Rangeerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een rangeerder werkt voor een transportbedrijf zoals een spoorwegonderneming of expediteur. De werkzaamheden van een rangeerder bestaan voornamelijk uit het over korte afstand vervoeren van voertuigen. Dit betreft meestal het vervoeren van lading, wagons, treinen of vrachtwagens die aanwezig zijn op het rangeerterrein. Een rangeerterrein is het verzamelpunt waar diverse treinsporen samenkomen. Als rangeerder werk je in de meeste gevallen voor een spoorwegonderneming, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn omdat ook grote transportbedrijven gebruik kunnen maken van een rangeerder. Welke werkzaamheden een rangeerder precies uitvoert is sterk afhankelijk van de soort werkgever.

Als rangeerder ben je verantwoordelijk voor het aansturen van het rangeerproces. Tevens zal de rangeerder de treinen begeleiden en aankoppelen. Ook het controle van de te vervoeren goederen behoort meestal tot de taak van een rangeerder. Naast deze werkzaamheden kan een rangeerder klein onderhoud of veiligheidsinspecties uitvoeren voor het bedrijf. De rangeerder krijgt meestal met veel verschillende soorten voertuigen te maken binnen zijn baan. Wanneer een rangeerder wagons of treinen verplaatst behoort meestal ook de beveiliging van overwegen tot de taak van de rangeerder.

In Nederland kennen wij verschillende rangeerterreinen die men ook wel eens sorteerstations noemt. Een andere benaming voor transport over de rails is weer railgoederenvervoer. Rangeerterreinen kunnen variëren van kleine rangeerterreinen tot heel grote rangeerterreinen. Het grootste rangeerterrein binnen Nederland is het rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. De werkzaamheden als rangeerder kunnen verschillen per soort rangeerterrein, omdat de grotere rangeerterreinen veel complexer zijn dan de kleinere rangeerterreinen.

Rangeerterrein:

Opleidingen tot rangeerder

Voor het beroep rangeerder zijn geen specifieke opleidingen mogelijk. De meeste rangeerders worden intern opgeleid en bekend gemaakt met het vak. Wel kan de werkgever nieuwe rangeerders op cursus sturen om de veiligheid te waarborgen, en kan iemand bijvoorbeeld zijn heftruckrijbewijs moeten halen om zijn werk uit te kunnen voeren. Vooral rangeerders die met treinen werken zullen met veel veiligheidsaspecten te maken krijgen en intern goed opgeleid worden, omdat het anders behoorlijk gevaarlijk werk kan zijn.

Bedrijven waar een rangeerder werkzaam kan zijn

Als rangeerder kan je werkzaam zijn bij transportbedrijven die werken met vrachtwagens of met treinen. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep niet voor zover wij weten.

Competenties rangeerder

Als rangeerder heb je een verantwoordelijke baan, omdat je de hele dag bezig bent met het klaarzetten van goederen die vervoerd moeten worden. Naast het verplaatsen van goederen zal je ook trailers klaarzetten of treinstellen verplaatsen, zodat deze beladen of gelost kunnen worden. Daarnaast houd je ook al het papierwerk bij zodat alles administratief klopt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rangeerder

Als rangeerder is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat er veel mensen reageren als er een functie vrijkomt, omdat het doorgaans om ongeschoold werk gaat. Er zijn veel grote transportondernemers in Nederland die allemaal een rangeerder nodig hebben. De functie is dan ook onmisbaar voor dit soort transporteurs. Doorgroeien als rangeerder zal lastig zijn, afhankelijk van de opleiding. Wie verder wil komen zal dan ook een extra opleiding moeten volgen zodat er wel doorgroeikansen ontstaan als rangeerder. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep zover wij weten niet voor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rangeerder

De precieze arbeidsvoorwaarden van een rangeerder zijn lastig aan te geven, omdat deze te verschillend zullen zijn per soort werkgever. Zo zal een rangeerder bij een treintransporteur doorgaans andere arbeidsvoorwaarden hebben dan een rangeerder bij een vrachtwagentransporteur. Als rangeerder kan het voorkomen dat je onregelmatige werktijden hebt, omdat de transportsector doorgaans de hele dag door werkt. Het in de avond of nacht werken kan dus verlangd worden door werkgevers. Een rangeerder in loondienst zal ergens tussen de 1500 en 2000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd en dienstjaren. Als zelfstandige is er geen voorbeeld te geven, omdat het beroep niet voorkomt als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl