Treinmachinist

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Treinmachinist?

Een treinmachinist is een bestuurder die verantwoordelijk is voor het veilig, comfortabel en op tijd vervoeren van passagiers of goederen over de rails. Als een treinmachinist geen passagiers maar goederen vervoert spreekt men van een goederentreinmachinist. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een treinmachinist het beste omschrijven als het toezien op de trein en de veiligheid. De veiligheid heeft betrekking op het opvolgen van de seinen, die aangeven wat er verwacht wordt van de treinmachinist. Ook het op een comfortabele manier opvoeren van de snelheid en het verminderen van de snelheid is belangrijk als treinmachinist, zodat passagiers comfortabel zitten. Ondanks dat een treinmachinist wel aangemerkt moet worden als bestuurder heeft een trein geen stuur, omdat een trein gebruikmaakt van een spoorrail. Omdat het beroep treinmachinist een beroep is met grote verantwoordelijkheden kan niet iedereen zomaar treinmachinist worden. Aankomende treinmachinisten moeten eerst een uitgebreide medische en psychologische keuring ondergaan voordat ze eventueel in aanmerking kunnen komen voor het beroep treinmachinist. Het beroep treinmachinist is een populair beroep, dat op redelijk veel mensen een grote aantrekkingskracht heeft. Omdat de treinmachinist de enige bestuurder is van een trein worden er in de cabine extra veiligheidsmaatregelen genomen, zoals de dodemansknop (pedaal). Deze moet door de machinist ingedrukt blijven en iedere zestig seconden een paar seconden losgelaten worden. Als de knop of het pedaal niet losgelaten of ingedrukt wordt zal de trein automatisch stoppen en krijgt de verkeersleiding een melding. Er wordt ook veel gebruikgemaakt van goederentreinen, die anders zijn dan personentreinen. Een goederentrein is luidruchtiger en is veel zwaarder beladen. Bij goederenvervoer speelt comfort geen belangrijke rol. Een goederentrein kan verschillende grondstoffen vervoeren, zoals kolen, erts, auto's en containers.

Lees verder...

Opleiding tot Treinmachinist

Welke opleiding is nodig om Treinmachinist te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Treinmachinist? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Treinmachinist

Wat is het salaris en tarief van een Treinmachinist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Treinmachinist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Treinmachinist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Treinmachinist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl