Gasfitter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een gasfitter is over het algemeen werkzaam in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW), wat te maken heeft met de infrastructuur. Een gasfitter werkt zowel aan ondergrondse als aan bovengrondse gasleidingen en installaties. In de meeste gevallen zal een gasfitter in opdracht werken van een netbeheerder aan ondergrondse en bovengrondse gasleidingen en gasinstallaties, of is deze werkzaam voor de Nederlandse Gasunie. Een gasfitter werkt over het algemeen niet aan gasinstallaties van reguliere woningen, omdat dit niet tot de infrastructuur van de netbeheerder behoort. Wel kan een gasfitter complexe installatie bouwen, onderhouden en testen, zoals die bijvoorbeeld voor kunnen komen bij grote fabrieken die vaak met complexe installaties te maken hebben. Daarnaast kan een gasfitter actief zijn op zee om gasleidingen aan te leggen of te onderhouden.

De naam gasfitter doet al snel denken aan een loodgier of aan een cv-monteur maar deze zijn beroepen niet helemaal hetzelfde, omdat een gasfitter voor zijn werkzaamheden werkt aan de infrastructuur en bijvoorbeeld geen cv-ketels in woningen plaatst. Daarnaast werkt een gasfitter alleen aan gasleidingen of aan gasinstallaties en niet aan waterleidingen. Het is wel zo dat de meeste gasfitters ook andere werkzaamheden kunnen uitvoeren, zoals het aansluiten van een cv-ketel of het aansluiten van een waterleiding. Maar deze werkzaamheden behoren officieel gezien niet tot het takenpakket van een gasfitter. Wanneer een pijpfitter aan diverse leidingen werkt die verschillende stoffen kunnen vervoeren spreekt men ook wel over de algemene term pijpfitter of van een Gas Water Warmte monteur (GWW).

Een gasfitter werk dus meestal aan ondergrondse gasleidingen of aan bovengrondse gasleidingen en installaties, die tot de algemene infrastructuur behoren. Denk bijvoorbeeld aan gasleidingen die in de straat verwerkt zijn of aan grote transportleidingen. Deze gasleidingen zijn over het algemeen gemaakt van sterk staal, dat qua dikte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Deze gasleidingen kunnen een diameter hebben van twintig centimeter tot wel 1,5 meter. Deze stalen gasleidingen worden aan elkaar gelast en zijn voorzien van een mantelbuis die het staal moeten beschermen tegen corrosie. Vooral de lasnaden van de gasleidingen zijn een belangrijk aandachtspunt voor de gasfitter, omdat deze absoluut niet mogen scheuren of lekken. Tegenwoordig maakt men steeds meer gebruik van kunststof gasleidingen, omdat deze minder gevoelig zijn voor corrosie.

Het gas in de transportleidingen stroomt van hoge druk naar lage druk, totdat het gas uiteindelijk binnen komt in onze woningen. Het gasleidingsnetwerk binnen Nederland bestaat uit ongeveer 15.500 kilometer aan gaspijpleidingen die jaarlijks 125 miljard kubieke meter gas transporteren. De Nederlandse Gasunie is verantwoordelijk voor het beheer, de werking en de ontwikkeling van het landelijk gastransportnetwerk.

Service monteur verbruikersaansluitingen:

Opleidingen tot gasfitter

De meest gerichte vakopleiding als gasfitter is wellicht de Mbo-opleiding Eerste monteur Gas, Water en Warmte op niveau drie. Daarnaast zijn er andere opleidingsmogelijkheden, zoals de Mbo-opleiding allround loodgieter, de Mbo-opleiding allround constructiewerker, de Mbo-opleiding allround lasser of bijvoorbeeld de Mbo-opleiding Middenkaderfunctionaris infra. Welke opleiding het beste past zal afhankelijk zijn van een eventuele vooropleiding en is verder persoonlijk. Als gasfitter zal je over het algemeen ook over aanvullende cursussen en certificaten moeten beschikken voordat je mag werken aan gasleidingen, zoals de cursus VIAG (Veiligheidsinstructie Aardgas) die is opgesteld door Netbeheer Nederland.

Bedrijven waar een gasfitter werkzaam kan zijn

Een gasfitter werkt over het algemeen voor bedrijven die gericht zijn op de infra-techniek, zoals een netbeheerder of ander soort installatiebedrijf.

Competenties gasfitter

De belangrijkste competentie als gasfitter is natuurlijk je algemene vakinhoudelijke kennis en het bezitten van de verplichte certificaten, omdat je anders niet mag werken aan het gasleidingsnetwerk. Daarnaast moet je  communicatief gezien sterk onderlegd zijn en goed samen kunnen werken, omdat het werken aan de infrastructuur een samenspel is van diverse vakmensen. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat een gasfitter secuur en accuraat te werk moet gaan, omdat er met gasleidingen geen fouten gemaakt mogen worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gasfitter

Het arbeidsmarktperspectief als gasfitter of als allround Gas Water Warmte monteur is over het algemeen zeer goed te noemen. Wel is het belangrijk om de juiste opleidingen en aanvullende certificaten te beschikken, omdat je anders niet mag werken aan gasleidingen. De meeste bedrijven binnen de infra-techniek zijn continu op zoek naar vakmensen, waardoor het verkrijgen van een baan geen probleem hoeft te zijn als je beschikt over de juiste papieren. De doorgroeimogelijkheden als gasfitter zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Een leidinggevende functie is doorgaans alleen mogelijk als je bezit over een Hbo-opleiding.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gasfitter

Als gasfitter val je doorgaans onder de cao metaal en techniek, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Het salaris als gasfitter zal doorgaans tussen de 1500 en 2600 bruto per maand liggen afhankelijk van leeftijd, opleidingsniveau en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl