Rangeerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Rangeerder is een algemene benaming voor vaklieden die verantwoordelijk zijn voor rangeerwerkzaamheden en/of rangeerprocessen. Rangeren komt in het kort neer op het verplaatsen van voertuigen over een korte afstand. Een rangeerder werkt voor een transportbedrijf, zoals een spoorwegonderneming of expediteur. De werkzaamheden van een rangeerder bestaan voornamelijk uit het over korte afstand vervoeren van voertuigen. Dit betreft meestal het vervoeren van lading, wagons, treinen of vrachtwagens die aanwezig zijn op het rangeerterrein. Een rangeerterrein is het verzamelpunt waarbinnen diverse treinsporen samenkomen, of is een verzamelplaats voor vrachtwagens. Als rangeerder werk je in de meeste gevallen voor een spoorwegonderneming, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn omdat ook grote transportbedrijven gebruik kunnen maken van een rangeerder. Welke werkzaamheden een rangeerder precies uitvoert is sterk afhankelijk van de soort werkgever. Het beroep rangeerder behoort dan ook toe tot de transportsector. Het beroep rangeerder komt ook voor binnen grote zeehavens en andere havens die te maken hebben met overslag van goederen, zoals door middel van zeecontainers. In dit soort havengebieden komen ook weer diverse treinsporen samen en komen vrachtwagens voor die containers komen brengen en/of halen.

Als rangeerder ben je dus verantwoordelijk voor het aansturen van rangeerprocessen. Daarnaast zal een rangeerder de treinen begeleiden en bijvoorbeeld aankoppelen. Ook het controleren van de te vervoeren goederen behoort meestal tot de taak van een rangeerder. Naast deze werkzaamheden kan een rangeerder ingezet worden voor klein onderhoud of veiligheidsinspecties, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Een rangeerder krijgt meestal met verschillende soorten voertuigen te maken binnen zijn werkzaamheden zoals treinen, vrachtwagens en bijvoorbeeld met terminaltrekkers om opleggers te kunnen verplaatsen. Als een rangeerder wagons of treinen verplaatst behoort meestal ook de beveiliging van overwegen tot de werkzaamheden van de rangeerder. Een rangeerder is oorspronkelijk alleen verantwoordelijk voor het vervoeren van voertuigen zoals treinen, vrachtwagens en opleggers. Het is echter niet ondenkbaar dat een rangeerder ook goederen zal verplaatsen die zich wel of niet bevinden op een transportvoertuig.

In Nederland kennen wij verschillende rangeerterreinen die men ook wel eens sorteerstations noemt. Een andere benaming voor transport over de rails is weer railgoederenvervoer. Rangeerterreinen kunnen variëren van kleine rangeerterreinen tot zeer grote rangeerterreinen. Het grootste rangeerterrein binnen Nederland is het rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. De werkzaamheden als rangeerder kunnen verschillen per soort rangeerterrein, omdat de grotere rangeerterreinen veel complexer zijn dan de kleinere rangeerterreinen.

Rangeerterrein:

Opleidingen tot rangeerder

Voor het beroep rangeerder zijn geen specifieke opleidingen mogelijk. De meeste rangeerders worden intern opgeleid en bekend gemaakt met het vak. Wel kan de werkgever nieuwe rangeerders op cursus sturen om de veiligheid te waarborgen, en kan iemand bijvoorbeeld zijn heftruckrijbewijs moeten halen om zijn werk uit te kunnen voeren. Vooral rangeerders die met treinen werken zullen met veel veiligheidsaspecten te maken krijgen en intern goed opgeleid worden, omdat het anders behoorlijk gevaarlijk werk kan zijn. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een rangeerder werkzaam kan zijn

Een rangeerder is werkzaam binnen de transportsector, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten bedrijven zoals een spoorwegonderneming of expeditiebedrijven die gebruik maken van vrachtwagens. Daarnaast kan een rangeerder werkzaam zijn binnen havengebieden, omdat binnen havengebieden ook spoorlijnen aanwezig zijn om goederen te kunnen vervoeren. Rangeerterreinen komen op verschillende manier voor bij verschillende soorten bedrijven.

Competenties rangeerder

Als rangeerder heb je een verantwoordelijke baan, omdat je de hele dag bezig bent met het klaarzetten van goederen die vervoerd moeten worden. Naast het verplaatsen van goederen zal je ook trailers klaarzetten of treinstellen verplaatsen, zodat deze beladen of gelost kunnen worden. Daarnaast houd je ook al het papierwerk bij zodat alles administratief klopt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rangeerder

Als rangeerder is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat er veel mensen reageren als er een functie vrijkomt, omdat het doorgaans om ongeschoold werk gaat. Er zijn veel grote transportondernemers in Nederland die allemaal een rangeerder nodig hebben. De functie is dan ook onmisbaar voor dit soort transporteurs. Doorgroeien als rangeerder zal lastig zijn, afhankelijk van de opleiding. Wie verder wil komen zal dan ook een extra opleiding moeten volgen zodat er wel doorgroeikansen ontstaan als rangeerder. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep zover wij weten niet voor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rangeerder

De precieze arbeidsvoorwaarden van een rangeerder zijn lastig aan te geven, omdat deze te verschillend zullen zijn per soort werkgever. Zo zal een rangeerder bij een treintransporteur doorgaans andere arbeidsvoorwaarden hebben dan een rangeerder bij een vrachtwagentransporteur. Als rangeerder kan het voorkomen dat je onregelmatige werktijden hebt, omdat de transportsector doorgaans de hele dag door werkt. Het in de avond of nacht werken kan dus verlangd worden door werkgevers. Een rangeerder in loondienst zal ergens tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandige is er geen voorbeeld te geven, omdat het beroep niet voorkomt als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl