Pijpfitter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een pijpfitter is iemand die grote pijpen bewerkt. De pijpen worden gebruikt om verschillende soorten stoffen door te vervoeren zoals gas, water en chemicaliën. De pijpen moeten erg zorgvuldig gelegd worden en  moeten voldoen aan de voorschriften. Een lekkage mag niet voorkomen na montage. De pijp bewerker werkt vaak voor industriële bedrijven. Het beroep valt onder de branche metaal.

Het is in dit beroep belangrijk om volgens de exacte specificaties te werken. De leidingen zijn vaak groot van afmeting en het materiaal waar mee gewerkt wordt dik. De leidingen worden gemaakt aan de hand van werktekeningen die precies omschrijven hoe ze moeten worden. De pijpfitter kan ook op locatie werken, nadat de buizen in de fabriek zijn gemaakt, om ze te monteren. Deze werkzaamheden kunnen over de hele wereld plaats vinden. Als de buizen geplaatst en uitvoerig getest zijn kan men uiteindelijk de gewenste goederen door de buizen transporteren. Een opleiding tot pijpfitter zal ongeveer twee jaar in beslag nemen. Ook onderhoud van bestaande systemen is een belangrijk onderdeel van het werk.

Het beroep pijpfitter is geen gemakkelijk werk, en vraagt veel vakmanschap om goed uit te kunnen voeren. Het is daarom dat bedrijven voor dit werk alleen de beste lassers in dienst nemen. Er zijn meerdere technieken die de pijpfitter kan gebruiken om te lassen die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. Welke techniek er gebruikt gaat worden hangt dan ook vaak van de specificaties af die de lasser krijgt opgedragen.

Pijpfitter

Opleidingen tot pijpfitter

Om als pijpfitter te kunnen werken kan je het beste de Mbo-opleiding allround constructiewerker volgen op niveau drie. Na de opleiding pijpfitter zijn er nog diverse vervolgopleidingen mogelijk op verschillende niveaus. De opleiding tot pijpfitter duurt over het algemeen drie jaar, en zal deels in de praktijk plaatsvinden en deels op school. Als pijpfitter leer je tijdens de opleiding het samenstellen van leidingen en het lassen van de leidingen volgens tekening. Naast het maken van nieuwe systemen kan je ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van bestaande systemen. Zie voor meer informatie ook de beroepen gasfitter en waterfitter.

Bedrijven waar een pijpfitter werkzaam kan zijn

Als pijpfitter werk je doorgaans in de metaalverwerkende industrie of op locatie, als de pijpen geïnstalleerd of onderhouden moeten worden. Maar in de meeste gevallen zal je in een werkplaats je werkzaamheden uitvoeren als pijpfitter.

Competenties pijpfitter

Als pijpfitter is je belangrijkste competentie dat je zelfstandig volgens tekeningsopgave kunt werken en dat je goed kunt lassen. Daarnaast ben je zelfstandig in staat om alle werkzaamheden te controleren en te beoordelen. Communicatie is als pijpfitter zeker belangrijk, omdat je meestal met veel collega's aan het werk zal zijn en je bijna nooit iets alleen zal maken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pijpfitter

Het vinden van werk als een pijpfitter is doorgaans geen enkel probleem, omdat er een groeiende vraag is naar goed opgeleide pijpfitters en er ook steeds meer pijpsystemen gebruikt worden in de industrie. Om door te kunnen groeien als pijpfitter is het wel noodzakelijk om extra opleidingen te volgen, omdat het doorgroeien anders eigenlijk niet mogelijk zal zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pijpfitter

Als pijpfitter val je onder de Cao kleinmetaal, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een pijpfitter in loondienst verdient doorgaans tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en opleiding. Het beroep pijpfitter komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl