Rangeerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een rangeerder is verantwoordelijk voor het uitvoeren van rangeerwerkzaamheden. De werkzaamheden van een rangeerder komen in het kort neer op het verplaatsen van voertuigen over een korte afstand. Als rangeerder ben je werkzaam voor een transportbedrijf en kan je te maken hebben met verschillende voertuigen en werkmaterialen, zoals vrachtwagens, treinen, heftrucks, trailers en containers. Welke werkzaamheden een rangeerder precies uitvoert is afhankelijk van de werkgever. Als rangeerder ben je dus verantwoordelijk voor het aansturen van rangeerprocessen. Dit kan inhouden je naast het aankoppelen van vrachtwagens en trailers verantwoordelijk bent voor het aankoppelen van treinen en wagons. Ook het controleren van de te vervoeren goederen behoort tot de werkzaamheden van een rangeerder. Naast deze werkzaamheden kan een rangeerder ingezet worden voor klein onderhoud of het uitvoeren van veiligheidsinspecties. Als rangeerder zal je veel gebruikmaken van terminaltrekkers om verschillende trailers en containers te kunnen verplaatsen. Als een rangeerder wagons of treinen verplaatst behoort ook de beveiliging van overwegen tot de werkzaamheden van de rangeerder. Een rangeerder is oorspronkelijk alleen verantwoordelijk voor het vervoeren van voertuigen, zoals treinen, vrachtwagens en opleggers. In de praktijk is het zo dat de meeste rangeerders aangemerkt moeten worden als allround medewerker. Denk bijvoorbeeld ook aan het helpen laden en lossen van goederen of aan het bewaken van het industrieterrein. Rangeerterreinen kunnen variëren van klein tot zeer groot. De werkzaamheden van een rangeerder kunnen dan ook verschillen per rangeerterrein, omdat de grotere rangeerterreinen veel complexer zijn dan de kleinere rangeerterreinen. Omdat een rangeerder veel te maken heeft met vrachtwagens zal een rangeerder meestal over het vrachtwagenrijbewijs en het chauffeursdiploma moeten beschikken.

Een rangeerder is dus een logistiek medewerker, die werkzaam is op een rangeerterrein. Een rangeerterrein is een afgesloten terrein, waarbinnen verschillende voertuigen, werkmaterialen en containers aanwezig kunnen zijn. Omdat het in de meeste gevallen gaat om kostbare voertuigen, werkmaterialen en lading is een rangeerder een bewaker, die toezicht zal houden. De kerntaak van een rangeerder is wel het verplaatsen van trailers en het aankoppelen van voertuigen. Dit heeft in bijna alle gevallen betrekking op vrachtwagens of treinen. Het is niet zo dat een rangeerder alleen werkzaam is binnen een havengebied. Er zijn door het hele land rangeerterreinen te vinden, waarbinnen sprake kan zijn van vrachtwagens en/of treinen. Ook transportbedrijven die beschikken over een groot industrieterrein kunnen gebruikmaken van een rangeerder. Als rangeerder ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden van logistieke processen, zodat de vrachtwagenchauffeurs of treinmachinisten dit niet zelf hoeven te doen. Daarnaast komt het voor dat rangeerders verantwoordelijk zijn voor het helpen laden en lossen van goederen.

Werken als rangeerder

Omdat een rangeerder verantwoordelijk is voor het organiseren van rangeerwerkzaamheden zal je in de meeste gevallen veel te maken hebben met transportplanners of de logistiek manager. Het is niet zo dat een rangeerder alleen werkzaam hoeft te zijn op een rangeerterrein. Het is daarom belangrijk dat een rangeerder beschikt over het vrachtwagenchauffeur en het chauffeursdiploma. Dit is wel afhankelijk van de werkzaamheden en de werkgever. Als rangeerder kan je ook verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Afhankelijk van de werkgever kan een rangeerder ook verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van chauffeurs of andere bezoekers. In dat geval kan je ook aangemerkt worden als baliemedewerker.

Wat doet een rangeerder:

  • Het verplaatsen van voertuigen, trailers en wagons
  • Het organiseren van rangeerwerkzaamheden
  • Het ontvangen chauffeurs en bezoekers
  • Het eventueel helpen laden en lossen
  • Het bijhouden van de administratie
  • Het uitvoeren van onderhoud
  • Het inspecteren van lading
  • Het houden van toezicht

Rangeerterrein:

Opleidingen tot rangeerder

Er bestaan geen gerichte opleidingsmogelijkheden tot rangeerder. In de meeste gevallen zal een rangeerder minimaal over het vrachtwagenchauffeur en chauffeursdiploma moeten beschikken. Daarnaast is het denkbaar dat een rangeerder over een VCA-certificaat moet beschikken. Ook het heftruckcertificaat is verplicht als een rangeerder te maken heeft met heftrucks. Een flexibele werkhouding en inzicht zijn in de meeste gevallen voldoende om werkzaam te zijn als rangeerder. In sommige gevallen kan een rangeerder werkzaam zijn als ondernemer. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een rangeerder werkzaam kan zijn

Een rangeerder is werkzaam binnen de transportsector, dat betrekking kan hebben op verschillende bedrijven, zoals een spoorwegonderneming of expeditiebedrijf. Daarnaast kan een rangeerder werkzaam zijn binnen een havengebied. Rangeerterreinen komen op verschillende manier voor bij verschillende bedrijven. In alle gevallen gaat het wel om de grote transportbedrijven. Een ervaren rangeerder kan ook werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties rangeerder

De belangrijkste competentie van een rangeerder is het kunnen inplannen van rangeerwerkzaamheden. Daarnaast moet een rangeerder stressbestendig zijn, omdat de werkdruk hoog is. Ook zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is het willen werken in de avond of nacht. Een rangeerder heeft in de meeste gevallen te maken met transportwerkzaamheden, die de hele dag doorgaan. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, veiligheid, samenwerken, overleggen, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, motivatie en inspecteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rangeerder

Het arbeidsmarktperspectief van een rangeerder is afhankelijk van de werkervaring, opleiding en de rijbewijzen. De meeste werkgevers verwachten dat je beschikt over de juiste papieren. In algemene zin is er redelijk veel vraag naar rangeerders. Het arbeidsmarktperspectief van een rangeerder is dus goed te noemen. De doorgroeimogelijkheden van een rangeerder kunnen gezien worden in de functie shiftleader. In dat geval ben je tijdens de dienst verantwoordelijk voor het aansturen van andere medewerkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rangeerder

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een rangeerder voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Een rangeerder zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een rangeerder kan wel te maken hebben met aanvullende onkostenvergoedingen. In dat geval kan het salaris hoger uitvallen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Rangeerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Rangeerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl