Gasfitter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep gasfitter
Wat doet een gasfitter
Werkzaamheden als gasfitter
Gastransportleidingen
Film: Werken als gasfitter:
Film: Monteur verbruikersaansluitingen:
Opleidingen tot gasfitter
Bedrijven waar een gasfitter werkzaam kan zijn
Competenties gasfitter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gasfitter
Arbeidsvoorwaarden en salaris gasfitter
Eigen bedrijf starten als Gasfitter
Boekhoudprogramma vergelijken Gasfitter

Beroep gasfitter

Een gasfitter is een civiele vakman die over het algemeen werkzaam is in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW), wat te maken heeft met de infrastructuur. Een gasfitter werkt zowel aan ondergrondse als aan bovengrondse gasleidingen en installaties. In de meeste gevallen zal een gasfitter in opdracht werken van een netbeheerder aan ondergrondse en bovengrondse gasleidingen en gasinstallaties, of is deze werkzaam voor de Nederlandse Gasunie. Een gasfitter werkt over het algemeen niet aan gebruikelijke gasinstallaties van woningen, omdat dit niet tot de infrastructuur van de netbeheerder behoort. Wel kan een gasfitter complexe installaties bouwen, onderhouden en testen, zoals die voor kunnen komen bij grote fabrieken, die vaak met complexe installaties te maken hebben. Daarnaast kan een gasfitter actief zijn op zee om gasleidingen aan te leggen of te onderhouden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een gasfitter het beste omschrijven als het aanleggen, onderhouden, repareren en vervangen van gasleidingen. De werkzaamheden van een gasfitter zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat veel particulieren en bedrijven sterk afhankelijk zijn van gas. Daarnaast is het beroep gasfitter aan te merken als een verantwoordelijk beroep, omdat veiligheid bij gasleidingen een belangrijke rol speelt. Met andere woorden mag een gasfitter geen fouten maken als het aankomt op gasleidingen en gas-werkzaamheden. Als gasfitter zal het ook voorkomen dat je werkzaam bent als storingsmonteur. Bij eventuele storingen of schade aan gasleidingen is het erg belangrijk om snel te handelen, vanwege de algemene veiligheid. Een gasfitter is dus aan te merken als installateur, met het belangrijke verschil dat een gasfitter niet met gewone installaties te maken heeft zoals deze binnen woningen te vinden zijn. Een gasfitter is juist werkzaam aan de infrastructuur.

Wat doet een gasfitter

De naam gasfitter doet al snel denken aan een loodgier of aan een cv-monteur, maar deze zijn beroepen niet helemaal hetzelfde, omdat een gasfitter voor zijn werkzaamheden werkt aan de infrastructuur en bijvoorbeeld geen cv-ketels in woningen plaatst. Daarnaast werkt een gasfitter alleen aan gasleidingen of aan gasinstallaties en niet aan waterleidingen. Het is wel zo dat de meeste gasfitters ook andere werkzaamheden kunnen uitvoeren, zoals het aansluiten van een cv-ketel of het aansluiten van een waterleiding. Maar deze werkzaamheden behoren officieel gezien niet tot het takenpakket van een gasfitter. Wanneer een pijpfitter aan diverse leidingen werkt die verschillende stoffen kunnen vervoeren spreekt men ook wel over de algemene term pijpfitter of van een Gas Water Warmte monteur (GWW). In dat geval is een gasfitter wellicht ook aan te merken als waterfitter en als warmtekracht specialist.

Werkzaamheden als gasfitter

Een gasfitter werk dus meestal aan ondergrondse gasleidingen of aan bovengrondse gasleidingen en installaties, die tot de algemene infrastructuur behoren. Denk bijvoorbeeld aan gasleidingen die in de straat verwerkt zijn of aan grote transportleidingen. Deze gasleidingen worden gemaakt van sterk staal, dat qua dikte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Deze gasleidingen kunnen een diameter hebben van twintig centimeter tot wel 1,5 meter. Deze stalen gasleidingen worden aan elkaar gelast en zijn voorzien van een mantelbuis die het staal moeten beschermen tegen corrosie. Vooral de lasnaden van de gasleidingen zijn een belangrijk aandachtspunt voor de gasfitter, omdat deze absoluut niet mogen scheuren of lekken. Tegenwoordig maakt men steeds meer gebruik van kunststof gasleidingen, omdat deze minder gevoelig zijn voor corrosie.

Vandaag de dag kunnen gasleidingen en andere leidingen in veel gevallen aangebracht worden door middel van gestuurde boringen. In dat geval is het denkbaar dat een gasfitter ook te maken heeft met een speciale boormeester. Een boormeester is gespecialiseerd in het uitvoeren van horizontale grondboringen. Door het uitvoeren van horizontale grondboringen is het in veel gevallen niet langer nodig om de straat volledig open te graven. Hierdoor kunnen leidingen en kabels in de meeste gevallen makkelijker aangebracht worden, omdat er geen gebruikgemaakt hoeft te worden van grondwerkers en/of kabel- en buizen leggers.

Gastransportleidingen

Het gas in de transportleidingen stroomt van hoge druk naar lage druk, totdat het gas uiteindelijk binnen komt in onze woningen. Het gasleidingsnetwerk binnen Nederland bestaat uit ongeveer 15.500 kilometer aan gaspijpleidingen die jaarlijks 125 miljard kubieke meter gas transporteren. De Nederlandse Gasunie is verantwoordelijk voor het beheer, de werking en de ontwikkeling van het landelijk gastransport netwerk. Het zijn de gasfitters die dagelijks verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van het gastransport netwerk in het veld. Omdat een gasfitter ook te maken krijgt met spoedgevallen en storingen in het algemeen is een gasfitter in veel gevallen aan te merken als storingsmonteur en als onderhoudstechnicus.

Film: Werken als gasfitter:

Film: Monteur verbruikersaansluitingen:

Opleidingen tot gasfitter

De meest gerichte vakopleiding als gasfitter is wellicht de Mbo-opleiding Eerste monteur Gas, Water en Warmte op niveau drie. Daarnaast zijn er andere opleidingsmogelijkheden, zoals de Mbo-opleiding allround loodgieter, de Mbo-opleiding allround constructiewerker, de Mbo-opleiding allround lasser of bijvoorbeeld de Mbo-opleiding Middenkaderfunctionaris infra. Welke opleiding het beste past zal afhankelijk zijn van een eventuele vooropleiding en is verder persoonlijk. Als gasfitter zal je over het algemeen ook over aanvullende cursussen en certificaten moeten beschikken voordat je mag werken aan gasleidingen, zoals de cursus VIAG (Veiligheidsinstructie Aardgas) die is opgesteld door Netbeheer Nederland. Daarnaast moet een gasfitter beschikken over aanvullende certificaten met betrekking tot het kunnen maken van goede en vooral veilige lasverbindingen en andere soorten verbindingen. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat een gasfitter veilige verbinden kan maken, omdat ongelukken en/of fouten met gasleidingen voorkomen moeten worden. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een gasfitter werkzaam kan zijn

Een gasfitter werkt over het algemeen voor bedrijven die gericht zijn op de infra-techniek, zoals een netbeheerder of ander soort installatiebedrijf. Zoals eerder omschreven is een gasfitter over het algemeen niet werkzaam voor gewone installatiebedrijven, omdat installatiebedrijven zich in de meeste gevallen niet richten op Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). Dit neemt niet weg dat een gasfitter ook aangemerkt kan worden als installateur.

Competenties gasfitter

De belangrijkste competentie van een gasfitter is je algemene vakinhoudelijke kennis en het bezitten van de verplichte certificaten, omdat je anders niet mag werken aan het gasleidingsnetwerk. Daarnaast moet je communicatief gezien sterk onderlegd zijn en goed kunnen samenwerken, omdat het werken aan de infrastructuur een samenspel is van diverse vakmensen. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat een gasfitter secuur en accuraat te werk moet gaan, omdat er met gasleidingen geen fouten gemaakt mogen worden. Andere belangrijke competenties zijn dat een gasfitter aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus, die zelfstandig alle voorkomende werkzaamheden kan uitvoeren. Algemeen belangrijke woorden als gasfitter zijn verantwoordelijkheidsgevoel, bijscholing, plannen, organiseren en presteren. Omdat een gasfitter ook te maken krijgt met spoedopdrachten kan ook stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gasfitter

Het arbeidsmarktperspectief als gasfitter of als allround Gas Water Warmte monteur is over het algemeen zeer goed te noemen. Wel is het belangrijk om de juiste opleidingen en aanvullende certificaten te beschikken, omdat je anders niet mag werken aan gasleidingen. De meeste bedrijven binnen de infra-techniek zijn continu op zoek naar vakmensen, waardoor het verkrijgen van een baan geen probleem hoeft te zijn als je beschikt over de juiste papieren. De doorgroeimogelijkheden als gasfitter zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Een leidinggevende functie is doorgaans alleen mogelijk als je bezit over een hbo-opleiding. Het is wel denkbaar dat een ervaren gasfitter aangemerkt kan worden als ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gasfitter

Als gasfitter val je doorgaans onder de cao metaal en techniek, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Het salaris als gasfitter zal doorgaans tussen de 1800 en 2600 bruto per maand liggen afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Gasfitter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gasfitter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Gasfitter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gasfitter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gasfitter.

Mijnzzp.nl