzaamheden. Als een taxichauffeur passagiers aan het vervoeren is moet de chauffeurspas zichtbaar aanwezig zijn in de taxi. De meeste taxichauffeurs beschikken over de volledige chauffeurspas. Met de volledige chauffeurspas mag een taxichauffeur alle passagiers vervoeren. Taxichauffeurs die beschikken over een beperkte chauffeurspas mogen alleen contractvervoer uitvoeren. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij het vervoeren van schoolkinderen. Een taxichauffeur met een beperkte chauffeurspas heeft verder niet te maken met financiële afhandelingen. Het beroep taxichauffeur kan dus op verschillende manieren voorkomen, omdat niet alle taxichauffeurs dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Het beroep taxichauffeur is vooral populair omdat het werken als taxichauffeur veel vrijheid geeft. Daarnaast is het starten van een eigen taxibedrijf niet moeilijk meer. De concurrentie onder taxichauffeurs is groot te noemen, omdat er veel zelfstandig werkende taxichauffeurs zijn. Vooral binnen de grotere steden is de concurrentie onder de taxichauffeurs fors te noemen. Een taxi moet verplicht uitgevoerd zijn met een taxameter. Deze meter moet geijkt zijn en jaarlijks gekeurd worden. Door het gebruik van de meter kunnen klanten zien wat er aan het eind van de rit voldaan moet worden. Een taxameter heeft drie componenten nodig om de meterprijs te kunnen bepalen. Dit heeft betrekking op het starttarief, kilometerprijs en de verstreken tijd. Als taxichauffeur ben je werkzaam op locaties waar veel potentiële klanten aanwezig zijn. Denk hierbij aan treinstations, luchthavens, stadscentrums, stadiums, hotels of aan zakencentrums. Daarnaast zijn de meeste taxichauffeurs oproepbaar via een centrale of via de telefoon.

Een taxichauffeur is dus verantwoordelijk voor het vervoeren van passagiers. In de meeste gevallen zal een taxichauffeur beschikken over de volledige chauffeurspas. In dat geval is een taxichauffeur ook verantwoordelijk voor het afrekenen met klanten. Taxichauffeurs die niet beschikken over de volledige chauffeurspas mogen geen financiële handelingen uitvoeren. Dit heeft betrekking op contractvervoer, zoals bij het vervoeren van schoolkinderen. Naast de chauffeurspas moeten taxichauffeurs beschikken over een taxivergunning om beroepsmatig werkzaam te mogen zijn. De taxivergunning is onbeperkt geldig, echter zal elke vijf jaar door middel van een periodieke toets gecontroleerd worden of er nog aan de voorwaarden voldaan wordt. De taxivergunning kan tijdelijk of permanent afgepakt worden als handhavers, de politie of inspectiediensten overtredingen constateren. Denk hierbij aan taxichauffeurs die korte ritten weigeren, verkeersovertredingen begaan of frauderen, of aan het gebruiken van illegale standplaatsen. Taxichauffeurs die na schorsing toch werkzaam zijn kunnen de taxivergunning definitief kwijtraken. In dat geval is het niet langer mogelijk om werkzaam te zijn als taxichauffeur. De meeste gemeentes zijn tegenwoordig erg actief met betrekking tot het controleren van taxichauffeurs.

Eigen taxionderneming beginnen

Tegenwoordig zijn de meeste taxichauffeurs werkzaam als zelfstandig ondernemer. Dit zijn in de meeste gevallen taxichauffeurs, die één taxi bezitten en zo hun inkomen proberen te verdienen. Het zelfstandig bestaan als taxichauffeur is niet altijd even makkelijk, omdat de concurrentie groot is en een taxi vrij duur is in het gebruik, zoals de verzekering, de brandstof, het onderhoud en de afschrijving van de taxi. Een zelfstandig werkende taxichauffeur moet veel uren maken om een fatsoenlijk inkomen te kunnen verdienen. Het is niet zo dat alle taxichauffeurs fulltime werkzaam zijn, omdat er ook veel parttime taxichauffeurs zijn. Deze taxichauffeurs werken vaak in de avond of in het weekend om een extra inkomen te verdienen. Het werken als taxichauffeur moet bij je passen, omdat het werken als taxichauffeur niet altijd even veilig is. Vooral in het weekend kunnen er vervelende situaties ontstaan, als klanten dronken zijn en vervelend worden. Dit is dan ook meteen de belangrijkste reden dat taxichauffeurs geen gordel hoeven te dragen als ze klanten in de taxi vervoeren. De gordel is een belemmering tijdens een mogelijke calamiteit. Een taxichauffeur die scholieren of ouderen vervoerd is in de meeste gevallen niet werkzaam als ondernemer. Dit soort taxidiensten wordt uitgevoerd door de grotere taxibedrijven, die op contract werkzaam zijn. Afhankelijk van de passagiers waarmee een taxichauffeur te maken krijgt kan het ook zijn dat een taxichauffeur over aanvullende opleidingen moet beschikken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een gemeente alleen taxichauffeurs zal accepteren, die beschikken over een EHBO-cursus als het om schoolkinderen gaat. In alle gevallen is een taxichauffeur verantwoordelijk voor het comfortabel en veilig vervoeren van passagiers.

Standplaats taxichauffeur

Als taxichauffeur heb je in veel gevallen te maken met vaste standplaatsen, die gebruikt worden door de meeste taxichauffeurs. Dit zijn vaak locaties waar veel potentiële klanten aanwezig zijn, zoals luchthavens, treinstations, voetbalstadiums, uitgaansgelegenheden of concertzalen. Bij vaste standplaatsen hebben taxichauffeurs in de meeste gevallen te maken met toezichthouders, die toezien op de orde en correctheid. De correctheid heeft vooral betrekking op het niet weigeren van klanten die een korte taxirit willen maken. Het komt vaak voor dat taxichauffeurs een korte taxirit weigeren, omdat ze dan opnieuw achteraan moeten aansluiten. Vanzelfsprekend kan een taxichauffeur passagiers ook op andere locatie oppikken. Denk bijvoorbeeld aan hotelgasten en zakenlieden, die regelmatig gebruikmaken van de taxi.

Wat doet een taxichauffeur:

  • Het vlot en veilig vervoeren van passagiers
  • Het onderhouden van contact met de centrale
  • Het uitvoeren van financiële handelingen
  • Het bijhouden van de rittenadministratie
  • Het preventie inspecteren van de taxi
  • Het inladen en uitladen van bagage
  • Het schoonhouden van de taxi

Taxichauffeur het beroep:

Opleidingen tot taxichauffeur

Wie een carrière ambieert als taxichauffeur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding taxichauffeur. Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Na het volgen van de opleiding zal er twee keer examen gedaan moeten worden bij het CBR. Het eerste examen bestaat uit theorie en het tweede examen is de rijproef. Als taxichauffeur is het niet verplicht dat je beschikt over een opleiding, omdat iedereen werkzaam is als taxichauffeur. Wel is het verplicht dat je beschikt over de chauffeurspas en taxivergunning. Omdat de meeste taxichauffeurs werkzaam zijn als ondernemer is het raadzaam om een opleiding te volgen waarbinnen ook aandacht is voor bedrijfskunde. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een taxichauffeur werkzaam kan zijn

Een taxichauffeur is meestal werkzaam voor een taxibedrijf, die verschillende taxidiensten kunnen aanbieden. Daarnaast kan een taxichauffeur werkzaam zijn als ondernemer. Dit zijn meestal taxichauffeurs die over een eigen lease taxi beschikken. Het is niet zo dat alle taxichauffeurs fulltime werkzaam zijn. Taxichauffeurs die scholieren vervoeren zijn vaak werkzaam als parttime taxichauffeur.

Competenties taxichauffeur

De belangrijkste competentie van een taxichauffeur is dat je beschikt over een servicegerichte instelling. Dit houdt in het gastvrij ontvangen van klanten, het helpen met de bagage en het comfortabel vervoeren van passagiers. Met andere woorden moet een taxichauffeur beschikken over een professionele beroepshouding. Als taxichauffeur heb je een vlotte rijstijl, zonder dat verkeersregels overtreden worden. Een andere belangrijke competentie is de persoonlijke verzorging. Dit heeft vooral betrekking op het dragen van een chauffeurspak. Omdat een taxichauffeur met verschillende klanten te maken heeft kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Daarnaast kan conflictbeheersing aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn betrouwbaarheid, routekennis, passie, energie, plannen, organiseren, stressbestendigheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als taxichauffeur

Het arbeidsmarktperspectief van een taxichauffeur is goed te noemen. Wel is het zo dat er al veel taxichauffeurs zijn. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat lang niet alle taxichauffeurs fulltime werkzaam zijn. Daarnaast kan een taxichauffeur werkzaam zijn als leerlingenvervoerder. Er is veel vraag naar taxichauffeurs die scholieren willen vervoeren. Het verkrijgen van werk als taxichauffeur zal meestal geen probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden van een taxichauffeur kunnen gezien worden in het werkzaam zijn als directiechauffeur. Daarnaast kan het doorgroeien gezien worden in het starten van je eigen taxionderneming. Wie overweegt om een eigen taxionderneming te starten moet zich wel beseffen dat er sprake is van veel concurrentie. De meeste taxichauffeurs maken veel uren om een fatsoenlijk inkomen te kunnen verdienen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris taxichauffeur

Een taxichauffeur zal in de meeste gevallen onder de cao taxivervoer vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn, afhankelijk van de werkgever. Een taxichauffeur in loondienst zal meestal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat taxichauffeurs regelmatig fooi ontvangen. Hierdoor kunnen de inkomsten behoorlijk oplopen bij voldoende taxiritten. Wat een zelfstandig werkende taxichauffeur zal verdienen is niet zomaar aan te geven. Dit is geheel afhankelijk van de taxikosten en het aantal ritten.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Taxichauffeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Taxichauffeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl