Buschauffeur

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur is een chauffeur van een autobus en zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als beroepschauffeur. Een autobus heeft betrekking op motorvoertuigen, die zo ingericht zijn dat er meer dan acht personen vervoerd mogen worden. Een andere benaming voor autobus is bus of touringcar. Autobussen kunnen op verschillende manieren ingezet worden, zoals voor het openbaar vervoer, groepsvervoer of als vakantievervoer. Omdat er verschillende autobussen bestaan kunnen de werkzaamheden per buschauffeur verschillen. Zo zijn de werkzaamheden van een buschauffeur binnen het stads- of streekvervoer anders dan de werkzaamheden van een touringcarchauffeur. Een buschauffeur in het openbaar vervoer maakt vaak dezelfde rondes, en zal regelmatig moeten stoppen bij bushaltes om passagiers op te pikken of uit te laten stappen. Een touringcarchauffeur is in de meeste gevallen lang onderweg voordat de bestemming bereikt is. De belangrijkste taak van een buschauffeur is in alle gevallen het veilig vervoeren van reizigers. Naast het veilig vervoeren is het belangrijk om passagiers comfortabel te vervoeren. Het beroep buschauffeur brengt nogal wat verantwoordelijkheden met zich mee, omdat je te maken kan hebben met veel buspassagiers. Omdat buschauffeurs te maken hebben met passagiers is het verplicht dat buschauffeurs beschikken over het chauffeursdiploma (code 95) naast het busrijbewijs. Zonder het chauffeursdiploma is het niet toegestaan om beroepsmatig werkzaam te zijn op de bus. Ook is het verplicht om elke vijf jaar nascholing te volgen en een medische keuring te ondergaan. Er kan ook sprake zijn van een aanvullende psychologische test. Dit heeft betrekking op het testen van de stressbestendigheid, het ruimtelijk inzicht en het reactievermogen. Het zijn vooral de buschauffeurs, die werkzaam zijn binnen het openbaar vervoer, die hiermee te maken krijgen. Om het busrijbewijs te behalen zal je minimaal achttien jaar oud moeten zijn.

Lees verder...

Opleiding tot Buschauffeur

Welke opleiding is nodig om Buschauffeur te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Buschauffeur? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Buschauffeur

Wat is het salaris en tarief van een Buschauffeur? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Buschauffeur in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Buschauffeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Buschauffeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl