Opleiding tot Rangeerder

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauNiet van toepassing
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingLogistiek Medewerker (Mbo 2)

Opleiding rangeerder

Er bestaan binnen Nederland geen specifieke Mbo-opleidingen rangeerder. Wie toch op zoek is naar een geschikte opleiding zal al snel uitkomen bij de Mbo-opleiding logistiek medewerker, dat grote raakvlakken heeft met het beroep rangeerder. Het beroep logistiek medewerker is niet helemaal het zelfde, maar dit is wel de meest gerichte opleiding. De meeste rangeerders werken op grote rangeerterreinen en voeren diverse werkzaamheden uit, zoals het aan- en afkoppelen van treinen en treindelen. Het is als rangeerder ook denkbaar dat je geen specifieke opleiding genoten hebt binnen de logistiek maar intern opgeleid zal worden door ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Daarnaast kan het zijn dat je nog verplichte veiligheidstrainingen moet volgen, wanneer je bijvoorbeeld met gevaarlijk goederen of stoffen te maken krijgt binnen je werkzaamheden.

Opleidingsduur en niveau rangeerder

Zoals eerder aangeven bestaan er geen Mbo-opleidingen gericht op het beroep rangeerder. De Mbo-opleiding logistiek medewerker zal twee jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau twee. Wanneer je een interne opleiding volgt is er niet echt sprake van een opleidingsduur of niveau, omdat er dan geen sprake is van een erkende opleiding.

Vervolgopleidingen rangeerder

Er bestaan geen vervolgopleidingen voor het beroep rangeerder, omdat er geen basisopleidingen bestaan voor het beroep. Met de afgeronde opleiding logistiek medewerker op niveau twee is het wel mogelijk om door te groeien tot een Mbo-opleiding niveau drie.

Vooropleiding rangeerder

De meeste bedrijven verwachten minimaal een Mbo-opleiding op niveau twee, zoals de Mbo-opleiding logistiek medewerker.

Mijnzzp.nl