Opleiding tot Treinmachinist

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding treinmachinist

Wie een carrière ambieert als treinmachinist kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding machinist railvervoer. Er zijn ook wel interne opleidingen die gevolgd kunnen worden, maar de Mbo-opleiding machinist railvervoer is in het leven geroepen om aanstaande machinisten beter voor te bereiden op een carrière als machinist. De opleiding duurt ook langer dan een interne opleiding. Het eerste jaar van de opleiding zal je ongeveer één week in de maand stage lopen, die in het tweede jaar aanzienlijk uitgebreid zal worden. Tijdens de opleiding leer je onder andere het voorbereiden van rangeren, het besturen van spoorvoertuigen, het rangeren op het emplacement, het rijden over het spoorwegnet, sein- en beveiligingssystemen, wet- en regelgeving en de verschillende noodprocedures. Om in Nederland als treinmachinist te kunnen werken moet men minimaal 18 jaar oud zijn. Je moet een uitgebreide verplichte medische en psychologische keuring ondergaan voordat je aan de opleiding mag deelnemen. Het is toegestaan om aan de opleiding deel te nemen wanneer je 16,5 jaar oud bent. De Mbo-opleiding machinist railvervoer is een erkende opleiding, die echter lang niet op alle Mbo-scholen te volgen is.

Opleidingsduur en niveau treinmachinist

De Mbo-opleiding machinist railvervoer zal over het algemeen twee jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen treinmachinist

Er bestaan geen gerichte vervolgopleidingen na het behalen van het Mbo-opleiding machinist railvervoer niveau drie. Wel bestaan er voldoende andere Mbo-opleidingen op niveau vier, zoals de opleiding logistiek supervisor. Er bestaan geen specifieke vervolgopleidingen gericht op het beroep treinmachinist.

Vooropleiding treinmachinist

De vereisten zijn dat je minimaal een een Mbo-opleiding op niveau 2 of een Vmbo-diploma bezit. Ook een overgangsbewijs van drie naar vier havo of van drie naar vier Vwo voldoet. Aan de opleiding gaat een zware selectie vooraf met een motivatiebrief, een intakegesprek en een psychologisch en medisch onderzoek.

Mijnzzp.nl